Månedsmagasinet på Costa del Sol

Det kan være mange årsaker til at man har smerter i lysken eller hoften, og det er ofte vanskelig å stille en korrekt diagnose hos idrettsfolk med langvarige lyske- og hoftesmerter. Det er viktig å ta høyde for de mange og sterke muskelkreftene som virker over bekkenet. Kroppens største muskler virker i et fint samspill med lenderygg, bekken, hofteledd, lårets – og kroppsveggens muskulatur. Feilfunksjon et sted gir ofte smerter andre steder i regionen.

Ved lyskesmerter er det likevel i 90 prosent av tilfellene snakk om en såkalt fotballyske som den populært kalles fordi den ofte rammer fotballspillere.

 

Ved hoftesmerter kan det bl.a. være snakk om:
Slitasjegikt i hofteleddet, dette vil kunne belyses ved røntgenbilde.
Leddleppeskader, dette kan sees ved hjelp av en MR-skanning.
Bruskskader og mus i hoften, dette kan sess ved hjelp av røntgen og MR.
Avklemning i hoften – impingement, kan undersøkes klinisk og ved MR.

Lyskens anatomi
Lysken er furen mellom låret og bukveggen og danner overgangen fra låret til kroppen. Rett under huden i bunnen av furen løper det et stramt leddbånd (lyskebåndet) som går fra hoftekammen til skambenet. Nedenfor dette lyskebåndet, går blodkar og nerver fra kroppen ut til benet sammen med de musklene som beveger hofteleddet.
Noen av magemusklene fester seg langs hoftekammen og lyskebåndet. Lårets innadførende muskler (M adduktor longus, M adduktor brevis og M adduktor magnus, samt M gracilis og M pectineus) festes alle i lysken på skambensknokkelen (tuberculum pubicum).

Hoftens anatomi
Hoften inneholder de to hofteleddene og danner overgangen mellom kropp og bein. Hofteleddet er legemets største kuleledd. Det tillater bøying, strekking, inn- og utbevegelser, samt rotasjon av benet. Knoklene i hofteleddet omfatter lårbenshodet som er kuleformet og bekkenets hofteskål. Til sammen danner de kuleleddet. Leddflatene på lårbenshodet og hofteskålen er dekket av brusk som har til formål å nedsette belastningen på leddflatene.
Inne i hofteleddet finnes det et leddbånd som går fra toppen av lårbenshodet og inn i bunnen av hofteskålen. Det virker stabiliserende og fører også blodkar ut til lårbenshodet, spesielt i yngre år. Omkring hofteleddet er det en leddkapsel som er forsterket med leddbånd på alle sider. Leddkapselen sitter fast på hofteskålen gjennom en tykk bruskskive, også kalt en leddleppe. Leddleppen sitter rundt det meste av hofteskålen. Omkring hofte, bekkenet og lysken sitter de store og små muskler til og fra kroppen og benet.

For konsultasjon: Mijas, Marbella og Gibraltar: 659 42 69 59

Av Allan Larsen, overlege, ph.d, ortopedkirurg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.