Kjære leser,
Så skal vi endelig ta farvel med det første tiåret av 2000. Når klokken passerer midnatt 31. desember, og vi endelig kan skrive 2010, er jeg én av dem som vil trekke en lettelsens pust.
Snikksnakk? Kanskje. Men la meg ta deg med på en tur tilbake gjennom tiåret som snart er historie.
Før vi overhodet hadde begynt på det, ble vi truet av Y2K som ville bety at datamaskinene våre ikke lenger ville finne ut av klokkeslett, noe man fryktet ville føre til at fly ville styrte, atomkraftverkene smelte ned, og alle verdens banksystemer ville rote bort pengene våre. Men det var alt sammen overreklamerte dommedagsprofetier. For det skjedde ikke. I hvert fall ikke på grunn av Y2K.
År 2000 var bare et par minutter gammelt da alarmklokkerne ringte på atomkraftverket i Onagawa i Japan. Men det var falsk alarm, og vi kunne fortsette med hornmusikk og champagne, forvisset om at vi hadde klart Y2K, og at det trolig likevel ville bli et bra tiår.
Det første året var da også utmerket. Men ni måneder ut i det neste, nærmere bestemt otte måneder og 11 dager, var det nettopp fly som styrtet fra himmelen: Fire passasjerfly traff hhv. tvillingtårnene, Pentagon og en åker i Pennsylvania. Ikke bare USAs, men hele den vestlige verdens klippefaste tro på at vi var usårbarlige, var rystet.
Få uker etter det som ble kjent som 9/11, forulykket et SAS-fly i Milano. 112 mennesker, blant andre tre nordmenn, omkom i den verste ulykken i flyselskapets historie.
I Spania, som i det meste av Europa, var det konservativt overherredømme, og arbeidsløsheten var lav. Vi trodde fortsatt at vi var forskånet for terrorismen. I hvert fall den importerte, islamske varianten. ETA kjente vi likevel godt til fra før.
Og så hopper vi to måneder og 11 dager inn i 2004. Bomber ble sprengt en tidlig morgen på tog på vei inn til Madrid. 192 mennesker omkom og mange flere ble såret. Som en direkte følge av attentatet, konverterte Spania få dager etter fra konservatisme til sosialisme.
Senere samme år lærte vi det nye ordet som liksom brant seg fast på harddisken; Tsunami. 200.000 mennesker ble drept i Asia.
Året etter trodde vi at London hadde fått sin egen 9/11 da fire bomber eksploderte i den sentrale delen av byen. Selv om tallet på drepte ikke var kjempehøyt (56, inklusiv de fire terroristene), var Europa nok en gang rystet.
I 2008 var det noe galt med flysikkerheten igjen. Det var det egentlig flere tilfeller, både før og etter, men nettopp denne gangen var det voldsomt. Alle husker bildene fra 20. august da et Spanair-fly kjørte av rullebanen under takeoff, og 154 mennesker omkom.
Finanskrisen dukket opp i slutten tiåret. Mange mennesker mistet svært mye penger, andre også jobbene sine. Det spanske boligmarkedet mistet pusten, og over 800.000 mennesker bare i Andalucía står ved utgangen av dette året uten arbeid. Mange av dem har mistet retten til arbeidsløshetstrygd og må nøye seg med de 400 euros i måneden som regjeringen deler ut i almisser.
Bare de færreste av oss har vært uberørte av krisen.
På grunn av terrorattentatene i USA, til dels med bakgrunn i som skjedde i Madrid, forsøkte vi å skape fred ved å krige både i Irak og Afghanistan der NATO-soldater fortsatt løper rundt med Taliban og kuler i hælene. Les mer om dette i denne utgaven.
Hadde dommedagsprofetene rett da de forutså et elendig tiår? Eller har vi selv vært skyldige i rekken av tilfeldige hendelser? Tsunamien og SAS-ulykken var utenfor vår kontroll. Men kunne vi ha forutsett den islamske terrorismen, som i Spania førte til en sosialistisk regjering som aldri er bra å ha når økonomien er i ulage. Generell grådighet og – særlig i Spania – korrupte politikere og offentlig ansatte har ikke gjort situasjonen bedre.
Ifølge en lang rekke eksperter skal vi være på vei ut av finanskrisen. Jeg har optimistisk valgt å tro dem og samtidig at en gjentakelse av de redselsfulle hendelsene som er som tatt ut av en tilfeldig billig terrorfilm, ikke vil finne sted i det nye tiåret.
Derfor hilser jeg det velkommen.
Før det venter jula, og i denne utgaven byr vi på julebesøk i Málaga, tips til en sunn jul, samt ideer til sunne julegaver. Direkte sunne er ikke våre juletapas, men apropos helse har vi i serien ”Ditt spanske liv” kommet fram til det spanske helsevesenet.
Vi har snakket med Morgan Kornmo, én av Norges største fotballtalenter som trener i Málaga CF, og vi ser på nye, eksotiske teorier om opprinnelsen til det baskiske språket.
Dette og mye mer på de følgende sider.
God jul og riktig godt, nytt tiår!
Jette
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001