Månedsmagasinet på Costa del Sol

Bare svak nedgang i turismen
Andalucía har hatt en bedre sommersesong enn fryktet. Ifølge opplysninger som formannen for turisme i Andalucía, Luciano Alonso, la fram 23. september, har det vært et fall i tallet på overnattinger på bare 3,2 prosent i forhold til samme periode i fjor.
I juli og august måned registrerte man i alt 11.130.156 overnattinger.
Det er ikke det internasjonale markedet som har påvirket antallet overnattinger positivt, men derimot det nasjonale. Andelen av spanjoler som la ferien til Andalucía steg med nesten fire prosent til i alt 7,3 mill. overnattinger. Den varme sommeren har økt etterspørselen etter sol og strand blant spanjolene, og derfor har mange søkt seg til Costa del Sol. I Málaga steg tallet på nasjonale overnattinger med 2,1 prosent. Luciano Alonso uttalte også at … ”Måned for måned minskes effekten av den globale krisen, og turistene begynner å vende tilbake til Andalucía”.
Antallet av for eksempel engelske turister har falt med tre prosent mindre i Andalucía enn i resten av Spania. Derfor ser altså Alonso lyst på fremtiden.

Slutt på anonymt mobiltelefoni
Innen 9. november 2009 vil rundt 400.000 mennesker i Málaga-provinsen miste sine mobilnummer dersom de ikke registrerer seg hos sitt mobilselskap. Det skjer som følge av loven som trådte i kraft 9. november 2007 og som skal forebygge at kriminelle kan bruke mobiltelefoner med påfyllingskort der man ikke kan identifisere eieren.
For alle personer i Málaga-provinsen, uansett nasjonalitet, som har kjøp mobiltelefon med påfyllingskort før 9. november 2007 vil det bety at de må henvende seg hos sitt mobiltelefonselskap med gyldig ID-papirer før 9. november 2009. Ellers vil abonnentene miste muligheten til å bruke disse telefonene.
Redtel som er en sammenslutning av de største mobiltelefonselskapene i Spania, opplyser at kundenes personlige opplysninger selvsagt er fortrolige og bare kan gis videre til en dommer såfremt eieren av nummeret har gjort noe ulovlig. De 400.000 personene i Málaga-provinsen dette gjelder er antatte tall, men man regner med at det i hele Spania finnes ca. 16 mill. numre der eieren ikke har identifisert seg ved kjøp av telefon. Prosessen med å registrere alle numre vil koste rundt 50 mill. euros for de involverte mobiltelefonselskapene.

Eslene i Mijas Pueblo fyller snart 50 år
Eslene har lenge vært en fast innslag i bybildet i Mijas Pueblo, men de har faktisk vært her lenger enn de fleste vet. Det var en mann ved navn Julián Núñez som helt tilbake til begynnelsen av 1996-tallet fikk ideen at man kunne få eslene til å dra besøkende rundt i byen i vogner. Ingen hadde nok regnet med at dette, nesten 50 år senere, ville være blant de mest kjente turistattraksjonene i hele Mijas kommune.
Mijas var også den første kommunen som innførte regler og bestemmelser for dyrene. Derfor har dyrene en spesiell parkering bare for esler og dyrene kan ikke arbeide med enn et bestemt antall timer om gangen før de har krav på hvile. Det er dessuten bestemt at når de etter lang og tro tjeneste trekker seg tilbake for å nyte pensjonisttilværelsen, skal det skje på et egnet sted med masser av plass.

Lun høst følger rekordvarm sommer
Meteorologene forventer at vi får en mild høst med temperaturer på mellom en og to grader høyere enn gjennomsnittet for årstiden.
Dette gjelder i følge det spanske metrologiske institutt, Agencia Estatal de Meteorología (AEMET), det meste av Middelhavsområdet. Balearene kan likevel få mer regn enn normalt.
Årets sommer har vært den tredje varmeste siden 1970. Den er bare forbigått av somrene i 2003 og 2005, noe som ifølge AEMET passer med tendensene i de klimatiske endringene. August var den tredje varmeste siden 1961, bare august i 1995 og 2001 var varmere.
Dessuten har vi fått 30 prosent mindre sommerregn enn gjennomsnittet.

Mangel på leger i Almería
Der er så stor mangel på leger i Almería at flere kreftpasienter daglig må kjøres til og fra en privatklinikk i Málaga. For de pasienter som bor lengst vekk, betyr det at de må kjøre opp mot 800 kilometer for å få foretatt en skanning som vanligvis bare tar fem minutter.
Det finnes utstyr til å få foretatt skanningene på sykehuset Torrecárdenas, men det finnes så få leger at man ikke kan benytte utstyret om ettermiddagene, og derfor har man vært nødt til å avvise flere pasienter. Det verste eksempelet opplevde en 70 år gammel pasient som skulle til skanning. Pasienten bodde i en liten landsby nær Almería der personen ble hentet kl. 3 om natten fordi sjåføren måtte kjøre flere turer samme dag. De ankom Málaga kl. 6 om morgenen, men pasienten ble først undersøkt kl. 9. Selve skanningen var overstått på få minutter. Deretter måtte pasienten vente til ettermiddagen før han ble fraktet hjem. Hele forløpet hadde altså vart i 17 timer. Myndighetene er lei av forholdene og ser gjerne at det raskest mulig kommer flere leger til Almería.

Sju av 10 pensjonister i Málaga har mindre enn 600 euros i måneden
Det kan være vanskelig for pensjonister i Málaga å få det til å gå rundt, ikke minst når man nærmer seg slutten av måneden. Det er klart etter at en ny undersøkelse viser at av de 243.871 registrerte pensjonister og mottakere av sosiale ytelser i Málaga-provinsen, mottar 176.330 av dem mindre enn 7.723 euros, noe som tilsvarer 14 månedlige utbetalinger på 551,64 euros. For disse beløpene må de eldre dekke utgifter til bolig, mat og klær.
Juan Cerrillo som sjef for Organización de la Federación de Jubilados y Pensionistas de Málaga, som man på norsk kan kalle eldrerådet i Málaga, uttaler at den absolutt minste ytelsen man må ha for å kunne klare seg en måned, er 624 euros. Han advarer dessuten om at antallet eldre vil stige markant de kommende år. Derfor mener han at noe må gjøres så raskt som mulig.

Politibetjent kjørt ned
En politibetjent fra Guardia Civil i Málaga ble om morgenen 20. september kjørt ned mens han stod og dirigerte trafikken utenom en bil som hadde veltet. Den 27 år gamle politimannen ble alvorlig kvestet i ulykken og er innlagt på intensivavdelingen på Hospital Regional Carlos Haya.
Føreren av bilen ble arrestert senere samme dag. Han er nå siktet for uforsvarlig kjøring.
En drøy time etter den første ulykken, kjørte en kvinnelig bilist på 25 år på en politimann på motorsykkel mens han patruljerte en gate. Trolig trakk bilen med kvinnen over mot politimannen mens de kjørte ved siden av hverandre. Motorsykkelen med politimannen veltet. Også kvinnen blev arrestert og siktet for uforsvarlig kjøring.

Minst 50 immigranter omkom
En weekend i slutten av september fant den spanske kystvakten i samarbeid med marokkansk politi en båt som var kantret mens den fortsatt var i marokkansk farvann.
Et større søk ble satt i gang da man fikk vite av overlevende at det var rundt 70 personer ombord da de seilte fra Marokko. Det var sannsynligvis sterk strøm og kraftig vind som fikk båten til å kantre. Man hadde etter tre dager med søk bare funnet 12 overlevende og åtte lik. Det betyr trolig at ca. 50 immigranter druknet i forbindelse med ulykken. Blant de omkomne var flere gravide kvinner og mindreårige barn.
Under søket fant man seks marokkanske menn i en båt som også forsøkte å komme seg til Spania. De var alle i god fysisk stand og ble derfor sendt tilbake til sitt hjemland.
De overlevende immigranter, alle fra Sentral-Afrika, ble av marokkansk politi satt av i ingenmannsland mellom Marokko og nabolandet Algerie og deretter overlatt til seg selv. Marokko vil ikke ta ansvaret for illegale immigranter. Derfor er denne måten å behandle immigrantene på ikke uvanlig.

Mye svarte penger i omløp
Arbeidsløshetskøen vokser nesten daglig. Likevel øker pengemengden som er i omløp, markant. Det er spesielt innenfor landbruk og bygge- og hotellbransjen at svarte penger florerer.
I krisetider benytter firmaer ofte svart arbeidskraft fordi de på denne måten slipper å betale bl.a. Seguridad Social. Mengden svart arbeid finner spesielt sted i Andalucía, Madrid, Katalonia og Balearene som følge av de store jordbruksområdene og antallet turister i disse områdene.
Den høye arbeidsløsheten betyr også at folk er mer desperate etter å tjene penger og derfor tar på seg farligere oppgaver som ikke er dekket av forsikringen fordi det er snakk om svart arbeid. Det betyr at myndighetene før året er omme, regner med å dele ut bøter på ca. 300 mill. euros til firmaer som bruker ulovlig arbeidskraft. Ifølge Verdensbanken florerer ca. 250 milliarder euros i svarte penger i Spania. Det tilsvarer mer enn 25 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Færre biler i Málagas historiske sentrum
Da Málaga kommune for fem år siden vedtok at tallet på biler i byens historiske sentrum skulle reduseres kraftig, tok man drastiske midler i bruk. Man monterte en rekke pæler av betong som kunne heves og senkes etter behov ved flere veier som leder inn til den gamle bydelen. Disse pælene har gjort det betydelig enklere og sikrere for fotgjengere å ferdes i den indre byen. Før betongpælene ble tatt i bruk i 2004, passerte det daglig 62.300 biler gjennom de trange gatene.
Fem år etter har myndighetene gjort opp status. Resultatene er merkbare: Tallet på biler er redusert med 85 prosent til 9.800, og man regner med å ha fått ned utslippet av CO2 med ca. 90 prosent i sentrum av byen. Samtidig har man klart å øke tallet på passasjerer på offentlige transportmidler med 40 prosent. Kommunen planlegger nå å utvide nettverket av sykkelstier med flere kilometer for å lette trafikken i andre deler av byen.

Solenergien skal utnyttes
Ayuntamiento de Fuengirola har etter en forsøksperiode installert flere vanningsanlegg som bruker solenergi på flere grønne områder i Los Boliches.
– Ved ikke å ha vanningsanlegg som bruker strøm, kan man spare både elektrisitet og vann, sier Maria Jesús Pascual som er ansvarlig for de grønne områdene i Fuengirola. Langs avenida Jesús Cautivo og toglinjen kan man se små plater i jorda. Dette er solfangere som driver vanningsanlegget. Kommunen regner med å kunne spare ca. 40 % av energien og vannforbruket med de nye tiltakene.

Havnen i Estepona skal renoveres
Den gamle fiskehavnen i Estepona skal renoveres de neste årene. Mange områder langs fiskehavnen er nedslitte og det er ikke gode forhold for de handlende. Man vil investere over 30 millioner euros som er garantert fra junta de Andalucia for å gjøre havneområdet mer moderne. Flere områder vil dessuten bli gjort om til senter for ulike aktiviteter knyttet til vann. I tillegg vil den nye havna også få plass til ca. 600 båter av mindre størrelse.

Militærfly styrtet nær Jaen
Under et treningsoppdrag 10. september styrtet et militærfly av ukjente årsaker i nærheten av Jaen. Piloten klarte å skyte seg ut og slapp unna med mindre skrammer. Det er fjerde gang i år at et fly av typen Mirage F1 styrter i Spania. Ved en lignende ulykke tidligere i år omkom to kapteiner og en løytnant fra flyvåpenet da deres fly styrtet. I juni i år skjedde det to flyulykker, en i Navarra og en på Gran Canaria. Her var det bare snakk om materielle skader fordi pilotene klarte å skyte seg ut av flyene før de styrtet.

 

Av Norrbom

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.