Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tarmparasitter vanlig hos hundevalper og kattunger

Tarmparasitter vanlig hos hundevalper og kattunger

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email


Hvis du finner en herreløs hundevalp eller en kattunge, bør du som noe av det første du gjør, sørge for at dyret behandles mot mark fordi det er vanlig at både hundevalper og kattunger har en eller form for mark.

De mest vanlige markinfeksjoner
Spolorm er en av de vanligste formene for tarmparasitt hos hunder. Den forekommer hos alle valper. Derfor bør en valp faktisk allerede undersøkes for mark kort etter at den har kommet til verden eller snarest mulig, hvis det er en herreløs hund du har funnet. En valp som er smittet med en spolorminfeksjon, er i stand til å spise mye uten å bli tykk. Selv om magen kan virke stor, ser man tydelig at hunden ikke er tykk, fordi ribbenene er svært tydelige. Heldigvis har de ulike typene medisin som brukes mot en spolorminfeksjon stor effekt. Det er viktig å holde godt øye med hunden et par timer etter at den har blitt behandlet, fordi den kan få en voldsom diaré. Hvis hundevalpen ikke får diaré, betyr ikke det at den ikke har en spolorminfeksjon. For å oppnå det beste resultatet, må behandlingen foretas i alt fire ganger med to ukers mellomrom.

Mer uvanlige tarmparasitter
I Spania finnes det forskjellige tarmparasitter som for eksempel ikke finnes i Danmark. Noen av disse er Giardia og Coccidier.
Giardia Lamblia er en encellet parasitt som gir diaré hos hunder, spesielt hos valper. Giardian forårsaker vanligvis en svært illeluktende og hyppig forekommende avføring, hvis konsistens ligner Dijon-sennep. Giardia-infeksjonen er enkel å diagnostisere, samt å behandle. Vanlig medisin mot markinfeksjon er likevel ikke effektiv mot Giardia. Det er viktig at valper som er infisert med Giardia blir diagnostisert og behandlet raskest mulig fordi parasitten er svært smittsom, og smitten kan enkelt overføres til mennesker. Et menneske som er smittet vil ha symptomer, alt fra kronisk diaré til kraftige magesmerter.
Coccididier er en annen encellet parasitt som ofte forekommer hos valpet med diaré. Avføringen er ofte slimet og blodig, og ofte har den en grønnlig farge. Coccidios, som sykdommen heter, er også enkel å ha med å gjøre og behandles med antibiotika. Coccidier kan ikke smitte mennesker, men derimot smittes andre hunder svært enkelt.
Hvis hunden lider av kraftig diaré, kan det være snakk om en virus. Glem ikke at for eksempel parvo-viruset kan ha livsfarlige konsekvenser for hundevalper som ikke er vaksinert. En hund som har blitt smittet av en parvo-virus, får som regel en blodig og flytende diaré. Dødeligheten blant hunder som ikke er vaksinert, er svært stor. Derfor bær man straks kontakte en dyrlege.


Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autorisert dyrlege, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet