Månedsmagasinet på Costa del Sol

Den skandinavisktalende gartneren Eutimio fra Zona Verde Lopez gir gode råd og tips om hva du kan gjøre i din spanske hage akkurat nå.
Det spanske klimaet og den spanske floraen er svært forskjellig fra det vi kjenner fra Norge og krever derfor annerledes stell – men det betyr ikke at vi må holde oss unna hagelivets gleder. Er du nybakt hageeier, eller har du bare ikke blitt dus med din spanske hage, så følg med i Det Norske Magasinets månedlige hagespalte. Her forklarer Eutimio hvordan du med enkle midler får det maksimale ut av hagen som ligger rett utenfor døren din.
Hver måned får du en rekke årstidsrelevante råd, men du har også mulighet for å stille spørsmål om stell av hage og pool til eutimio@zona-verde-lopez.com, tlf.: 661 659 249.

Hagen i september/oktober
Vi har allerede begynt på høsten, og trær og planter begynner litt etter litt å vise de typiske fargene for denne årstiden.
I løpet av de neste ukene må vi forberede hagen for neste år og for vinteren som venter der framme. Dessuten bør du avse tid til å samle inn fruktene som fortsatt er på trærne, for eksempel druer og kiwi.

Tross årstiden fortsetter blomstringen i hagen, som i resten av naturen. Rosene er i sin fulle prakt, og camellias bør plantes ut nå. Det er generelt sette en bra årstid å plante på, befrukte og beskytte hagens vekster i form av gjødning mot skadedyr og sykdommer. Hvis vi ønsker å flytte en plante eller busk, bør dette gjøres nær slutten av denne måneden.

Forbered jorden for nyplanting ved å gjøre hullet ca 80 cm bredt og 80 cm dypt. Legg først et lag av stein, ca. 20 cm. Tilføy et lag med gjødning, litt fin jord og la hullet stå åpent fram til det plantes – (perioden som er mest velegnet til planting er fra november til midten av mars).

Når bladene begynner å falle av, er det viktig å samle dem opp for å holde bunnen ren. Dette er en god form for biologisk bekjempelse av sykdommer og tiltak mot insekter/parasitter som bruker plantene til å bygge rede i.

Vi må holde øye med meldugg og sopp som viser seg som et slags hvitt pulver på blader og frukter. Den høye temperaturen midt på dagen kombinert med dugg favoriserer utviklingen av denne soppen.

Denne måneden bør vi også lufte gressplenen ved hjelp av en greip, og etter dette bruker du gjødning.
I slutten av oktober kan du man begynne å plante vårens blomsterløk, primært krysantemum og georginer for å spiringen.

Månedens plante: Safran (Azafran)


Safran fra Spania har lange tynne fibre (lengre enn safran fra andre land), den er mindre fet, tørrere, lett å bryte og litt skinnende i fargen. Den har en langvarig aroma og en skarp, bitter smak.

Safran er en urteaktig blomsterløk, flerårig. Normal høyde er 10 til 25 cm. Den har lange, grønne, lineære blader.
Det er vanligvis en til tre blomster per stilk, som igjen kan bestå av to eller tre stilker. Blomsten består av 6 kronblader som er fiolette.
Blomstring skjer tidlig på høsten og varer opp til 20 dager. Hele blomsten kalles Krokus eller Safran Rose.

Av Eutimio, Zona Verde Lopez

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.