Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tropisk mango dyrkes i La Cala de Mijas
Kun noen minutters kjøring fra La Cala de Mijas finner man gården Granja Ecológica Las Pencas. Denne gården er mest kjent for produksjon av økologiske egg, som kan kjøpes hos en del helsekostbutikker i nærheten. Og det må sies at Las Pencas 4200 høns har det godt. De har alle tykk fin, brun fjærdrakt, og springer kaklende mot Det Norske Magasinets journalist når hun kommer for å lage dagens reportasje. Kanskje er det en høne som nå er fornærmet over at hun og hennes søstre ikke har hovedrollene i dette besøket, for med deres kakling har de nok en masse historier å fortelle om livet ute i det fri. Men vi er her for å kikke nærmere på mangofrukten.
 

Steinfrukt fra Sørøst-Asia

Mango er en steinfrukt, som tilhører sumakfamilien. Det antas at mangoen ble dyrket for ca. 4000 år siden, og dens opprinnelse er i Sørøst-Asia, hvor mennesket har tatt den kultiverte formen med fra til de fleste av verdens varme og tropiske regioner. I vår del av verden begynte man å dyrke mango i Axarquía i starten av 1980-årene, og det finnes i dag ca. 4000 hektar med mangodyrking. Størst på mangodyrking i Spania er Granada, hvor det på Costa Tropical produseres mellom 10.000 – 30.000 tonn mango hvert år.
 
Men nå befinner vi oss altså i La Cala de Mijas, et stykke ovenfor La Calanova Golf. Her kjøpte Donatella Zanca og hennes mann sin gård i år 2000, og i dag, 19 år senere, er hele den 7,3 hektar store gården økologisk.
 

Mango for skygge

”Vår hovedbeskjeftigelse er økologiske egg, men i fjor begynte vi også å selge mango, dog i mindre skala. Før hadde min mann og jeg en frysevarebutikk her på kysten. Men så var det på tide med noe nytt og eventyrlig, så vi flyttet til Brasil. Der jobbet vi i syv år med papegøyer, og det var der vi først kom i kontakt med mangodyrking. Da vi senere flyttet tilbake til Spania og kjøpte gården, tenkte vi på hvordan vi skulle gi skygge til hønsene, og da kom vi på tanker om mango – det er allerede så mange som dyrker avokado – hvilket var et annet alternativ. Men da vi i fjor fikk 200 kg. mango forstod vi at vi ikke kunne spise dem alle selv, så vi bestemte oss for å selge deler av avlingen.”
 

Mango hele sommeren

Det er Donatella selv som viser rundt på gården, som foruten mangotrær også har fikentrær, mandeltrær og vindruer, og ikke minst akasie, som Donatella fikk i gave av en venn som hadde vært i Afrika. Nettopp under Det Norske Magasinets besøk i mai blomstret akasien, og den dufter herlig. Mangotreet blomstret også, med sine mange, tette klaser av bittesmå blomster.
”Vi har totalt 220 mangotrær av tre forskjellige sorter. Den første sorten, som modner til sommeren, heter Irwin. Denne kjennetegnes av at frukten er litt mindre, har mye smak, samt at den ikke har fibre som andre mangoer har – du vet, mangoer kan være litt trådaktige, især nærmest kjernen. Etter Irwin modner sorten Osteen i august, dette er den mest vanlige mangoen i f.eks. Axarquía, og i september modner sorten som heter Keitt, som karakteriseres av at den er stor og fyldig i smaken,” sier Donatella, mens vi går gjennom knehøyt gress. Da gården er økologisk, lar hun ugresset være, og når marken behøver ekstra næring slipper hun hønsene ut på nettopp den delen av gården. Så kan de gå her og pikke, og så kommer gjødningen helt naturlig. Las Pencas er oppdelt i flere innhegninger, så hønsene ikke går sammen alle sammen. Da vi går, forklarer Donatella at mangotrærne hun har her er lave – ca. 1.5 meter, blant annet fordi trærne er unge, men også fordi at gården ligger i et område som kjennetegnes av å være tørt.
 

Frisk, søt og eksotisk

Donatella kikker grundig på hvert tre, betrakter blomstene og forteller at en del av arbeidet på nettopp dette tidspunktet er å skjære av blomstene. Hun lar de kraftigste være, så de kan utvikles og modne til fine mangofrukter, mens de mindre og svakere blomsterklasene klippes av, så de ikke stjeler energi fra de større. Og så knekker hun av en gren, som for de uvitende bare ligner en tørr gren.
 
”Mangoen er akkurat som avokadoen ganske lett å dyrke her. De eneste «fiendene», mangoen har er kulde, vind og en sopp som angriper grenene, hvilket gjør at de dør langsomt – bladene tørker inn og ruller sammen, og det ligner ganske enkelt bare en tørr kvist. Ser jeg en angrepet gren så skjærer jeg den av, slik at soppen ikke spres. Så ja, mangotreet skal stelles, selv om det er lett å dyrke. Det er viktig å tenke på håndteringen av selve frukten, den er jo meget mottagelig for trykk, så den krever en myk hånd,” forteller Donatella, før hun litt drømmende forklarer hvordan en god mango skal være: ”Det finnes jo nesten ingenting bedre enn en mango som er passe myk, har gult, saftig fruktkjøtt og litt fibre. Smaken er så eksotisk, kraftig og frisk, samtidig med at den er søt – jeg blir aldri lei av mango.”
 

Besøk Granja Ecológica Las Pencas

Gården Granja Ecológica Las Pencas er åpen for besøk hver høst, blant annet får Donatella besøk av mange skoleklasser og grupper som vil se hvordan en økologisk gård drives. Kontakt Donatella på forhånd for å avtale tid, samt for veibeskrivelse.
For mer info se: www.laspencas.es
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.