Månedsmagasinet på Costa del Sol
Frihet på flere språk – Hotel Puerta América

Frihet på flere språk - Hotel Puerta América

En idé om frihet – utført på ekte vis! En plass der ulike kulturer og måter å forstå arkitektur og design møtes. Ett prosjekt som står for nytenkning og som vil vekke våre slumrende sinn.
Hotel Puerta América er et unikt prosjekt der man har samlet 19 av de beste arkitekt- og designbyråene i verden, noe som til sammen representerer hele 13 ulike nasjonaliteter.
"Frihet" Hver og en av de 14 etasjene gir sin helt egen tolkning av et luksushotell. Man har gitt designerne total frihet. Ingen grenser er satt for skapelsesprosessen, verken økonomiske eller kunstneriske. "Frihet" er selve grunnideen.
Den regnbuefargede bygningen befinner seg ved en av de viktigste innfartsveiene til Madrids sentrum. Hotellet består av 12 etasjer med hotellrom, samt første- og øverste etasje med restaurant og spa. 11 av etasjene er eksakt like når det gjelder planløsning og størrelse på rommene, mens tolvte etasje bare består av suiter.

Drøm eller virkelighet
Bygningen ser ut som en åpen bok, med "bokryggen" som den sentrale delen med resepsjon, heiser og en lobby i hver etasje. Hotellet tilbyr mer enn en femstjerners hotellopplevelse. Foruten luksus og bekvemmelighet, er det en opplevelse som vekker fantasien til livs. Miljøene er drømmeaktige og grensen mellom drøm og virkelighet hviskes ut. Det er lett å forstå at hotellet stadig får spørsmål om å få bruke hotellet i forbindelse med motefotografering og filminnspillinger.
12.etasje, fasaden og taketasjen – Plass for nytelse
Design: Jean Nouvel
I øverste etasje finnes et spa og en terrasse med bar. Her finner du Madrids lekreste utsikt. Jean Nouvel har skapt en gang med gjennomskinnelig glassgulv der man ser hele hotellet ovenfra, ingenting for folk med høydeskrekk! Bygningens fasade har deler av diktet "Liberté", av Paul Éluard på ulike språk. Samme dikt finnes også i sin helhet skrevet på veggen i lobbyen i samme etasje, også her på flere språk. Tolvte etasje er til for nytelse, og alle rommene er suiter. Veggene i hver suite består av byttbare paneler. Meningen er at hver gjest på denne måten skal kunne utforme sitt eget hotellrom, alt etter skiftende behov. Halvt gjennomskinnelige bilder av fotografene Nobuyoshi Araki og Roland Fleisher finnes på veggene. Motivene er lett erotiske eller hentet fra naturen.

11.etasje – Jungel og ørken

Design: Javier Mariscal og Fernando Salas
Hotellet anbefaler denne etasjen til barnefamilier. Det er en lekende og glad design med naive innslag. I lobbyen møtes man av en stor kaktusskulptur som har noe tegneserieaktig over seg. Teppene er knall oransje. Hallen som leder til soverommene minner om en jungel. Inne i rommen står den sterkt rødmønstrede tapetet, i sterk kontrast til de fleste andre minimalistiske innredningene på hotellets andre etasjer. Galskap, men funksjonelt og bekvemt!

10. etasje – Tradisjonelt japansk
Design: Arata Isozaki
Minimalistisk i hvitt og svart. Dramatisk og formelt. Arata Isozaki setter avkobling og bekvemmelighet i høysetet. Stilen er japansk, og badeværelsene her er de eneste i hotellet som har både dusj og badekar. Alt ifølge japansk tradisjon. Badekaret er av tre og har veldig spesielle vedlikeholdskrav. Var 15. dag må de fylles med spesialtemperert vann for ikke sprekke. En lystig detalj er toalettpapiret som er svart og spesialdesignet for denne etasjen. Alt ifølge designerens ønsker.

9. etasje – Fargede skuffer

Design: Rickard Gluckman
Gluckmans idé er "en skuff i en annen skuff". Badeværelset er som en skuff i selve hotellrommet. Rommene som vender mot nord går i blå toner, mens de som vender mot sør går i gult. Disse sengene og dusjene er de største i hele hotellet og er derfor ett kjent, spansk basketballags favorittetasje.

8. etasje – Lys i bevegelse

Design: Kathryn Findlay
Den skotske arkitekten Kathryn Findlay, har satset på et interaktivt miljø. Veggene i lobbyen inneholder små lamper som endrer farg og på den måten at de hermer etter bevegelsene dine når du passerer. Rommene er holdt i helt hvitt utgjør et eneste stort miljø. Sengen rører ikke gulvet, men er hengt opp i en anordning fra taket. Tv´en felles ned fra en luke i taket. Badeværelsets former er runde og rommet deles bare ved hjelp av et foheng.

7.etasje – Runde former

Design: Ron Arad
Ron Arad, lærere ved Royal Collage of Art i London, har undervist og inspirert noen av dagens beste designere. De runde formene er hans kjennemerke. Rommene går i hvitt eller rødt. Seng, skrivebord og bad utgjør en rund øy midt i rommet. Sengen er rund og vender ut mot et panoramavindu. Rommenes største møbel er en gigantisk tv-skjerm som rulles ned foran vinduet. Disse rommene er svært populært blant yngre par.

6. etasje – Luksus på en enkel måte

Design: Mark Newson
Hallen til rommene er drømmeaktige. Holdt i rødt, lakket tre, gir den en følelse av å ferdes på en futuristisk orientekspress. Rommene, som går i grått og hvitt, føles romslige. Newson har designet multifunksjonelle møbler. Bekvemmeligheten har kommet i første rekke.

Tregulvet kontrasterer resten av rommet og gir det et varmt inntrykk.

5. etasje – Forfengelig og pompøst
Design: Victorio & Lucchino
Ved hjelp av varme farger og stoffer vil Victorio & Lucchino at gjestene skal kjenne seg som hjemme. Dette er den etasjen som byr på færrest overraskelser. Rødt dominerer sammen med svarte og beige toner. Det er svulstig, forfengelig og pompøst. I hvert rom henger et kunstverk av artisten Sergio Cruz.

4.etasje – Geometri i rustfritt stål
Design: Plasma Studio
Arkitektene Eva Castro og Holger Kehne fra "Plasma Studio" vant konkurransen som ble utlyst for å formgi denne etasjen. Lobbyen og hallen til rommene har geometriske former i rustfritt stål. Inntrykket er hardt og kalt og ligner ingenting du tidligere har sett. De geometriske formene gjentar seg i rommene, men her i form av en glassvegg som skiller sove- og baderom.

3. etasje – Intimt og luksuriøst

Design: David Chipperfield

Den svarte hallen som leder til rommene, ånder av luksus i sin enkelhet. Rommen går i kalde toner; hvitt, svart og blått. Man kjenner seg til stede, og det håndlagde, ujevne, men bløte, svarte terrakottagulvet skjenker rommet varme. Rommet har et ganske stort skrivbord og ifølge hotellet er det mange forretningsreisende som foretrekker dette rommet.

2. etasje – Eleganse og fleksibilitet

Design: Norman Foster
Dette er et av de vakreste etasjene. Veggene, så vel i hallen som i selve rommene, er kledd i luksuriøst, beinhvitt skinn. Dessverre avgir skinnet en så sterk duft at en del gjester ikke klarer å sove i rommene.

1. etasje – Science fiction
Design: Zaha Hadid
Former og volum som automatisk fører tankene til filmer i genren "Science fiction". Det føles ikke kaldt og fremmende som man kanskje skulle kunne tro, snarere tvert om: De rundede formene tiltaler og får deg til å ville flytte inn. At disse rommene er hotellets mest populære blant gjestene er lett å forstå. Badet gir et sterkt inntrykk. Man undres over hvordan veggen kurver seg og forsvinner inn i et svart hull. Det kjennes som om du er i en hvit grotte sammen med R2-D2 og det virker ufattelig at det i virkeligheten er et hotellrom midt i Madrid. Zaha Hadid er den første kvinnen som fått Pritzker-prisen (arkitekturens svar på Nobelprisen).

Restauranten – Lágrimas Negras

Design: Christian Liagre
Fransmannen Christian Liagre har formgitt restauranten " Lágrimas Negras", "Svarte tårer" som ligger på bakkeplan. En veldig vegg i glass og aluminium rommer mer enn 4.000 flasker vin og skiller matsalen fra kjøkkenet. Det mest iøynefallende, særlig om kvelden, er en opplyst bardisk dekorert med abstrakte motiv.

Resepsjonen

Design: John Pawson
Tross sine få kvadratmeter, imponerer resepsjonen og den kjennes mye større ut enn sine 150 kvm. Holdt i lyst tre leder den tankene hen til nordligere breddgrader.

Marmor Bar
Design: Marc Newson
Fra resepsjonen ser man marmorbaren gjennom gigantiske glassdører. Takhøyden på sju meter imponerer. Bardisken er gjort i ett eneste stykke marmor som er 8,25 meter langt. Da man bygde hotellet var man tvunget til å montere bardisken før man hadde fullført hotellets fasade ettersom de store proporsjonene gjorde den så uhåndterlig.

Garasje – Grafisk lek
Design: Teresa Sapey
Den italienske arkitekten Teresa Sapey har formgitt en garasje i sterke farger med grafiske former, som delvis er konstruert ved hjelp av ord fra diktet "Liberté" av Paul Éluard.


Hotel Silken Puerta América
Avda. de América 41
28002 Madrid
Tlf.: +34 917445400 – Faks +34 917445401
Email: hotel.puertamerica@hoteles-silken.com – Web: www.hotelpuertamerica.com
Telefon for reservasjoner (bare i Spania): 902 363 600
Avstanden fra flyplassen: 6 km – Buss: 100 meter – t-bane: 400 meter –
Antall rom: 342 rom totalt hvorav 22 er vanlige suiter og 12 luksussuiter.
Pris: Fra 200 euros till 1.500 euro – Hotellet tilbyr barnepass for barnefamilier.


Av Annette Emmoth / Foto av Rafael Vargas

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.