Månedsmagasinet på Costa del Sol

Den skandinavisktalende gartneren Eutimio fra Zona Verde Lopez gir gode råd og tips om hva du kan gjøre i din spanske hage akkurat nå.
Det spanske klimaet og den spanske floraen er svært forskjellig fra det vi kjenner fra Norge og krever derfor annerledes stell – men det betyr ikke at vi må holde oss unna hagelivets gleder. Er du nybakt hageeier, eller har du bare ikke blitt dus med din spanske hage, så følg med i Det Norske Magasinets månedlige hagespalte. Her forklarer Eutimio hvordan du med enkle midler får det maksimale ut av hagen som ligger rett utenfor døren din.

Hver måned får du en rekke årstidsrelevante råd, men du har også mulighet for å stille spørsmål om stell av hage og pool til eutimio@zona-verde-lopez.com, tlf.: 661 659 249.

Hagen i oktober/november
I løpet av november avsluttes de fleste høstoppgavene i hagen, men så må vi i gang med å plante frøene til våren og forsette vinterforberedelsen av planter og trær.

Høsten er tiden for bær og nyper. Trærne skifter farge og begynner å miste bladene sine. Dagtemperaturene er fortsatt behagelige, noe som er deilig når man arbeider i hagen. Derimot faller nattemperaturene noe som har betydning for hagens vekster, selv om vi ikke opplever frost her i området.
Det er mange oppgaver i hagen når det gjelder forberedelse til neste vår, og samtidig er det også viktig at hagen brukes hele vinteren gjennom. La den ikke gå i glemmeboken de kommende måneder, men plant litt vinterblomster og nyt det!

Månedens oppgaver er: Rengjøring av bed, markering av plantearealer til neste sesong og fjerning av visne ettårige planter og ukrutt.

Zona Verde Lopez har denne gang valgt å sette fokus på planteernæring:

Planter må akkurat som alle andre levende vesener bruke en lang rekke grunnstoff eller næringsstoff for å opprettholde livet og vokse. Selv om alle stoffer som inngår i oppbygningen er like nødvendige, brukes de likevel i svært forskjellige mengder. De såkalte mikronæringsstoffene er sink, kobber, molybden, kalsium og flere andre.

Ernæringssykdommer oppstår om det er direkte mangel på ett eller flere næringsstoffer. De manglende stoffene har kanskje tidligere vært til stede i jorden, men er etter hvert brukt opp. Trærne binder næringsstoffene de tar opp i grener, blader og frukter. Bare bladenes innhold kommer tilbake til jorden.

La oss se nærmere på de viktigste næringsstoffene:
* KALSIUM (K): kalt potasio på spansk. Brukes i store mengder til trærnes oppbygning. Kalsiummangel i jorden medfører derfor at veksten hemmes, og trærne blir små. Kalsium har særlig stor betydning for frukttrær og busker fordi fruktutbyttet ellers reduseres betraktelig og fruktene blir for små. Kalsiummangel er en snikende sykdom, fordi den ikke kan sees på blader eller frukter, før utbyttet er halvert. Ved større mangel får bladene visne rander som ruller seg innover, mens den øvrige delen av bladet bevarer sin naturlige grønne farge.

* MAGNESIUM (Mg): inngår blant annet i oppbygningen av bladenes grønnfarge. Magnesiummangel oppstår ofte som følge av for mye kalsiumtilførsel. Det kan ofte være vanskelig å skjelne fra kalsiummangel fordi mangel på magnesium også kan føre til brun bladrand. Men det er likevel et par vesentlige forskjeller. Ved magnesiumangel vil det som regel være visne, brune pletter inne i bladet mellom bladribbene, og bladranden ruller ikke innover. Men den mest typiske forskjell er kanskje at angrepne blader faller av. Særlig nye skudd kan miste atskillige blader slik at trærne i august måned kan stå halvnakne.

* NITROGEN (N) OG FOSFOR: Nitrogen brukes i store mengder. Lyse, gulgrønne blader er et typisk symptom på nitrogenmangel. Hos fruktbærende planter medfører nitrogenmangel en forringelse av størrelsen på frukten. Tilførsel av nitrogengjødning kan raskt gi planter og gressplenen en frodig, grønn farge. Fosfor (P) er også er næringsstoff som brukes i store mengder av plantene.

* JERN OG MANGAN: Jern- og manganmangel forekommer i sjeldnere grad. Ved jernmangel blir bladene lyse – bortsett fra alle de små ribbene som står som et grønt spindelvev på en gullaktig bakgrunn. Manganmangel viser seg som oftest som en lys marmorering mellom de store bladribbene. På gressplenen viser den seg med rødlige bladkanter, særlig ved en høy pH-verdi.

Av Eutimio, Zona Verde Lopez

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.