Månedsmagasinet på Costa del Sol
EL GORDO – Det store spanske julelotteriet

EL GORDO - Det store spanske julelotteriet

Loteria de Navidad, også kalt El Gordo, er et spansk lotteri med lang historie. Det offisielle navnet er Sorteo Extraordinario de Navidad, og lotteriet har eksistert siden 1812. Det ble ikke stoppet verken av borgerkrigen eller Franco-regimet. El Gordo betyr Den Store eller Fete og henviser til den gigantiske førstepremien som er på svimlende fire millioner euro. Et helt lodd koster 200 euro, og 70% av de totale salgsinntektene går ut i premier.

Lodd til El Gordo selges hos kommisjonærer over hele Spania.

22. desember – dagen Spania står stille
Selve trekningen som foregår 22. desember hvert år, er en spektakulær affære som varer mer eller mindre hele dagen. Små barn synger både vinnernumrene og størrelsen på premien mens hele Spania følger spent med. Seremonien foregår i Teatro Real de Madrid og kringkastes ‘live’ på TV-kanalen La1 og på RTVEs nettsider. Sendingen begynner kl. 08.00 og selve trekningen starter kl. 09.00. 

Førstepremien blir også i år på fire millioner euro. Det trekkes imidlertid flere store premier selv om de er noe mindre. Andrepremien blir på 1,25 millioner euro og tredjepremien på 500 000 euro. Deretter øker antall utbetalinger pr. beløp, slik at det for eksempel er åtte femtepremier av 60 000 euro. Videre er det utbetalinger til de som har delvis tilsvarende sifre til vinnerloddet enten på begynnelsen eller på slutten av tallrekken. 

Trekningen på TV viser alle loddene som er vinnerlodd. Skulle man ha gått glipp av sendingen, kan man gå inn på El Gordos hjemmeside og taste inn eget loddnummer for å sjekke. Det sies at nesten 1/3 av alle lodd gir en eller annen form for utbetaling.

Noen loddselgere bærer ‘butikken’ sin på magen.

‘Hele byen’ vinner …
Et helt lodd (una billeta) koster som nevnt 200 euro. Det er imidlertid mye penger, så disse loddene er delt opp i ti identiske mindre lodd; décimos. (Décimo = 1/10). Videre er det mange som deler sin décimo med venner og kjente og lar dem kjøpe en del f.eks. med 1 euro hver. Derfor er det ofte en hel liten by som står og jubler når vinnertallene for de største premiene offentliggjøres. Man regner med at 97% av alle spanjoler deltar, selv om mange bare har kjøpt seg inn i en décimo med et par euro.

Loddsalgene starter på høsten. Mange ber om å få se på forskjellige lodd for å finne tall fra for eksempel sin egen bryllupsdato, fødselsdag eller en annen dato som gir gode assosiasjoner. Mange forsøker også å finne lodd hvor flest mulig av sifrene fra fjorårets vinnerlodd er med.

Ikke bare for spanjoler ...
Det er ingenting i veien for at utlendinger kan kjøpe lodd. Som spanjolene, må vi utlendinger også eventuelt betale 20% lotteri-skatt til den spanske staten hvis vi vinner, men resten av beløpet beholder man. Selv har jeg kjøpt en décimo i årets El Gordo, og skulle jeg være så heldig å vinne, så blir premien delt med ni andre (som også har kjøpt sitt/sine lodd samme sted).

De fleste vinnerloddene, ca. 10 000 i alt, har imidlertid bare en premie som tilsvarer beløpet du betalte for loddet. Så hvis jeg hører med til en av disse, har jeg med andre ord muligheten til å vinne 20 euro (siden jeg bare har en décimo av det hele loddet). Etter at lotteriskatten på 20% er trukket fra, sitter jeg igjen med 16 euro.  

Jeg har enda ikke bestemt hva jeg skal bruke pengene til – hvis jeg vinner …

Fakta:
Det store spanske julelotteriet, El Gordo, trekkes 22. desember hvert år. El Gordo skal være verdens største lotteri når det gjelder total premieutbetaling. Loddene selges hos over 10 500 kommisjonærer i hele Spania, og salget starter nesten et halvt år før trekningen finner sted. Eier av lotteriet er den spanske staten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Christmas_Lottery

https://www.laloterianavidad.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.