Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra Herkules til Columbus – historien om det spanske flagget

Fra Herkules til Columbus – historien om det spanske flagget

Det spanske flagget, kalt ”Rojigualda”, hører til blant de eldste i Europa og har et utseende som er preget av alle de tidligere kongerikene i Spania. Den offisielle historien går ca. 1.000 år tilbake, og både Spanias historie, ulike kongeriker, historiske personer og legender har hatt innflytelse på flaggets utseende. Fra Granada i sør til Aragón i nord og fra Christopher Columbus til halvguden Herkules, ja, historien til ”la Rojigualda” er en svært interessant.

De fem kongeriker
I Spania har man både et offisielt flagg med våpenskjold som brukes ved offisielle begivenheter, men utgaven uten våpenskjold er også utbredt. I motsetning til det norske flagget som på grunn av landets tidligere forhold til Danmark først ble utformet i 1821 av stortingsmann Fredrik Meltzer, så har det spanske flagget røtter tilbake i middelalderen. De første offisielle flaggene i Spania var middelalderfaner og våpenskjold til de daværende kongerikene i landet. De fem gamle kongerikenes flagg er bl.a. det man i dag kan se i det spanske riksvåpenet. Aragóns flagg som sees nederst til venstre på riksvåpenet, består av fire røde striper på en gylden bakgrunn. Man mener at dette flagget stammer fra 1150, og at de fire stripene symboliserer de fire områdene som dannet kongeriket Aragón, nemlig, Katalonia, Aragón, Valencia og Balearene.
Et annet flagg i riksvåpenet er Navarras fane som er plassert nederst til høyre. Det stammer ifølge tradisjonen fra kong Sancho VIIs tid – han var for øvrig Richard Løvehjertes svoger – fra et slag mot maurerne i 1212. Her seiret spanjolene, og da man nådde fram til den flyktende kalifens telt, stjal man kjeder med edelstener som kalifen hadde på kamelen sin. Det er ifølge historien disse edelstenene som i dag blir symbolisert ved de tversgående kjedene som sees i flagget.
Øverst til venstre sees Kastiliens fane som preges av et gyllent slott på en rød bakgrunn. Derav navnet Castilla som på gammel-kastiliansk betyr ”Slottenes Land”, med henvisning til Spania. Man mener fanen stammer fra år 930 da Fernán González gjorde Kastilien til et grevskap, selv om fanen først ble offisielt brukt i 1212.
Endelig sess Leóns flagg som er symbolisert øverst til høyre med en kronet, fiolett løve på en sølvgrå/hvit bakgrunn. Det stammer fra kongeriket León og er det eldste symbolet på et kongerike i Europa, enda eldre enn Danmarks tre løver fra 1190. Man er i tvil om hvorvidt løven i Leóns flagg symboliserer kongens styrke eller selve kongeriket, – eller begge deler. Selve symbolet stammer fra Leóns faner under Alfonso VII’s tid. Han regjerte fra 1126-1157.
I bunnen av våpenskjoldet sees et granateple som stammer fra det tidligere kongeriket Granadas faner. Dermed er alle de gamle kongerikene i Spania representert i våpenskjoldet.

Våpenskjoldets symboler
I våpenskjoldet inngår også to søyler, nemlig Herkules’ søyler som bærer det latinske mottoet ”Plus Ultra” som betyr ”lenger vekk”. Det er i dag et utbredt motto i det offisielle Spania og symboliserer bl.a. Spanias styre over Gibraltar-stredet og de mange spanske erobringene av byer i Nord-Afrika. Søylene stammer fra sagnet om at Herkules på vei hjem fra sin vandring skulle ha delt et fjell mellom Afrika og Spania for å komme tilbake til Hellas. På den måten skapte han ifølge sagnet både Gibraltar-klippen og Monte Hacho i Afrika. Romerne mente at nettopp Gibraltar-klippen og Monte Hacho var verdens ende. Da Spania oppdaget Amerika i 1492 mistet symbolet mye av sin betydning. Derfor må ”plus ultra” tolkes som om det er Spania som når lenger ut, da med henvisning til det spanske imperium og ikke minst Christopher Columbus’ oppdagelse av Amerika. Søylene ble første gang brukt av Karl I av Spania på begynnelsen av 1500-tallet
Det siste symbolet som er plassert sentralt i våpenskjoldet, er et symbol på navnet Borbón som viser til navnet på den spanske kongeslekten som offisielt startet med Felipe V i år 1700.

Det moderne flagget
Det første offisielle, spanske flagget ble brukt av Los Reyes Católicos, dvs. de katolske monarkene i forbindelse med ekteskapet mellom Isabella av Kastilien og Ferdinand 2. av Aragón i 1492. Her ble det offisielle Spania grunnlagt, og i flagget inngikk symbolene fra nettopp Kastilien og Aragón.
Under det spanske imperium benyttet man samtidig et annet flagg som symboliserte alle de territorier som Spania besatt. Dette flagget var hvitt med diagonale, røde linjer. Man beholdt likevel det offisielle flagget i Spania. Det spanske flagget med våpenskjoldet slik vi kjenner det i dag, ble først regulert ved lov i 1981, mens det tradisjonelle flagget uten våpenskjold er fra 1785.

 

Av Alex Søgaard Moreno

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.