Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Málaga ligger ved Europas ytterkant, men etter hvert er flyforbindelsene så gode at vi uten problemer kan dra på utflukter over det meste av det europeiske kontinentet. Vi bringer i denne serien appetittvekkere om byer og steder som vi kan reise til fra Málaga, uten å måtte mellomlande på en større lufthavn.

En statue av en gutt som tisser, eurokrater, sjokolade, øl og Tintin er det de fleste kjenner Brussel for, men byen er voldsomt undervurdert.
Det er en vakker og herlig by som leveres i en overkommelig størrelse. Som besøkende sanser man like store deler fransk som nederlandsk kulturell påvirkning, som en blanding mellom Paris og Amsterdam.
Dessuten er Brussel som EU-hovedstad en kosmopolitisk storby, og multikulturell var til og med før EU gjorde sitt inntog. Byen består av 19 kommuner som hver og en har sin egen karakter.

Art nouveau, art deco og art metro
Brussels allsidige og maleriske arkitektur var én av årsakene til at jeg forelsket meg i byen. Gamle arkitektoniske mesterverk som er godt bevart, noe som delvis skyldes at det knapt fant sted kamphandlinger her under den andre verdenskrig, blander seg forbausende harmonisk med nyere bygninger i bl.a. art nouveau- og art deco-stil. Og det ser man aller best på Grand Place eller Grote Markt med sine forgylte laugshus som har gavlvendte fasader, og Hôtel de Ville som tross navnet er byens rådhus. Plassen kalles ikke uten grunn Europas vakreste.
Det første huset i art nouveau-stil ble bygget i 1893, og det finnes fortsatt mer enn 500 art nouveau-bygninger i Bryssel. De er spredt over hele byen og er ikke bare private hjem; noen huser museer, butikker, restauranter og kafeer (Café Falstaff og baren Ultième Hallucinatie).

Kunst, øl og Tintin
Byen har over 90 museer, og her stilles det ut alt fra moderne kunst og antikviteter til øl, sjokolade og tegneserier.
Belgierne har stått fadder ikke bare til Tintin, men også til Lucky Luke og Smurfene, samt andre nyere tegneseriefigurer. Disse kan sees i tegneseriemuseet i Magasin Waucquez (et gammelt stormagasin).
I Planète Chocolat kan man se hvordan fin belgisk sjokolade blir framstilt, og i bryggeriet Cantillon hvordan man brygger øllet Geuze.
Apropos øl, så er det ingen som vet med sikkerhet hvor mange forskjellige typer øl som brygges i Belgia der de små lokalbryggeriene stortrives. Å utforske de mange barene og bryggeriene er for mange øltilhengere grunn god nok til å dra til Brussel. Delirium Café er et godt eksempel. Her kan man smake flere enn 2.000 typer øl.
Merkverdigheter som muslinger med pommes frittes er blant belgiernes yndlingsretter, her er et stort utvalg av gode spisesteder, belgiske og franske, og her kan man spise fransk mat i tyske porsjoner.
Besøker man Brussel for første gang, bør man legge veien om Beenhouwersstraat der man finner restauranter med matvarer stilt opp utenfor til skue. Ikke alt sammen like hygienisk riktignok, men fargerikt er det.

Shopping og sjokolader
Ikke langt fra Grand Place ligger det overdekkede varehuset St. Hubertus som er en opplevelse i seg selv, og i sentrum finnes det flere varehus som er verdt et besøk. Ellers må man til Waterloolaan og Louizaplein der man finner designtøy og tilbehør av belgiske designere.
Jeg anbefaler også en tur på markedet ved stasjonen Zuid søndag formiddag som er som en souk med krydderier og grønnsaker, tøy og tingeltang, og antikkmarkedet på Grote Zavel lørdag og søndag morgen, samt de omkringliggende gater der noen av byens beste sjokoladebutikker ligger.

Utenfor byen
Utenfor sentrum ligger bl.a. Atomium med den gigantiske modellen av et atom og forlystelsesparken Bruparck med miniatyrparken Mini-Europa. I nærheten av disse finner man området Laeken med slottet der den kongelige familie bor.

Regionen Bruxelles
Regionen er omsluttet av Flandern og har siden 1989 vært et tredje administrativt område. Byen er dessuten hovedstaden i Flandern, selv om byen ikke ligger i denne regionen.
Fransk og nederlandsk er begge offisielle språk, ca. 85 prosent av innbyggerne har fransk som morsmål. Opprinnelig var flertallet nederlandsktalende, men etter Belgias løsrivelse fra Nederland i 1830, da landet for første gang ble en selvstendig stat, ble landet franskpåvirket.

Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet