Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nystekte chips og nyristede nøtter Patatas Artesanas Paco José

Nystekte chips og nyristede nøtter Patatas Artesanas Paco José

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Lekker snopebutikk

Det er nesten som å tre inn i filmkulissene til en film om en Willy Wonka-butikk. Her er hver eneste overflate nøye planlagt og designet for å gi stemning som i en gammeldags snopebutikk. Fasaden alene gir et godt hint om hva som gjemmer seg bak dørene. Foruten de store montrene med potetchips og mengder av små lekeprodukter og dukker i vitrinedisken, henger det en stor sukkerstang over den ene døren, og over den andre henger en Twister-is samt et kremmerhus av snop. Alt viser at dette er en butikk som skjuler mye godt.
 
Og det stemmer. Uansett om man foretrekker søtt eller salt, så finner man alt man kan ønske seg her. Det mest tradisjonelle produktet er potetchipsen, og hvert år kjøpes det inn ca. 800.000 kg av de beste potetene, nettopp til dette formålet. Det var nemlig potetchips María Carmen Robles og Francisco José Torres begynte å steke og selge til restaurantbransjen i Málaga for 47 år siden. Siden den gang har sortimentet vokst betydelig, og de har åpnet tre butikker, hvorav den eldste, og den som Det Norske Magasinets journalist besøker, ligger på Calle Sebastian Souviron, like ved til markedet Atarazanas i den gamle bydelen i Málaga.
 

Familiebedrift

”Dette er en familiebedrift. Mor og far startet det hele, og nå jobber også jeg og mine to søsken i bedriften. Vi legger stor vekt på den familiære stemningen som mine foreldre skapte, og på samme tid forsøker vi å opprettholde den kvaliteten som de la vekt på. Det er helt enkelt dette som er «hemmeligheten» bak vår suksess.” Det er Virginia Torres Robles, som møter Det Norske Magasinets journalist i butikken som åpnet i 2007, som forteller om hvor høyt hun verdsetter familieforetaket. Virginia er den yngste av María Carmen Robles og Francisco José Torres tre barn, og er ansvarlig for de tre butikkene som Patatas Artesanas Paco José har i sentrum av Málaga. Hennes bror, Francisco José Torres Robles, er ansvarlig for markedsføring og leveringer til hoteller og restauranter i hele provinsen. Kjente kunder er f.eks. El Pimpi, Gran Hotel Miramar, Hotel Melía og paradorene, bare for å nevne noen få. Broren er også innovatøren i virksomheten, mens søsteren, Mari Carmen Torres Robles, er administrasjonsansvarlig.
”Det er viktig for oss å passe på og bevare det familiære i vår virksomhet. Vi vet at det er en av de tingene som gjennomsyrer hele bedriften og gjør våre butikker og produkter til noe spesielt”, sier Virginia.
 

Godterier for alle

Det første man ser når man kommer inn i butikken er potetchips. Disse er nystekte hver dag, i fabrikken som Patatas Artesanas Paco José har i industriområdet La Estrella i Málaga. Men det finnes også nøtter så vel som mandler, peanøtter og cashewnøtter i store mengder, og disse stekes og ristes i butikkens eget kjøkken. Alle produktene er av beste kvalitet, og det ristes eller stekes kun litt om gangen, slik at kundene alltid kun får det beste, noe som duften i butikken også avslører. For dem som er glad i sjokolade, importerer butikken den mest smakfulle sjokoladen og praliner fra Belgia og Frankrike, og selvfølgelig har de også sjokoladeovertrukne nøtter og mandler. Foretrekker man ”vanlig” snop finnes det flere forskjellige typer karameller, og en hel del spansk bland-selv-snop og mye mer.
”Så langt mulig er produktene lokale, som f.eks. mandlene, muskatrosinen, honningen og fikenene, bare for å nevne noen få”, forteller Virginia.
 

Tilbake til gamle røtter

Butikkene med potetchips, mandler, nøtter og annet godt er blant de mer kjente i Málagas historiske bysentrum, hvorfor det passer utmerket å gå tilbake i tid for å presentere nye produkter. En slik tradisjon som det tas hensyn til i kjedens nyeste butikk er at potetchips før i tiden ble laget av churreros (”churros-bakere”). Så da Patatas Artesanas Paco José ved årsskiftet åpnet sin tredje butikk (i tillegg til selve fabrikkbutikken) på Calle Armengual de la Mota (den andre butikken ligger på Calle Calderería) så ledes tankene tilbake til gamle dager. I den nye butikken, som er like estetisk fin som de andre, serveres det nemlig nystekte churros med varm sjokolade eller kaffe om formiddagen. Og på ettermiddagen serveres nystekte, hjemmelagede pommes frites, som kan spises ved noen av de høye bordene, eller tas med i forbifarten.
 
Inne i butikken på Calle Sebastian Souviron føles det som om tiden står stille. Luften er full av søte dufter fra både nyristede nøtter, sjokolade og annet godt. Når døren atter igjen lukkes bak en og man står ute i byens mylder igjen, er det nesten slik at man allerede planlegger neste besøk, bare for å oppleve nok en reise tilbake i tid, i en tradisjonell, spansk snopebutikk.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet