Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mureren fra Baskerland ble storsvindler

Mureren fra Baskerland ble storsvindler

Lucios plan om å ødelegge amerikansk økonomi med falske dollar, ble avvist av den revolusjonære cubanske lederen Che Guevara. I stedet sendte han verdens største bank på randen av konkurs. Av Michael Jepsen. Fotos fra filmen Lucio

Lucios plan om å ødelegge amerikansk økonomi med falske dollar, ble avvist av den revolusjonære cubanske lederen Che Guevara. I stedet sendte han verdens største bank på randen av konkurs. Tross sine svindelnumre og CIAs jakt på ham, unngikk anarkisten Lucio lang fengselsstraff. Kanskje fordi han alltid var svært forsiktig og aldri har vært borte fra jobben som murer en eneste dag.

Lucio var 19 år da han hørte faren uttale ordene som skulle bli hans ledesnor for han eget liv.
”Hvis jeg kunne starte på nytt, ville jeg vært anarkist.”
Da Lucio ble innkalt til militærtjeneste, brukte han tiden til smugling over den fransk-spanske grensen. Da han ble oppdaget, deserterte han og flyktede til Frankrike fordi han risikerte dødsstraff i Spania om han ble tatt. I Paris fikk han arbeid som murer, et yrke som han har holdt på med hele livet. I Paris møtte han de franske forfatterne André Breton og Albert Camus. Lucio fikk i oppgave å innkvartere Franco-motstanderen Quico Sabaté, og Lucio ble av ham overbevist om hvor viktig anarkismen var. Lucio deltok i plyndringer og overfall for å skaffe penger til den franske motstandsbevegelsen, men han fant snart ut at han hadde større verdi som falskmynter. Snart forsynte han nesten alle eksil-politikere med falske papirer og dokumenter.
Lucio hjalp Eldridge Cleaver, lederen av det politiske partiet Svarte Pantere, og han var aktiv i den planlagte bortføringen av nazisten Klaus Barbie, som gjemte seg i Bolivia etter andre verdenskrig.

Ville smadre USAs økonomi
Lucio spilte en viktig rolle for kommunistene da den kalde krigen var på sitt verste. Mens amerikanerne invaderte Svinebukta i Cuba i 1961, foreslo han for Cubas ambassadør i Paris å sprenge amerikanske interesser i Frankrike i luften. Ambassadøren avslo, men ble straks mer lydhør da Lucio viste fram sine falske pengesedler. Sedler, som ifølge Lucio kunne slå bunnen ut av amerikansk økonomi. Ambassadøren arrangerte et møte med Ernesto Che Guevara, der Lucio presenterte sine planer om å velte USAs økonomi. Cubas revolusjonære leder avslo med den begrunnelse at amerikanerne fortsatt ville være rike. Desillusjonert forlot Lucio møtet med Che Guevara.

Svindlet verdens største bank
Lucios karriere som svindler og falskmynter nådde sitt høydepunkt da han på slutten 70-tallet svindlet verdens største bank, First National Bank (i dag Citibank), for 25 millioner dollar i falske reisesjekker. Senere investerte han alle pengene i ting han trodde på. Da svindelen ble offentlig kjent, stupte bankens aksjer, og det var like før banken gikk konkurs.
Banken krevde 25 års fengsel, men Lucio slapp unna med et halvt år bak lås og slå fordi han gav banken trykkplatene han hadde benyttet under falskneriene.
Jaktet på av CIA
Mureren fra Basklerland er blitt kalt den spanske Zorro, en Robin Hood og en Quijote. Eller som den spanske teaterdirektør Albert Boadella formulerer det:
”Lucio er en Quijote som ikke kjempet mot vindmøller, men mot virkelige giganter.”
På et tidspunkt var den baskiske svindleren jaktet på av fem internasjonale etterretningstjenester, bl.a. CIA. Lucios utgangspunkt har likevel alltid vært at sanne revolusjonæres viktigste oppgave er å bygge opp, ikke ødelegge. Derfor passet han alltid på sitt daglige arbeid som murer.
I en alder av 75 år, er den fredelige mureren i Paris ikke lenger en trussel for verdensøkonomien. Men anarkisten lever fortsatt i håndverkeren:
”Vi er murere, malere, elektrikere. Vi har ikke bruk for staten til noe som helst.”
———————————————————————————————————————————————-

Lucio Urtubia:

75 år – født 18. februar 1931
Oppvokst i Cascante, Navarra
Bor i dag i Paris
Murer, svindler og falskmyntner
Kjelenavn:
Den snille banditten
Den baskiske Zorro
Den anarkistiske Quijote 1592__MainPicture__hkkmuJeWOGfZsGHphOukc.jpg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.