Månedsmagasinet på Costa del Sol


I både Bilbao og San Sebastián finnes det flust av lekre pintxos-barer.

De tryller fram de lekreste retter av kjøtt, grønnsaker, frukter, fisk og annen sjømat. Men glem ordet tapas. Her i Bilbao og San Sebastián i Baskerland heter den spanske ”fingermaten” pintxo.

Det er nesten ikke til å tro. Foran meg på disken står fat med de lekreste småretter i apetittvennlige fargekombinasjoner og uvante sammensetninger. Jeg lar pekefingeren løpe over disken og mellom rettene, mest etter innfallsmetoden: – Den, den, ehhh… den, og så den med krepsehalen.
Servitøren smiler lett og legger pintxo´ene over på tallerkenen min. Smårettene glir ned i følge med et glass god rødvin. For en smak!

Høna eller egget?
Jovisst er tapas navnet på den andalusiske småretten som serveres til drikke. I Baskerland er de enkle rettene med ost, sjømat, skinke og oliven utviklet noen hakk videre. Her handler det mye estetikk og kombinasjoner som gir ulike smaksinntrykk, for de små pintxo-rettene skal både smake godt og se lekre ut.
Navnet pintxo stammer fra den lille pinnen som ofte holder lekkerbiskenene oppå den tynne loffskiven sammen. Kanskje var hensikten med både tapas og pintxo den samme, altså opprinnelig et lokk (tapa) som beskytter innholdet i glasset mot fluer. Men hva som kom først, tapas eller pintxos, er ikke helt enkelt å svare på. Uansett har baskerne i hundrevis av år dyrket sine egne tradisjoner, og mange mener at det baskiske kjøkken er Spanias desidert beste.

Hvem er best?
Både i Bilbao og San Sebastián har det de siste tiårene blitt en hard kamp om å tilby de beste pintxo´ene. En forklaring er sikkert at de beste spisestedene og barene også får flest gjester. Men baskerne er et stolt folkeslag, og matkultur og tradisjoner står høyt i hevd. Her finner du barer og restauranter med høyt spesialiserte avleggere. Noen satser på pintxos med utgangspunkt i egg eller ost, andre på fisk og sjømat som råvarer og noen på kjøtt i ulike varianter.
I både Bilbao og San Sebastián finner du de beste pintxos-barene i de eldste delene av byen. I Bilbao heter området Casco Viejo og ligger på den andre siden av det moderne bysentrumet. I San Sebastián heter området der du bør gå fra bar til bar, La Parte Vieja, området nesten helt ytterst på odden ut mot Biscayabukta.
Hvilken by som har de beste pintxos´ene? De fleste holder en knapp på San Sebastián som også skal være den byen i verden med flest Michelin-stjerner.


Utenfor Guggenheim-museet har kunstnere og designere fått leke seg. Resultatet blir satt stor pris på av både turister og fastboende.

Ekstrem forvandling
De siste årene har det skjedd en enorm utvikling i Bilbao. Fra å være nedslitt og skitten, har byen på kort tid utviklet seg til en stilfull og moderne storby. Guggenheim-museet som åpnet i 1997 står i en særklasse.
På tomten som ble stilt til rådighet nede ved byelven, har stjernearkitekt Frank Gehry skapt sitt eget univers, et ikonbygg i stål som på mange måter har blitt selve symbolet på det moderne Bilbao. Og rundt, på alle kanter er det ryddet opp. Nye, moderne og dristige bygg har poppet opp sammen med eksperimentelle broer, skulpturer, grøntarealer og egne traseer for de limefargede trikkene som binder de ulike delene av byen sammen. I tillegg har byen fått sin egen t-bane.
Overalt har internasjonalt andre kjente arkitekter og designere vært med på laget, med Santiago Calatrava og Norman Foster som kanskje de mest kjente navnene, ved siden av Frank Gehry.


Arkitekten Frank Gehry har skapt det særegne Guggenheim-museet som i dag er selve symbolet på Bilbao.

Ut mot havet
Er du først i Bilbao, er det fort gjort å komme seg til videre til San Sebastián, en drøy times busstur mot nordøst. Der Bilbao har kjempet hardt for sitt nye image, lever San Sebastián godt på sin fordums storhet. Dette var nemlig feriebyen for kongelige og annet rikfolk. Det bærer San Sebastián fortsatt preg av. Husene er godt påkostet og for det meste i svært god stand.
Men byen har mye å by sine vanlige gjester også. Pintxos-senteret finner du som sagt i gamlebyen. Her kan du gå gjennom de brosteinsbelagte og trange gatene, fra bar til bar og bare nyte delikatessene.
Du bestiller drikke, får utlevert en tallerken og så går du selv fram til disken og plukker ut de pintxos du vil prøve. Det er ingen fare for at det blir tomt på disken, for stadig sendes det ut nye tallerkener fra kjøkkenet med de lekreste pintxos.
Besøker du byen om våren, høsten eller sommeren, så ta med badebukse, for strendene i San Sebastián er virkelig flotte. Den største er La Concha (betyr kamskjell) og er enn av de aller beste i hele Europa.
Ønsker du mer bølger, trekker du bare østover på den andre siden av byen der surferne har sitt paradis på Playa de la Zurriola.

Festivalbyen
I San Sebastián er den kulturelle kalenderen proppfull hele året gjennom. Mest kjent er den internasjonale filmfestivalen og byens jazzfestival. Men passer ikke disse tidene, så byr byen på en permanent og vakker strandpromenade som er perfekt for en forfriskende spasertur om kvelden.
Du kan også ta heisbanen opp til toppen av fjellet Igueldo. Her har du en flott panoramautsikt, og på kveldstid er solnedgangene sett herfra fantastiske.
Er du av den sportslige typer, så tar vi med at sykkelrittet Clásica de San Sebastián har vært arrangert i området hver sommer siden 1981.
Under byens store festival, Semana Grande (tredje uke i august), blir det arrangert både tyrefekting, festivalopptog og aktiviteter som tivoli, konserter og rokonkurranser.


Ingen by i verden har flere Michelin-stjerner og –anbefalinger enn San Sebastián, blir det hevdet. I gamlebyen ligger pintxos-barene tett i tett.

Fakta om Bilbao
• Bilbao (baskisk: Bilbo) ligger i Biskayabunkten i Nord-Spania og er hovedstad i provinsen Vizcaya og sentrum I Baskerland.
• Byen har ca. 400 000 innbyggere.
• Bilbao er en viktig havneby med skipsverft, handel og jernindustri.
• Byen har egent universitet og er spesielt kjent for sitt Guggenheim-museum.
• Letteste adkomst fra Solkysten: Fly fra Málaga til Bilbao.

Fakta om San Sebastián
• San Sebastián (baskisk: Donostia) er et av de viktigste turistmålene i Baskerland.
• Fiske og turisme er viktige næringsveier i byen.
• Byens sentrale deler og strandpromenader går i viktoriansk arkitektur
• Byen er særlig kjent for sine mange restauranter med Michelin-stjerner og Michelin-anbefalinger.
• Letteste adkomst fra Solkysten: Fly fra Málaga til Bilbao og buss eller leiebil videre derfra.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.