Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2021!

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2021!

Om bare noen få dager passerer vi vintersolverv, som er årets korteste dag. Vanligvis sier vi at ‘solen snur’ når vi beskriver denne begivenheten, selv om det ikke er solen som forandrer bane, men heller hvordan jordkloden kretser rundt denne livsessensielle ildkulen.

Baneskiftet skjer alltid på denne tiden på den nordlige halvkulen, men datoen kan variere fra den 20. til den 23. desember. Nøyaktig klokken 16.58 på den 21. desember i år står solen lavere på himmelen enn noen annen dag. Så sett på alarmen og stopp et lite, evig øyeblikk i det sekundet som romerne kalte solstitium – når solen stopper – før vi igjen vender blikket mot lysere tider.

For å være den mørkeste måneden i året, er desember fylt med lys: adventsstaker, julebelysning og nyttårsraketter, den 9-armede Hanukka-menoraen, og for å ikke glemme Santa Lucias lysekrone. Kanskje nettopp på grunn av alle lysene og de mer eller mindre kontinuerlige festlighetene, er det lett å bli litt melankolsk i desember. Ikke alle er like glade i julen, og ikke alle har nære og kjære å være sammen med, noe som kan gjøre høytiden og fridagene ekstra vanskelige. I tillegg kan julemarkeringene bli litt for mye av det gode –med hyppig skåling og et stort inntak av fet julemat. Noen opplever en oppblomstring av gamle og nye familiekonflikter eller ekteskapskrangler, som gjør at man kanskje forlater det gamle året med både tung kropp og tunge tanker.

I denne utgaven av Det Norske Magasinet har vi vært så heldige å få psykologen Kari Laliberte til å dele noen gode råd og tanker med oss omkring depresjon – et tema som det snakkes om altfor sjelden – spesielt i julen, når vi alle skal være så glade og takknemlige. Les hennes artikkel ‘Depresjon rammer mange av oss, men lidelsen kan forebygges!’ på side 30.

For noen er mørketiden akkurat det – bare mørk. Og med alt det intense lyset kan livet kanskje virke enda mørkere. Det er vel sånn med ekstremer. Men som poeten Kahlil Gibran sa, så er mørket daggryet som ikke er født ennå.

Da vi var ‘hjemme’ i Norge i sommer, moret jeg meg over kloke ord og poesistrofer som var plassert vilkårlig på gater og plasser, akkurat som på sukkerposene på kaféene her i Spania. Ett spesielt sitat fanget min interesse. Det sto ved Bølgen Kulturhus i Larvik havn og var fra Henrik Wergelands dikt Mig Selv fra 1841:

Klag ikke under stjernene over mangel på lyse punkter i ditt liv.

Wergelands poetiske og tankevekkende sitat kan være en god påminnelse hvis man har en tendens til å bli litt tungsinnet og kanskje litt mer pessimistisk enn normalt på vinterstid. Så i denne vakre desembernatten i Andalucía ønsker jeg deg ikke bare en trygg og koselig jul og et givende, sunt og godt nytt år, men håper også at 2022 bringer deg noen nye stjerner som lyser opp i ditt liv.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.