Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

I motsetning til mange andre steder i Andalucía holder alle bareiere i Granada stolt fast på tradiajonwn med en gratis tapa når man bestiller drikke. Her gjelder ingen unntakelser og utvalget er stort, selv om kvaliteten varierer. Det kan derfor være litt av en oppgave å finne fram til de beste tapasstedene i Granada.

Tapa betyder lokk, og skikken med å servere en gratis tapa har flere forskjellige opprinnelseshistorier. Den mest populære går tilbake til Kong Alfonso X som i det 13. århundret beordrede et ”lokk” til vinen for å beskytte den mot fluer og sand. Lokket bestod opprinnelig av en skive brød eller litt pølse. Kong Alfonso var så begeistret for denne løsning at han beordret alle bevertningssteder om å servere en medfølgende tapa. Den enkle skiven med brød har siden utviklet seg, og du finner i dag tapas i alle varianter.

Tapas med maner
Spanjolene og ikke minst folk i Granada er gale etter tapas. Det er en så stor del av deres kultur at de til og med har utviklet sitt eget ord for det ”å gå ut og spise tapas” – tapear. De beste tapasbarene er alltid fylt til bristepunktet. Det kan være et godt tips om man ikke kjenner de ulike stedene å velge en bar der du må slåss litt for å komme fram til baren.
Men å spise tapas i Granada er ikke nødvendigvis så enkelt som det umiddelbart kan høres ut. Det følger nemlig med en hel rekke av uskrevne regler og normer som raskt avslører om du er erfaren tapasnyter eller bare en klossete turist – derfor først en introduksjon til den hemmelige verden av hvordan man nyter tapas:

  • Spanjolene er sosiale mennesker, og man bør være minst tre personer, samtidig bør man ikke være for mange slik at man generer de andre gjestene i baren.
  • Man bytter på å bestille en omgang, og det er god skikk og bruk at alle bestiller like mye.
  • Tapas er små retter som er enkle å håndtere, og de bør derfor også spises stående ved baren.
  • Fråtseri er uglesett, og generelt handler det om å være elegant, men avslappet selv om man spiser med fingrene – og står oppreist!
  • Det er smart å ta bare en enkelt tapas før man går videre for å oppleve andre barer og stemninger.
  • Unngå kontroversielle samtaleemner som religion eller politikk – tapas skal nytes med avslappet snikksnakk, – ”smalltalk”.
  • Tapas kan enten nytes som en forrett til lunsjen om ettermiddagen, men langt de fleste foretrekker først å gå ut til tapas etter klokken 20.

Så langt vanlig den vanligste oppførselen, selv om det også går an å sitte ned og spise maten, diskutere politikk og spise før klokken 20. Bruk i stedet energien på å nyte de fantastiske tapasene etter en dag i Alhambra eller rundt i byen.

De beste tapasbarene
I Granada finner du gode tapasbarer rundt omkring i hele byen, men særlig det sentrale området rundt Calle Elvira i Albaicin er godt kjent for sine gode barer som ligger side om side. Konkurransen er hard og barene forsøker å lokke kundene ved å servere bedre tapas enn naboen.
Langt de fleste barene reklamerer for ”caña y tapa”, og det blir da også solgt klart flest øl, men selv om du velger vin eller brus, får du alltid med en tapa. En liten øl (caña) og en medfølgende tapa koster rundt 1.70 euro, mens en litt større øl (en tubo – ”rør”) koster cirka 30 cent mer. Et glas vin koster vanligvis rundt 2 – 2,5 euro.

Babel World Fusion
Calle Elvira 41
Veggene er utsmykket med bilder av berømte monumenter og forskjellige personer fra hele verden, og som navnet på restauranten antyder, blir forskjellige kulturer fra hele kloden her forent. Du kan selv velge tapas og har mulighet for å reise jorden rundt og velge tapas fra alle verdenshjørner, som for eksempel thairuller, italiensk risotto eller afrikanske samosaer. Her er det alltid mange mennesker, og restauranten kan med fordel besøkes om ettermiddagen fordi det da er større sjanse for p få plass ved et bord.

Sonho
På hjørnet av Cedran og Calle Elvira.
Stemningen her er svært avslappet, med puter fra Marokko, sofaer og små bord som man kan slenge seg ned i. Man kan nyte en selvvalgt tapa ut fra en grei meny. Alle tapas er godt tilberedt. Prøv for eksempel spinatpizza med geitost, små meksikanske pannekaker eller miniburgere.

La Antigüalla
Calle de Elvira
Rett ved Plaza Nueva på Calle Elvira finner du Antigüalla. Baren er utsmykket med middelalderrustninger og skjold og har et gjennomført middelaldertema. De serverer sandwich med ost og skinke og pommes frites som tilbehør. Antiguella er kjent for sine svært store porsjoner, og for prisen av et par små øl har du raskt fått tapas som til sammen utgjør et stort måltid.

El Espejo
Calle de Elvira 40
Litt lenger bortover Calle Elvira finnes den mer klassiske spanske tapasbaren El Espejo.
Her serveres de klassiske spanske tapas, likevel med et mer moderne preg og ikke så fete. Bestiller du en kanne sangria, får du en stor tallerken med atskillige klassiske tapas som serranoskinke, stekte poteter, erter, stekt hamburgerrygg, pepperfruktkompott, m.m.

Potemkin
Placeta Hospicio Viejo
På et lite torg i kvartalet Realejo ligger denne lille japanske restauranten som er for dem som ønsker en litt annerledes tapasopplevelse. Her får du fersk sushitapas som kokken lager rett foran nesen din. Lokalet er svært lite, og man kan risikere å måtte snu i døra fordi stedet er fylt til randen.

La Brújula de Momo
Calle Moncayo 1
Kafeen er ikke like lett å finne dersom man ikke vet at den ligger gjemt inne i en sidegate til Calle Molinos. Den er et opplagt besøk på vei ned fra Alhambra. Her får du fargerik innredning og mulighet for å slenge deg ned i en lenestol mens du spiller scrabble eller leser i en av bøkene i kafeen. De serverer vegetartapas, men man behøver bestemt ikke være vegetarianer for å nyte deres hjemmelagede hummus eller auberginepaté servert på grovt brød.

 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.