Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Byrådet i Málaga med borgermester Francisco de La Torre i spissen, Junta de Andalucía, og en hel befolkning fordømmer eieren av Málaga CF, sjeik Al-Thani, for økonomisk og sportslig avsporing denne sesongen – han skal vekk nå, er kravet!

”Vete ya, vete ya, vete ya”.
“Forsvinn nå, Forsvinn nå, Forsvinn nå”.

Ropt av tusenvis av fans utenfor og på Estadio La Rosaleda i det nordøstlige Málaga.
Skrevet i graffiti i hele byen, på broer, i rundkjøringer og på veggene på stadion.
Skrevet på plakater vaiende i hendene på tilskuerne under kamp – og satt opp alle mulige steder på Costa del Sol.
Lynsje-stemningen mot sjeik Abdullah bin Nasser Al-Thani fra Doha i Qatar, eier og president for Málaga Club de Fútbol, nettopp fylt 50 år, er av orkan-styrke.
Han kan ikke vise seg i byen, og han har da også sendt noen av sine internasjonale juridiske konsulenter, Richard Shaheen fra Washington og Owen Lynch fra London, til Málaga for å granske de elendige økonomiske forholdene i en klubb som også sliter på gressmatten i 2. divisjon.
Amerikaneren har sågar vist seg på treningsbanen for å se på!
 
Unknown 4
 

Nye investorer klar

Konsulentene har også hatt møter med Málagas borgermester, Francisco de La Torre, som har et byråd og Junta de Andalucía (fylket, red.) bak seg i sitt forsøk på å få sjeiken til å selge resten av sine aksjer etter at hotellkjeden BlueBay ved en rettskjennelse har overtatt 49 % av Al-Thanis 97 %. 3 % eies av mindretalls-aksjonærer.
– Eller skyte inn kapital i klubben, så den kommer på rett fot igjen.
Málaga CF har en gjeld på ca. 5 millioner euro, som det profesjonelle spanske La Liga-forbundet krever avviklet innen nyttår. Ellers blir klubben med de store Champions League-triumfene i 2012-13-sesongen tvangsnedrykket, hvilket vil være en skamplett ikke alene for klubben, men også for den driftige byen Málaga og en hel provins.
 
Dette er årsaken til Francisco de La Torres iherdige involvering. Han har spanske investorer klar til å gå inn med kapital hvis/når sjeiken forsvinner. BlueBay har bedt borgermesteren om å få kontakt med dem. Málaga CF skal raskest mulig bringes i balanse igjen, er innstillingen fra hotellkjeden.

Málaga – et nytt Chelsea!

Det vakte oppsikt da Al-Thani for ti år siden kjøpte konkurstruede Málaga CF for 36 millioner euro og overtok en gjeld på knappe 20 millioner euro. På daværende tidspunkt ble han den første utlending i ledelsen for en spansk La Liga-klubb, Siden er flere kommet til.
Jeg møtte tidlig den unge mannen som Al-Thani innsatte som visepresident og administrerende direktør, den da 30-årige Abdullah Mohammed Haj Ghubn, født i Libya, men utdannet i Business Administration i Jordan. Møtet fant sted i den daværende kafeteriaen i Málaga CF, hvor han ankom sammen med pressesjef Victor Varela, som nå er visepresident i 2. divisjonsklubben Albacete i La Manga.
”Málaga CF skal være svaret på engelske Chelsea,” sa en gledesstrålende Ghubn, med smil i øynene og en flott sort manke. Han hadde i 2003 tiltrådt som generalsekretær i NAS GROUP og var allerede da Al-Thanis høyre hånd.

En komplisert karakter

Men at det skulle gå galt med ledelsen av Málaga-klubben med sjeiken i spissen ante Yasmin Al Sahoud allerede fra start. Den kvinnelige advokaten ble den første generaldirektøren og la et vakkert fjes til den første avskjedigelsen (de har det vært mange av i løpet av disse 10 årene, red.). Hun ble sparket av Abdullah Ghubn. En episode som kunne ha vært en isolert hendelse, men som ble en vane i klubben. Svingdørene har aldri stått stille.
”Det skjedde gode, men så sannelig også særdeles dårlige ting i klubben,” sier hun. ”Jeg har hele tiden fulgt Málaga CF tett. Da jeg ankom regnet jeg ikke med alt det som nå har skjedd gjennom årene. Men da jeg dro sa jeg offentlig at jeg forventet at det ville skje. Ledelses-problemene i Málaga CF har ingenting å gjøre med at Al-Thani er araber, men med hans personlighet og mangel på lederegenskaper. Og så skylder han alltid på en tredjepart når det går galt. Al-Thani er en komplisert karakter. Han har aldri tenkt på Málaga CF i et langsiktig perspektiv,” fastslår Yasmin Al Sahoud i et intervju med SER Deportivo Málaga.

Henvendelser til ambassaden

Borgermester Francisco de La Torre har tilbudt Al-Thani å reise til hans hjemby i Qatar, Doha, for et møte, hvor han ville ta i bruk alle sine diplomatiske evner. I likhet med mindretalls-aksjonærene i Málaga CF har de La Torre henvendt seg til Qatars ambassadør i Madrid, Mohammed Al Kuwari, for å berette om situasjonen i Málaga, og uttrykke sin bekymring over den.
Selv sier han om dette: ”På en meget respektfull måte, vel vitende om at Qatar-regjeringen eller landets kongelige familie ikke har innflytelse på Al-Thanis handlinger. Hvilket også var ambassadørens svar.”
Al Kuwari meldte for øvrig at han kommer til å forlate kontoret i Madrid for at tiltre som ambassadør i Tyskland.

Mon tro om emiren tar affære?

Meldinger om sjeik Al-Thanis vanstyre av Málaga CF har nådd Qatar – antagelig gjennom ambassaden i Madrid.
Om dette sier Yasmin Al Soud følgende: ”Qatar er et land som tar sitt image på alvor. Ikke minst under oppkjøringen til verdensmesterskapet i fotball i Qatar i 2022. Litt forsiktig vil jeg si at politiske inngrep i forhold til Málaga CF muligens kan skje.
Men Emiren kan ikke være ansvarlig for alle private handlinger i hans familie. Al-Thani-dynastiet teller ca. 2000 personer. Skulle et inngrep komme på tale kreves det fleksibilitet og alvorlige kompromisser fra sjeiken.”
Spillerne i Málaga CF kikker undrende og håpefulle på det hele. Har de en klubb ved inngangen til 2020?
 
AL THANI AND HAMYAN

Hva vet vi om Al-Thani

– Pressesky. Kommuniserer på twitter, også med hans klubb, Málaga CF. Har dog gitt et enkelt avis-intervju med den store spanske sportsavisen MARCA i London, samt et par til arabiske medier.
– Er involvert i virksomheter i mer enn 30 land. Bransjer som hotellkjeder, kjøpesentre, biler og elektronikkvirksomheter.
– Styremedlem i Doha Bank.
– Meget hesteinteressert og styremedlem i rideforbundet i Qatar.
– Styreformann i Nasser Bin Abdullah & Sons Group (NAS).
– Er en fjern slektning av Qatars tidligere hersker Sjeik Hamad.
– En av fetterne er Hamad bin Khalifa Al-Thani, som ved et statskupp i 1995 overtok makten som Emir i Qatar. Den besatt han i 18 år.
– Mislykkes med et marina-prosjekt i Marbella.
– Måtte droppe et stadion-bygg i Málaga for 65.000 tilskuere.
– Lar nå et fotball-akademi-prosjekt i Málaga ligge i ruiner.
– Har fått fratatt en rundkjøring i Málaga som var navngitt til ære for ham.

18.000 sesongkort – fine tilskuertall

Málaga CF har solgt 18.000 sesongkort til Estadio La Rosaleda, som tar 30.000 tilskuere.
Det er 4.000 færre enn forrige sesong, men tilskuertallene til hjemmekampene har hittil vært bra.
 
De ser slik ut:
Málaga CF – Las Palmas: 17.612
Málaga CF – UD Almería: 18.068
Málaga CF – Rayo Vallecano: 13.611
Málaga CF – Sporting Gijón: 15.272
Málaga CF – Cádiz CF: 17.467
Kun én klubb i 2. divisjon samler flere tilskuere enn Málaga CF, og det er Real Zaragoza.
Zaragoza er den 5. største byen i Spania. Málaga er den 6. største.
Málaga CFs resultater i 2. divisjon
Racing Santander – Málaga CF 0 – 1
Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1
Girona – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – UD Almería 0 – 1
Mirandes – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1
Albacete – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1
Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2
SD Huresca – Málaga CF 2 – 0
Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2
Deportivo La Coruña – Málaga CF 0 – 2
 
Heretter lå Málaga CF etter 12 spillerunder som nr. 20 på tabellen, tredje siste plass, med 11 poeng.
Etter 12 kamper i forrige sesong i 2. divisjon hadde Málaga CF 25 poeng!
 
Adrian
Målscorere
Adrian 2
Sadiku 2
Cifu 1
Lombãn 1
Antonin 1
 
Karantener
Adrian 1 spilledag

Første trener sparket i 2. divisjon

Det gikk ti spillerunder før den første treneren ble sparket i spansk 2. divisjon.
Det skjedde i storklubben Deportivo la Coruña, som sammen med Málaga CF rykket ned fra La Liga og i forrige sesong forgjeves kjempet om opprykk til La Liga i play-off-kamper – også med Málaga – og som nå ligger i bunnen av 2. divisjon, akkurat som Málaga!
Juan Antonio Anquela, innleid siden sesongstart fra Oviedo, røk ut. Før hadde han fungert i Granada, Numancia og Huesca. I Deportivo La Coruña ble Anquela avløst av Luis Cesar med tidligere virke i bl.a. Valladolid og på Tenerife.
Det ble dog tap mot Las Palmas i hans første kamp som Deportivo-manager.

Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte på Costa del Sol i Spania så vel som fra andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser midt på den ene langsiden – beskyttet for eventuelt regn.
I forkant lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-veien og buss tur-retur til stadion.
Medlemsrabatter til alle kamper.
 
 
Kontaktpersoner:
Formann Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
Sekretær Ole Hansen
+34 621 214 983
kontakt@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er opptatt i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den støtter krefthospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben opptar fortsatt nye medlemmer.
Kamper på Estadio La Rosaleda i siste halvdel av november:
23./24.: Málaga CF – Elche
(Tidspunkt enda ikke fastsatt)
www.malaga-support.dk

 
Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.