Månedsmagasinet på Costa del Sol

Utflukt for 103 eldre
Bodil Lok har gjort det til en tradisjon å arrangere utflukter for eldre spanjoler. For tredje år på rad inviterte hun 23. september eldre fra Guaro og Torrequebrada på tur. Til sammen 103 personer tok imot tilbudet.
– De ble hentet i busser med kran fordi noen av dem ikke selv kan gå inn i bussen. Vi kjørte opp til krysset Alhaurín/Coin der restaurant Venta Los Morenos ligger. Årets tur bød på noen problemer fordi det er så mye veiarbeide utenfor restauranten. Vi kunne ha valgt et annet sted, men vanligvis er det gode av- og påstigningsforhold her. Dessuten er servitørene fantastisk hyggelige mot de eldre, forteller Bodil Lok som fortsetter:
– Innehaveren hadde snakket med formannen for veiarbeidet og fått ham til å innstille arbeidet i to timer. Det var bra. Resten av tiden var det ganske rolig, og mange av de eldre likte også å følge med på veiarbeidet.
Lunsjen bestod av oliven, franske poteter, forskjellige typer fisk og deretter stek med grønnsaker og poteter, samt en dessertkake. En av deltakerne hadde fødselsdag, og det ble både sunget og budt fram sigarer. De eldre ga arrangørene en gave og blomster som takk for turen.
Også i år deltok den eldre kvinnen som i fjor var med på sin første utflukt her i livet – i en alder av 98 år.
– Vi vil med dette få takke alle som har sponset denne turen, særlig takk til Odd Fellow-søstrene. Uten deres store bidrag ville turen ikke blitt noe av.
Takk til også til alle dem som hjalp til på annet vis, for eksempel å kjøre de eldre til og fra bussene, avslutter Bodil Lok.

Politimenn arrestert i Torrox
1. oktober ble ti menn arrestert i Torrox øst for Málaga, anklaget for narkotikasmugling. Av de ti vedtok domstolen i Málaga at ni skulle fengsles, mens den siste ble satt fri. Blant de ni fengslede er fire politimenn fra Guardia Civil, to fra Nerja og to fra Almuñécar. De har i lengre tid vært under oppsyn. Det var agenter fra interne affærer i Madrid som hadde planlagt operasjonen og skygget de fire politimennene.
Alle ble tatt på fersk gjerning mens de forsøkte å smugle 2000 kg hasj via elven Güi mellom Torrox og Vélez-Málaga.

Stor gruppe av ulovlige immigranter arrestert
På bare noen timer i løpet av den første mandagen i oktober arresterte den spanske kystvakten, i samarbeid med politiet til sammen 169 ulovlige immigranter.
Den største gruppen ble stanset ved Cabo de Gata nær Almería der 99 immigranter i åtte forskjellige båter ble oppdaget. De fleste var voksne menn fra Algerie. Kort tid etter, i Cartagena i Murcia, ble ytterligere 48 immigranter funnet ca. 50 km fra kysten i gamle båter. Til slutt fant man også 26 immigranter nær Alicante. Den yngste immigranten var en 15 år gammel gutt.
Spansk Røde Kors opplyser at de fleste var ved god helse og at de alle ble sendt til lokale sentra for å får mat og vann. Selv om det ennå ikke er endelig bekreftet, antas det at de fleste immigrantene er fra Algerie. De vil trolig bli sendt tilbake så fort de er i stand til det.

Mange klager over kommunikasjonsproblemer i Málaga
Málaga er den provinsen i Andalucía med flest personer som klager over problemer med telekommunikasjon som for eksempel fasttelefoni, mobiltelefoner, internett og tv. Antallet klager fra utilfredse kunder er nettopp talt opp. I løpet av 2008 var det hele 2.867 klager. Det er nesten dobbelt så mange klager som i Sevilla som kom på andre plass med 1.495 klager.
Det er ingen hemmelighet at utviklingen innenfor nettopp telekommunikasjonsbransjen har gått svært raskt langs Costa del Sol. De fleste klagene går på at folk ikke har fått den hastigheten på internettforbindelsen som de har bestilt og at prisen for servicen er høyere enn man hadde fått opplyst. Juan Moreno som er formann i ”Forbrukere i Andalucía”, sier at folk ofte ikke får opplyst prisen med IVA og derfor blir frustrerte når prisen viser seg å være 16 prosent høyere enn ventet.

Dårlige økonomiske utsikter
Den økonomiske krisen setter sine tydelige spor i det spanske samfunnet. I begynnelsen av oktober kom det fram at krisen fortsatt kan vare i inntil fem år. Det opplyste det internasjonale pengefondet, IMF. De begrunner opplysningene med at selv om Spania har hatt nesten 15 år på rad med sterk økonomisk vekst, er landet blant de hardest rammede landene i G-20. Det er først og fremst den interne krisen som gir de dårlige langtidsutsiktene. Problemene med en arbeidsløshet på nesten 20 prosent og et boligmarked som har gått helt i stå, er ikke noe som kan løses på kort sikt. Dessuten fastslår IMF at Spania, sammen med Tyskland og Italia, først kan regne med å ta igjen det tapte i 2014 og at det i 2010 fortsatt vil være resesjon.
Man skulle nesten tro at de spanske forbrukerne kjente til de dårlige prognosene fra IMF på forhånd, for etter seks måneder på rad med en økning i forbrukernes tillit, falt den med hele 9,2 poeng i september. Det er Instituto de Crédito Oficial, ICO, som undersøker denne forbrukertilliten, og de begrunner fallet med at den økonomiske framgangen i Spania vil skje gradvis i forhold til de land Spania vanligvis sammenligner seg med. I forhold til i fjor har tilliten i Spania likevel steget med over 20 prosent, så generelt sett har spanjolene en høy forbrukertillit.

Málaga FC lager museum
Málaga FC er i full gang med å etablere et museum som skal vise historien bak den andalusiske storklubben. Prosjektet i seg selv ble startet av den tidligere presidenten, Fernando Puche, i løpet av hans embetsperiode fra 1997 til 2001. Men pga. av dårlig økonomi har det ikke vært mulig før nå å gjør prosjektet ferdig.
Under den nåværende presidenten, Fernando Sánz, har fans, medlemmer av klubben og alle andre for den saks skyld hatt mulighet for å donere penger til prosjektet. Det har blitt en så stor suksess at man regner med å kunne åpne innen utgangen av 2009.
– Dette museet blir fantastisk, og det er en drøm som blir virkelighet for klubben og fansen, sa Sánz under pressekonferansen. Klubben har bl.a. hentet inspirasjon fra musene til Real Madrid, FC Barcelona og andre store europeiske toppklubber.

PP ville vinne valget i dag
Hvis der var valg i dag, ville det konservative partiet PP – tross mistanker om korrupsjon og skandaler – fått 3,6 prosent flere stemmer enn PSOE.
PP ligger an til å få 41,6 prosent av stemmerne, mens regjeringspartiet må nøye seg med 38 prosent.
Regjeringsleder José Luis Zapatero har samtidig fått et problem med troverdigheten. 37 prosent av befolkningen sier at de ikke lenger har tiltro til regjeringen, og 61 prosent tror ikke på tiltakene som er satt i gang for å stimulere økonomien.
Tallene stammer fra en måling foretatt av Metrocopia for avisen El País.

Saken mot Francisco Camps gjenåpnet
Statsanklageren har bedt høyesterett om å gjenåpne saken mot den konservative formannen for Valencia-regionen, Francisco Camps, og tre av hans nærmeste medarbeidere. Saken dreier seg om bestikkelse og ulovlig partistøtte i den såkalte Gürtel-saken der flere konservative toppolitikere fra Valencia skal ha mottatt kostbare gaver – bl.a. skreddersydde dresser.
De entreprenørfirmaene som antas å ha finansiert det konservative partiets avdeling i Valencia-regionen, hadde en svært god grunn for å gjøre det. Ifølge politiets undersøkelser fikk selskapene nemlig ordrer for mer enn 800 millioner euros.
Anklageren vurderer det til at den valencianske høyesterett har hatt det uvanlig travelt med å avslutte saken og setter samtidig spørsmålstegn ved den valencianske høyesteretts upartiskhet i saken.
Valencia-regionen er et av det konservative partiets viktigste bastioner dersom partiet skal ha håp om å overta regjeringsmakten ved neste parlamentsvalg.

Det lokale katalanske parlamentet ansetter tolker til EU
Det katalanske parlamentet, El Parlament, har ansatt spanske tolker som skal arbeide som oversettere mellom spansk og katalansk i Europaparlamentet, i tillegg til at de skal oversett til katalansk fra engelsk og fransk.
Det skjedde etter et møte mellom formannen for El Parlament, Ernest Benach, og representanter for Europaparlamentet.
Så nå kan de katalanske europapolitikerne følge med når deres kolleger fra f.eks. Madrid, Baskerland og Andalucía snakker – på spansk – i det europeiske parlamentet.
En tolk med en høy nok utdannelse og erfaringer til denne typen oppgaver koster rundt 230 euros i timen.

Løs okse i Marbella
6. oktober lyktes det en okse å stikke av fra tyrefekterarenaen i Marbella.
Oksen rakk å løpe ca. 700 meter på Avenida Arias de Velasco de Marbella og såre en kvinne på 72 år før den ble stoppet av skudd fra politiet. Kvinnen ble brakt til sykehuset Costa del Sol. Hun skal ikke alvorlig skadet.
Det er fortsatt uvisst hvordan det lyktes oksen å stikke av.

Eksplosiv utvikling i salget av anti-depressive midler
Der har siden år 2000 vært en tredobling i salget av anti-depressive midler i Sør-Spania. Det er ikke bare spanjoler som bruker midlene, men også de mange utlendingene her.
Mange innflyttere lider av en eller anden form for sykdom og har flyttet til Andalucía på grunn av klimaet. Det kan nemlig hjelpe mange med å bedre deres psykiske helse. Fabio Rivas som er sjef for Salud Mental på sykehuset Carlos Haya i Málaga, opplyser at det kan være en farlig utvikling hvis pasienter som i virkeligheten ikke har bruk for medisinene likevel tar dem for å få det bedre.
– Studier viser at i 2002 vil mentale problemer ha en stor del av skylden for at flere blir handikappede eller ute av stand til å arbeide, sier Rivas. Han slår dessuten fast at ca. 4,5 prosent av befolkningen lider av depresjoner eller angst og at det oftest er kvinner som blir rammet.

 

Øst, vest…
Ifølge den siste rapporten fra United Nations Development Programme over land i verden der det er best å bo, ligger Spania på en 15. plass og Norge på førsteplass.
Oppstillingen er basert på forskjellige kriterier som for eksempel helsevesen, inntekt, skrive- og leseferdigheter og utdanning. Spania ligger foran prominente land som Tyskland, Italia og England. Blant overraskelsene er Danmark som ”bare” ligger på 16. plass, rett etter Spania, mens altså Norge topper listen foran Australia og Island.
Professor Svein Sjøberg fra Oslo Universitet sier om rapporten at den ikke viser hvilke land det er best å bo i, slik norske medier og politikere ellers har gitt uttrykk for. Han mener at det blir helt feil å si at Norge er bedre å bo i enn andre land på toppen av listen:
– Jeg si at det er helt urimelig å si at det er bedre å bo i Norge enn noen av de andre 20 øverste landene på indeksen. Sverige slår vi bare rett og slett fordi vi har mer penger. Danskene havner nede på listene fordi levealderen der er halvannet år kortere enn i Norge, sier professoren til aftenposten.no. Han understreker samtidig at rapporten ble utarbeidet første gang i 1990, men at den bare har tre hovedområder, nemlig helse, utdanning og økonomi. Svein Sjøberg påpeker at rapporten også burde inneholdt viktige emner som demokrati, rettssikkerhet, ytringsfrihet, korrupsjon og ikke minst livsglede. Disse områdene er svært relevante for at man skal kunne si at ett land er det beste i verden, understreker professoren.

Av Norrbom

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.