Månedsmagasinet på Costa del Sol

Peter, min eldste sønn har akkurat vært på besøk. Peter har allergi overfor mine to hunder og får astma av dem. Derfor står huset ende med hensyn til rengjøring rett før han kommer. Jeg var for mange år siden sykepleier på en barneavdeling der det var mange barn med astma. Det har nærmest gitt meg panisk angst for mennesker med astma. Derfor blir hundene vasket og klippet før Peter kommer. Hundekurver, hundeskåler, sofatrekk, m.m. blir vasket. Det blir støvsuget og vasket og luftet ut i alle kroker og kriker. Likevel må vi som regel, i beste fall, ha døren oppe til terrassen, slik at han kan sitte i døren og snakke med oss, eller så tar vi på oss yttertøy etter været og oppholder oss mye utendørs. Soveværelset hans holder vi alltid hundefritt, og han skifter klær på badeværelset for ikke å få med seg hundehår inn på soverommet. Fordi han elsker hundene, hender det at han klapper dem. Etterpå må han alltid vaske hendene.

Denne gangen forløp besøket helt annerledes…
Han hadde nemlig med seg sin nye kjæreste. De to var rett og slett så glade i hverandre og strålte begge som to soler, og det varmet oss alle langt inn i hjerteroten. Det aller beste var at han "glemte" å få astma. Han satt til bords uten åpne vinduer og var sammen med oss helt som normalt. Det var helt vidunderlig.
Dette er et skoleeksempel på hvordan immunsystemet og psyken henger sammen. Allergikere som Peter, er svært ofte særdeles følsomme mennesker. De astmatiske reaksjonene som er en følge av allergi, finnes ofte hos mennesker som har en "fortrengt sorg" og en følelse av at det ikke er plass til dem her i livet. Andre medvirkende psykiske faktorer kan være sinne og skyldfølelse.
Selvfølgelig er det ikke "bare psykisk". Generelt handler det om at immunforsvaret må styrkes. De vanligste symptomene som avslører allergi, er astma, samt astmatisk bronkitis, eksem og dertil hørende barneeksem og feber.
Ofte oppdages det "utette" slimhinner i tarmen. Ved disse utette slimhinnene kan uønskede stoffer trenge gjennom den barrieren som sterke slimhinner ellers danner. Hos mange er tarmfloraen ikke i orden. En god tarmflora er viktig for et godt immunsystem.
Ordet allergi stammer fra gresk og betyr "en annen reaksjon enn normalt", og det vil alle allergikere helt sikkert nikker bekreftende til.
Allergi kan ha mange forskjellige årsaker, f.eks. dårlig vitamin- og mineralbalanse, gamle infeksjoner som har belastet, eller fortsatt belaster immunsystemet, eller så kan det være snakk om feil kost. Selvfølgelig spiller arvelige faktorer også en rolle. I disse moderne tider er kjemikalier f.eks. miljøforurensing fra bilene, industrien og landbruket også en vesentlig årsak. Den siste erfaringen jeg har hatt med dette, var en kunde som led av allergi overfor elektrosmog. Det er allergi overfor de pulserende strålene som kommer fra strømnettet, høyspentledninger og de høyfrekvente elektromagnetiske feltene som utgår fra mobilsendere. Nokså uhyggelig.
Det antas at ca. hvert fjerde menneske lider under et problem som kan knyttes til allergi/intoleranse. Antallet tilfeller har vokst markant de siste årene, selv om overfølsomhetsproblemer også har vært kjent i flere tusen år.
Angående kosten vet jeg at det er mange som ikke tåler melk og melkeproteiner, samt produkter med hvete og dermed hveteprotein (gluten).
Det er viktig å finne årsaken til allergien. Når den er funnet, må årsaken i størst mulig utstrekning selvfølgelig unngås. De hyppigste allergifremkallende stoffer er f.eks. pollen, husstøv, dyrehår, visse matvarer, parfyme, legemidler, osv. Vær oppmerksom på at det også kan være snakk om en evt. kvikksølvforgiftning fra amalgamfyllinger.
Vi har akkurat nå en deilig vår der lyset øker, trærne blomstrer og buskene springer ut og står i en helt vidunderlig fargesymfoni, akkompagnert av fuglekvidder. For mange mennesker er det imidlertid en tid med allergi og høysnue med nysing, røde øyne og tette neser når de utsettes for visse trær, busker og gress. Lider du av snue i form av pollenallergi, så vær oppmerksom på at det kan være kryssreaksjoner med noen matvarer, og at det derfor kan være en god ide å unngå denne maten, i hvert fall i pollensesongen. Du kan finne ut om du har en kryssreaksjon ved at du merker når du spiser en bestemt matvare, at leppene hever seg og klør. Kløen kan fortsette helt ned i munn og svelg og kan kjennes nesten helt ut i ørene.
Det kan også forekomme andre mer diffuse symptomer, f.eks. diaré, hyperaktivitet, tristhet, og sinne, tretthet og utmattelse.

Hjelp til selvhjelp
Det kan være nødvendig med antihistaminer, og ikke slutt med dem uten å ha snakket med legen din først. Styrking av immunsystemet kan saktens brukes i kombinasjon med medisinsk behandling.
Det kan være svært vanskelig å få nødvendig hjelp til å utrede en allergi. Ofte må du selv leke detektiv og finne ut om det er noe som gjentar seg, når du plutselig føler at det er noe galt.
Aller først må du tenke på kosteholdet. Det kan være en god ide å få råd og veiledning hos en profesjonell veileder. Helt typisk er det snakk om melkeprodukter, hvete, hvitt sukker, fargestoffer og kaffe. Utelat de kostemnene du ikke kan tåle i 3 måneder, så kan du igjen begynne å spise maten en sjelden gang og i mindre mengder.
Er det pollenallergi, er det forskjellige midler som kan prøves ut, f.eks. perilla-blad som er et naturlig histamin. Middelet finnes både flytende og i kapselform, og også som tyggegummi. Virkningen kommer som regel i løpet av en halv time. Du får best virkning av middelet hvis du starter ca. 10 dager før pollensesongen.
Det finnes også Nazalese som er noe så enkelt som cellulose fra trær der man ved en "sprut" i hvert nesebor skaper en barriere slik at pollen ikke kan trenge gjennom og dermed utløse et allergisk anfall. En sprut eller to om dagen kan være virkelig effektiv. Middelet kan også brukes av små barn.
Diasin er et middel med et høyt innhold av diaminoxidase, og middelet hjelper til med å bringe balanse fordi det bryter ned histamin fra histaminrike matvarer, f.eks. pølser, ost, tomater, m.v. i tarmsystemet. Dosen er 1 – 3 kapsler daglig før mat.
Oralmat er et kosttilskudd som utvinnes fra rugplanten og som kan hjelpe til med å styrke immunsystemet.
Det er av stor betydning at vitamin/mineralbalansen er i orden. En del overfølsomme mennesker har ofte flere mangler både på vitaminer og mineraler, og ofte kan symptomene minskes radikalt bare kosttilskudd. For å skape en naturlig barriere i slimhinnene dine er det viktig at det er nok A-vitaminer som styrker slimhinnene, B-, C-, D- og E-vitaminer. Det virker ofte som om C- og E-vitaminer senker blodets innhold av histamin. Husk særlig mineralene sink og silisium og magnesium. Magnesium stabiliserer cellemembranene. Magnesiummangel er alminnelig og kan være med på å forverre en allergi eller overfølsomhetstendens. Har du nedsatt nyrefunksjon, må du likevel være forsiktig med magnesium. Det er også beskrevet i en del litteratur, at molybdenmangel synes å øke tendensen til allergi. Endelig må de viktige omega-3 fettsyrene også tas ved alle former for allergi, fordi dette kan berolige et overreagerende immunsystem.
B6 er et naturlig antihistamin. B6 er særlig viktig ved allergi der det er væskeansamling, noe som jo er en av de vanligste reaksjonene. Dessuten medvirker B6 også til dannelsen av røde blodlegemer slik at motstandskraften styrkes. Doseringen kan være mellom 50 – 200 mg daglig. Bør alltid, etter min mening, tas sammen med multi-B produkt, ellers skapes det bare nye ubalanser. Gir allergien din seg utslag i form av feber, kan det være nødvendig med 200 mg opp til 3 x daglig, evt. supplert med C-vitamin 1000 til 3000 mg daglig.
Det kan også i noen tilfeller være bra med tilskudd av Q 10.
Leverproblemer kan disponere for allergi og intoleranse fordi det er helt vesentlig at leveren kan fjerne de fremmede stoffene som tas opp via tarmsystemet, selv når det er sunt. Vi må alltid passe på leveren. Alt for mye mat, alkohol og kjemikalier kan være en belastning for leveren, så det kan evt, være en god ide å ta en kur av og til med Marietidsel som er bra for å regenere leveren når den har lidd litt overlast. Marietidsel fås i kapselform, men kan også drikkes som te, 1 – 5 kopper daglig. Spis gjerne samtidig bitre ting, f.eks. grapefrukt, blåbær, artisjokk, julesalat, gurkemeie, m.m.
I tillegg til at du må passe på leveren, må du også være oppmerksom på binyrene. I disse tider snakkes det mer og mer om trette binyrer som også kan medvirke til at det utvikles allergier. En god hjelp for binyrene er å ikke presse seg selv for hardt i alle situasjoner. Sørg i stedet for å prioritere opp de tingene som gjør deg glad. Ta deg tid til å pleie deg selv, lese gode bøker, ha nok av tid med dine kjære, m.m. Spis sunt og sørg for å få nok søvn, minst 8 timer hver natt.

Små tips
Pass på med røyking og begrens alkohol mest mulig. Alkohol kan forverre tendensen til å utvikle overfølsomhet.
Mange mennesker med forskjellige former for overfølsomhet har fått stor hjelp ved akupunktur. Er du pollenallergiker, er det særlig virksomt å få akupunktur i begynnelsen av sesongen.
Oppsøk evt. en kiropraktor for å få korrigert ryggsøylen. En avspenningspedagog er ofte bra ved astma.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.