Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Julen er over oss og Málaga er en perfekt by å kickstarte julehumøret i. Her følger Det Norske Magasinets guide for hvordan man kan fylle tanken helt opp med julestemning i løpet av en enkelt dag i den hyggelige byen, som viser seg fra sin vakreste side i desember måned, hvor yndige julelys og lysdekorasjoner pryder det meste av sentrum.

 

Tidløse churros på Casa Aranda

Start dagen med spanjolenes favorittfrokost, churros. De frityrstekte stengene laget av deig, som serveres med sjokolade til at dyppe i eller bare med sukker. Det er ikke vanskelig å finne steder som serverer churros i Málaga, men det mest autentiske stedet å innta delikatessen er på Casa Aranda, som ligger på hjørnet av Calle Herrería del Rey og Calla Alhóndiga rett ved Plaza Félix Sáenz. Her har churreríaet ligget siden 1932, men har med årene bredt seg utover, så bordene står nå delvis på gaten og delvis der som det etter utseendet å dømme har vært gamle inngangspartier til trappeoppganger. Stedet betjenes av en hær med servitører, som for det meste er eldre herrer i hvite T-skjorter som suser frem og tilbake med kaffekopper og churros-tallerkener. Det er uvisst om det i det hele tatt står noe annet på menyen.
 
Her skal det nevnes at spanjolene gjerne spiser churros til merianda også (ettermiddagssnack), samt at mange spanjoler drar inn og ser julelysene bli tent for deretter å få seg en porsjon med churros. Med andre ord er det altså store muligheter for å kjøpe ferske churros hele dagen lang.
 
chrros
 

Julemarked på Muelle Uno


Når desember setter inn popper det opp små trehytter på kaien ved Muelle Uno, Málagas relativt nye og meget trendy havnefront. Her kan det kjøpes håndlagde ting som er perfekte som gaver, og generelt er det et veldig hyggelig marked, som oser av julestemning. I helgene er det gjerne snøkanoner der, som med hvite snøflak av skum sprer julestemning ut over kaien, til stor glede for både store og små.
 

Jamón y vino

Spanjolene er generelt meget begeistret for skinke, men til jul blir det solgt særdeles mange skinker. Slå deg ned på en av Málagas utallige barer og få noen skiver nykåret skinke med spansk vin til. Det blir ikke mer autentisk enn det.

jamon
 

Kjøp lodd i el Gordo


Julelotteriet er noe av det mest spanske som finnes, og det selges overalt av loddselgere på gaten eller i kiosker og lokale barer. Et enkelt lodd koster riktignok 20 euro, men så er førstepremien også på flere millioner euro. Les mer om det historiske lotteriet i en annen artikkel her i magasinet.
 
 

Ristede kastanjer


Når du har fått nok søtt kan du gi ganen litt variasjon med et kremmerhus med ristede kastanjer. De selges på ethvert gatehjørne i desember, men gå etter duften hvis du er i tvil.
 

Se de vakre julelysene når mørket faller på

Gågaten Calle Larios er gjennom årene blitt berømt langt ut over landets grenser for sin spesielle julebelysning. Temaet i år er ’el Bosque de la Navidad’ (juleskogen), og det dreier seg om en skog av soler, engler og vakre høstfargede blader. Det er lys- og musikkshow tre ganger pr. aften, nærmere bestemt kl. 18.30, 20.00 og 21.30. Musikken som blir spilt er: All I want for Christmas is you av Mariah Carey, Jingle bell rock av Hillary Duff, En Navidad av Javián, Alex, David Bustamante og Academia OT med Rosana samt Never Back Down (Battlecry) av Sofia Session med orkester og kor. Lysene vil være tent frem til 5. januar.
 

Belén (krybbeutstilling)


Enhver spanjol med respekt for seg selv har en belén-utstilling i julen, og det er ikke annerledes for Málaga, hvor man i flere butikkvinduer og på plasser rundt omkring kan se fine krybbeutstillinger. Málagas katedral har også gjerne en rigtig flott krybbeutstilling, som det er verdt å gå inn og se.
 

Helligtrekonger 6. januar


Julen for spanjolene kulminerer på helligtrekongersdag 6. januar, da de fleste julegavene pakkes opp av spanske barn. Natten før har de tre kongene trolig vært innom med gavene, men i forkant går de i tog gjennom hele byen, hvor de mange kongene kaster snop ut til tilskuerne. Toget i Málaga sentrum, som finner sted om kvelden 5. januar er spesielt omfattende, og det anbefales å ta toget inn til byen denne dagen.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet