Månedsmagasinet på Costa del Sol

Kveldene har blitt mørkere, temperaturen har sunket og antall turister i shorts og t-skjorte har gått merkbart ned. Spanjolene har kledd seg for den kalde årstiden, og en svak duft av møllkuler indikerer at ullkåpene og pelsjakkene er funnet frem. Men også en annen duft forteller oss at vi er på vei inn i en ny årstid; duften av ristede kastanjer. 

Brune og blanke kastanjekjerner. Når de høstes, er de omgitt av et grønt skall med pigger.
La Castañera de Burgos. Denne vakre statuen står mellom El Catedral de Burgos og Puente de Santa Maria

Kastanjetreet, Castanea Sativa, som opprinnelig er kinesisk, skal ha blitt introdusert i Europa via grekerne og senere også romerne. Trærne med sine vakre, hvite blomsterrakler har vokst vilt i Middelhavslandene i over tre tusen år. I Spania trives disse matnyttige trærne best i den nordvestlige delen av landet.

De næringsrike og velsmakende nøttene har vært en viktig del av kostholdet på den iberiske halvøya, spesielt før poteter og mais fant veien til Europa med Columbus. De er naturlig rike på kostfiber og C-vitamin, og i tillegg inneholder de B6, kalium og folsyre. Den forholdsvis nøytrale smaken gjør at de kan brukes til nesten alle typer matretter. (Det er verd å merke seg at kastanjer som vokser vilt i Skandinavia, de såkalte heste-kastanjene, inneholder esculin og er giftige både for mennesker og dyr.)

Ristede kastanjer på kjølige høstkvelder er populært
Juan står på marked i Orihuela og tilbyr nygrillede kastanjer til forbipasserende

Stor satsing på kastanjer
I provinsen Cáceres i regionen Extremadura, satses det nå stort på kastanjetrær som har fått oppmerksomhet fra andre deler av Spania og andre Middelhavsland. Nye trær plantes, og det forskes på flere varianter. Lokalbefolkningen blir oppfordret til å plukke nedfallskastanjer for å selge dem til oppkjøpere, og hvis de er ivrige, kan det gi dem en god ekstrainntekt. Søkelyset på nøttene i et av Spanias fattigste områder har blitt særdeles godt mottatt av både politikere og befolkningen generelt. Lave vedlikeholdsutgifter og gode salgspriser gjør dette til et svært lønnsomt produkt. I tillegg skal kastanjetrær ha en stor miljøverdi på grunn av det biologiske mangfoldet de skaper rundt seg som betyr at andre jordbruksprodukter kan dyrkes mellom trærne.

Ristede kastanjer på kjølige høstkvelder er populært

Kastanjer er omgitt av et grønt skall med lange pigger som stort sett er fjernet før de når butikkhyllene. Hvis du ønsker å tilberede dine egne castañas asadas, finnes det diverse oppskrifter på nettet, både på spansk, engelsk og samtlige skandinaviske språk. Men selv foretrekker vi å få dem pakket inn i et papirkremmerhus av en smilende person som står på et fortau en mørk høstkveld …

https://www.matprat.no/oppskrifter/kos/stekte-kastanjer/

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.