Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ferietips – På biltur til Frankrike

Ferietips - På biltur til Frankrike

Del

Det er Junimåned, sommeren er kommet, og mange skandinaver reiser hjem til sine respektive land, for å nyte sommeren der.
Men noen av oss blir igjen her på Solkysten for å glede seg over sol og varme, og, er det noe som er garantert, så er det sol og atter sol, fra slutten av juni og frem til begynnelsen av oktober.
Og når gradestokken begynner å bevege seg godt over 40 grader, kan det kanskje være en tanke, og begi seg ut på en liten biltur.. Ja, hvorfor ikke, for det er jo en grense for hvor mye sol vi trenger, og orker, så en liten adspredelse fra 2 til 3 ukers tid med bilen, kan faktisk være en behagelig ting å gjøre. Spania er et flott land å kjøre rundt i, men vi har jo også naboland på begge sider, og for å slippe å kjøre i det varmeste strøket i innlandet på sommeren, så kunne kanskje en tur opp langs Middelhavet friste, fra Solkysten, videre oppover mot Barcelona, gjennom de gedigne fjellpartiene Pyreneene, og inn i Frankrike. Men Frankrike er enormt, full av historie og opplevelser, og det er viktig å bestemme seg på forhånd, for hva som ønskes av turen og hvor langt man ønsker å kjøre.
Skal vi allikevel holde oss langs kysten for å slippe den varme innenlandsklima, vil jeg anbefale å fortsette kystveien mot Marseille og Provence, og her ligger opplevelsene på rekke og rad, både historisk og med henblikk på edle drikkevarer.

Frankrike – historie – opplevelser og edle drikkevarer
Man ankommer raskt vinregionen Languedon – Roussillion, som er Frankrikes største og eldste vinregion, en ære den deler med Provence og Sør Rhone.
Bilturen følger den fantastiske kysten, og man passerer gjennom kjente navn som Cotes Du Roussilion, Muscat De Rivesaltes, Fitou, Corbieres, videre mot Narbonne, Muscat De Frontignan og til den gamle og flotte kystbyen Montpellier. Som nevnt i tidligere artikler, er jeg utdannet vinkelner, Somelier, for franske viner, så det er mulig at disse navnene betyr mer for meg enn de fleste, men, jeg kan garantere dere, kjøreturen langs denne kysten er nærmest ubeskrivelig. Etter å ha passert Montpellier og kommet til byen Nimes, kan man enten velge å svinge av fra kysten, og kjøre opp mot den legendariske byen Lyon, eller å fortsette langs kysten, mot Marseille i regionen Provence, og kan også deretter fortsette mot filmbyen Cannes og den utrolige jetset-byen Nice, og videre til Monaco. Selv om Provence ikke er kjent for de aller største viner, for noen kaller disse faktisk for ”brukbare, men rimelige hverdagsviner”, vil jeg tørre å påstå, at de tørre Rosèvinene som kommer fra Provence, er noen av de aller beste, unge og friske viner, som skal serveres avkjølt og ideell for en nydelig sommerdag ved havet. Provence er også velkjent for sine hvitviner og rødviner, og spesielt rødvinene, har den siste tiden fått stor oppmerksomhet for sin struktur, sødme og konsentrasjon.

Så, hvis nå nysgjerrigheten ble så stor at Provence burde besøkes, kan turen allikevel legges om, opp mot byen Lyon, denne byen med store mattradisjoner, ikke minst takket være mesterkokken Paul Bocuse, som har en 3 stjerners restaurant beliggende opp i høyden av byen, og hvor de store kokke- konkurranser blir avholdt, med Verdens-Mesterskap i matlaging,og hvor Norske kokker år etter år, tar de gjeveste priser med seg hjem. Et besøk her – en fantastisk opplevelse du sent vil glemme!

Utrolig fascinerende distrikter og regioner
Videre nordover fra Lyon ville jeg nok velge å ta en tur innom Rhone dalen, men nå begynner det etter hvert også å bli slutt på brisen fra havet, og innenlands-klimaet gjør seg mer bemerket. Her er det temmelig varmt og tørt, noe som gjør det veldig gunstig for produksjon av røde viner.
Men besøker du Rhone-dalen, skal du ikke bli overrasket hvis det plutselig begynner å blåse en sterk vind, noe som skyldes en vind som kommer fra nord, og blåser nedover Rhone-dalen, og den kan til tider være veldig sterk. Faktisk så kraftig, at vin-bonden må støtte opp vinstokkene med stolper, for å unngå skade, samtidig som vinden også hjelper til med å tørre ut vinstokkene, slik at de beskyttes mot soppangrep.
Denne vinden kalles for Mistralen. For mange skandinavere er Rhone vinene velkjente, med distrikter som Cotes De Ventoux, Cotes De Rhone, Cotes de Rhone Villages, og hvem kjenner ikke viner som Chateauneuf-Du-Pape eller Crozes-Hermitage.

Litt nord for Lyon og litt sør for Rhone, finner du den enorme regionen Bourgogne, som er mest kjent for sine burgunderviner, som stiller i en hel spesiell klasse for seg selv. Her finner du historie som går helt tilbake til Romertiden, og senere Middelalderen, hvor munkene virkelig satte fart i druedyrkning, og flere steder i denne regionen, vil du kunne møte på klostere fra denne tiden, og de mest kjente ligger i Cluny, Fontenay og Pontigny.
Sett fra byen Lyon og nordover i regionen Bourgogne, finner du først Beaujolais, med alle sine velkjente slott som Moulin-à-Vent, Fleurie, Brouilly og Juliènas. Videre i regionen møtes du på Maconnais, Cote De Beaune, med sine klassikere som Chagny, Puligny-Montrachet og Pommard.
Igjen videre nordover kommer du til Cote de Nuits, hvor kanskje den aller best kjente vinen herifra heter Gevrey Chambertin. Og plutselig møtes du på et velkjent navn, som ikke har noe med vin å gjøre, men derimot en av de sterkeste senneper fra Frankrike – Dijon.
Nord for sennepsproduksjonen, og fortsatt i Bourgogne, finner du produksjon av hvitviner som regnes som de aller beste i Frankrike, som er Chablis.
Nå er vi også etter hvert kommet vel langt inn i innlandet, men varmen er ikke så ekstrem med tanke på dette, i forhold til kysten, da de klimatiske forholdene her går etter hvert mer opp mot nord og skandinavia – men, men, for all del… det er fortsatt varmt.

Klimatiske forhold avgjør mye av vinens kvalitet
Vi er kommet opp mot grensene til både Tyskland, Luxembourg og Belgia, og vi har noen flotte vinregioner rundt oss på alle sider….
Mot Tyskland finner du Alsace, hvor du fra vinmarkene i Frankrike, i fint vær, kan se over Rhinen og helt inn i Tyskland, og du er inne i et kjøligere distrikt, med produksjon av tørre hvitviner, som regnes på et særdeles høyt nivå av kvalitetsviner fra Frankrike. Litt sør for Paris i motsatt vei av Alsace, kommer du til Champagne, denne sprudlende drikken, som er blitt et symbol over hele verden, til alle store begivenheter, mottagelser, nyttårsfeiringer, og de store Champagne Husene ligger på rekke og rad.
Mange vil nok bli litt skuffet når de kommer til Champagne, fordi landskapet kan virke temmelig kjedelig og flatt, men ta da turen til Reims, som regnes som ”hovedstaden” i Champagne, og du møter historiske bygninger og gotiske katedraler.

Rundturen i Frankrike legges nå mot Spania
Hvis du nå begynner å se på kartet, har vi nå snart kjørt rundt hele Frankrike, men for å komme tilbake til Spania, vil nok turen være best å ta ned Loiredalen, denne regionen med kjente hvitviner som Sancerre, Pouilly Fume, Vouvray og Muscadet. Og vi kan da heller ikke unngå å kjøre i gjennom Bordeaux, for mange, selve symbolet på Franske viner, med elven Gironne, fra Atlanterhavet, gjennom flere spennende distrikter, som Medoc og Haut Medoc, med slott i St. Estephe, Pauillac, St. Julien og Margaux, og på motsatt side, Blaye og Bourg.
Etter å ha passert selve byen Bordeaux, med sine slott, følger det utrolig mange spennende distrikter som Graves, Barsac og Sauternes på den ene siden av elven Garonne, og Entre-Deux-Mers med St. Emilion, Fronsac og Pomerol. Og det å oppleve kontrasten mellom disse distriktene, med Barsac og Sautern, med sine utrolig søte viner, fremstilt av ”edelråte-druer”, og St. Emilion og Pomerol, med sine ekstremt kraftige rødviner, som skyldes i stor grad det kraftige jordsmonn som druene vokser i, bestående av masse leire.
Og, det er bare en liten kjøretur mellom disse distriktene – og inntrykkene – de må du oppleve selv.

På veien ned mot Spania, er det jo litt vanskelig, det synes i alle fall jeg, å unngå å ikke skulle kjøre inn i Cognac, byen med druebrennevinet som alle helst vil oppkalle sin drikk etter, i alle fall hvis det er brunt. Sist jeg var i Cognac, ble det en tur som ikke var planlagt, men på grunn av vulkanutslipp fra Island, måtte jeg kjøre bil til og fra Norge, da jeg måtte hjem. Min gode venninne Torill og jeg kjørte til Norge i ett, men på tilbaketuren hadde vi bestemt oss for å stoppe i Cognac, noe jeg også anbefaler til dere som tar bilturen til Frankrike. En særdeles koselig by, rimelig liten, men med masse sjarm og utstråling, og ikke minst, hyggelige innbyggere, som vil deg det aller beste.

Sjekk med servitøren hva du bestiller fra menyen
Torill og jeg booket inn på et hotell midt i byen, med gåavstand til det meste, ikke minst til mange hyggelige restauranter, hvor vi valgte en typisk fransk bistro, Coq Dor, for middag.
Av en eller annen grunn, har jeg alltid hatt litt sans for snegler, Escargot, og denne bistroen var kjent for dette.
Fra Norge vet jeg at vi solgte på vår restaurant, liten porsjon med 6 snegler, eller stor med 12 snegler.
Så, jeg valgte selvfølgelig en stor porsjon, og fikk da oppleve at man alltid skal sjekke hvordan maten serveres, før denne bestilles.
For, på Coq Dor i Cognac, er en liten porsjon 50 snegler uten skjell, og stor porsjon 100 snegler.
De ble servert på et kjempefat, hvor garlic-smøret fløt rundt over alt, men, det duftet og smakte himmelsk. Og Torill, holdt på å dåne av latter.

Så kjære leser, dette ble en veldig kortfattet versjon av noe jeg kunne ha skrevet en bok om, for å oppleve Frankrike som turist, med alle de inntrykk dette landet kan gi deg, krever god tid og mye plass.
Allikevel håper jeg at min kortversjon kan ha gitt deg lysten til å prøve en biltur rundt i dette landet, men jeg vil også ta med en liten ekstra anbefaling. Planlegg godt din reise, finn ut veier som går utenfor de store motorveier, for, da får du de største opplevelsene, du kommer i kontakt med det jeg vil kalle for ”de ekte franskmenn”, og ikke minst, du slipper å betale enorme gebyrer på motorveiene, som er en av de dyreste i hele Europa.

God tur!

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.