Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets Oktober-utgave 2023!

Velkommen til Det Norske Magasinets Oktober-utgave 2023!

Jeg må innrømme at det er lenge siden jeg var på en norsk gudstjeneste. Siste gang var for over ti år siden i min fars begravelse, og selv da var det ingen preken og stort sett bare Evert Taubes-musikk for far var heller ingen såkalt kirkegjenger. Derfor var det veldig spesielt for meg å bli med på en søndagsgudstjeneste på Den norske sjømannskirken i Calahonda.

Jeg skulle intervjue den nye presten og bestemte meg for å høre ham i arbeid. I min samtale med den unge sjømannspresten Espen Holm som dere kan lese om i denne utgaven av magasinet, møtte jeg en mann som er menneskelig, ærlig og som snakker på et sett som alle kan forstå. Han erkjenner at kanskje ikke absolutt alt i Den norske kirke er helt ham, men som han sier, så trenger han heller ikke å være helt komfortabel med alt. Espen føler at sjømannskirken kanskje er litt mer folkelig i måten den er på og beskriver sitt yrkesvalg slik: «Man gir litt og tar litt, og så ser man at det er en fin måte å møte mennesker og utøve troa si på».

Det fine med sjømannskirken eller kirken for nordmenn i utlandet er at den virkelig er ment for alle. Selv for oss som har forlatt vår barnetro med Jesus og englekor og lener mer i agnostiske eller humanistiske retninger, er det en trygg havn å fortøye i «når verden føles for stor». For meg som ikke hadde sunget Måne og Sol siden jeg var i vårt lokale jentekor, føltes El Campaniario absolutt som et lite stykke Norge. Det er liksom alltid noe nært ved stedet, noe som gir en dyp gjenklang i oss norske og som er mer enn summen av vafler, gudstjenester, kaffeprat og bytte av norske bøker. Det er faktisk litt som å komme ‘hjem’.

For oktober byr vi på litt av hvert. Min svenske kollega Sara har hatt en samtale med den kjente svenske konsertpianisten Helge Antoni som nå bor i Málaga by. Selv om Helge er skånsk, så er han nordisk i sjelen og har spilt mye i Norge blant annet på Griegs hjem, Trollhaugen og som kunstnerisk leder for Sensommernattsfestivalen på Blaafarveværket. Det er ikke så rart at mange trodde jeg var nordmann,» forteller han. Så for de klassiske musikkelskerne der ute – ikke gå glipp av Helges solokonsert på Teatro Cervantes denne måneden!

Det er ikke ofte man blir invitert til Spanias eldste rideskole, men her kan du lese om besøket på La Real Maestranza de Caballería de Ronda som i år fyller 450 år. Skolen som kan spore sin opprinnelse tilbake til år 1573, har alltid hatt forbindelse med det spanske kongehuset med dagens majestet Kong Felipe VI som beskytter. Institusjonen er også Europas nest eldste rideskole og innehaver av landets første permanente runde tyrefektningsarena fra 1785. Det er nesten endeløst med spennende steder å besøke her i Sør-Spania, og La Maestranza er absolutt et anbefalelsesverdig sted å lære mer om Spanias uendelig rike historie og kulturarv.

Vi håper at våre artikler og små epistler vil bringe glede og inspirere.

Nyt høsten i all dens fargeprakt.

Karethe

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.