Månedsmagasinet på Costa del Sol

Den skandinavisktalende gartneren Eutimio fra Zona Verde Lopez gir gode råd og tips om hva du kan gjøre i din spanske hage akkurat nå.

Det spanske klimaet og den spanske floraen er svært forskjellig fra det vi kjenner fra Norge og krever derfor annerledes stell – men det betyr ikke at vi må holde oss unna hagelivets gleder. Er du nybakt hageeier, eller har du bare ikke blitt dus med din spanske hage, så følg med i Det Norske Magasinets månedlige hagespalte. Her forklarer Eutimio hvordan du med enkle midler får det optimale ut av hagen som ligger rett utenfor døren din.
Hver måned får du en rekke årstidsrelevante råd, men du har også mulighet for å stille spørsmål om stell av hage og pool til eutimio@zona-verde-lopez.com, tlf.: 661 659 249.

Badesesongen starter snart, og derfor er det passende med noen pool-anbefalinger:
1. Vannet blir møkkete av de mikroorganismene som er i lufta samt de som de badende tilfører.
2. Luften og regnen tar også med seg store mengder støv, jord og blader som gør vannet uklart.

På få dager har vi derfor et helt uklart basseng.

Måten å løse dette problem på er:
1. Utstyr poolen med et filter som holder tilbake alt flytende materiale i vannet.
2. Sørg for å vedlikeholde en passende pH-verdi (mellom 7,2 og 7,6) og, med tilstrekkelig klor og antialgeprodukter å fjerne bakterier og mikroorganismer. Klor fungerer bare mot bakteriene når pH-verdien er mellom 7,2 og 7,6. Hvis pH-verdien er for høy, vil vannet være uklart og hvitt – et ”dekke” som også setter seg på veggene som et fettete lag. Med for lav pH vil vannet bli etsende, noe som gir sviende øyne og produserer snørr i nesen, samtidig som man risikerer at filtersystemets metalldeler i pool-installasjonene blir ødelagt.
En pool trenger forskjellige produkter for å bevare den beste kvaliteten på vannet.

Gode pool-produkter:
• Klor: Selv om man filtrerer vannet med motoren, er det fortsatt en serie av fiender, som bare kan elimineres ved bruk av klor (men i riktige mengder). Hvis man putter for mye klor i vannet, er det skadelig.
• Antialge-middel: I pool-vannet eksisterer en lang rekke algetyper som særlig trives i høye vanntemperaturer og som gjør vannet grønnlig. For å forbygge dette tilsetter man riktig mengde algefjerner i forhold til poolens størrelse.

Utover kjemiske behandling, trenger poolen også fysisk rensning som foretas ved hjelp av motorsystemet:
• Filtrering: Denne prosessen er uatskillelig fra den kjemiske rensningen. Vannets overflate blir støvsugd ved hjelp av ”skimmerne” og ”bunnventilen” der også avfallet på bunnen ledet ut. Vannet som har blitt filtrert, ledes tilbake i poolen.
Etter filtreringen an vannet, må man rense filteret.
Filter-beholderen innholder spesiell sand som må skiftes ca. hvert 4. år.
Holdes ikke vannet rent, og har riktige kjemiske forhold, ødelegges denne sanden.
• For å få bunnen ekstra ren, må man støvsuge den med en manuell støvsuger. Dette må gjøres minst en gang i uka.
• I ”skimmerne” er det noen kurver som må tømmes for blader og insekter som har blitt suget inn.
Rensningen av poolen består altså av en kjemisk og en fysisk del.

Zona Verde Lopez anbefaler at man søker profesjonell hjelp hvis man er i tvil om poolens tilstand og pleie, fordi feilbehandling kan bli en dyr affære.

 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.