Det vokser så det knaker. Ja, det sier man ofte om ugress. I dette tilfellet handler det dog om noe helt annet enn ugress. Det Norske Magasinets journalist har vært i Cajiz, Vélez-Málaga, og besøkt bedriften Moringa Spain, som kun jobber med moringa, nærmere bestemt arten Moringa oleifera (også kalt pepperrottre på norsk), som i Afrika til og med kalles for ”Livets tre”.
”Det hele startet for tre år siden, når vi lurte på hva vi kunne gjøre for å skape lønnsomt arbeid både for oss selv samt for distriktet, for arbeidsledigheten her er høy. Vi hadde vurdert å dyrke avokado eller mango, men det finnes det jo mye av allerede. Så fikk vi opp øynene for moringa på internett.” Det er Salvador Rodríguez Bravo som forteller, og han fortsetter: “Moringa er et produkt som får mye mer oppmerksomhet i USA. I Sør-Amerika, India og i Afrika, spesielt i de meget fattige delene, kjenner man allerede til moringas fordeler, og nå forventer vi oss at også Europa kommer til å oppdage dette produktet. Nå er dog alle moringaprodukter på det europeiske markedet importert fra f.eks. Sør-Amerika og India. Når vi lærte oss at moringa vokser i subtropisk klima, hvilket vi jo har her, så tenkte vi at vi skulle prøve å dyrke den her. Og det fungerer! Så vi er, oss bekjent, de første som dyrker moringa i Spania, og de første i Europa! Og vi har skapt arbeidsplasser for 70 mennesker i vårt distrikt.”
Supernæring
Salvador er nøye med å påpeke at moringa ikke er en medisinks plantevekst, men at det handler om supernæring! Det handler om et tre hvor nesten alle deler kan spises eller benyttes i plantebaserte kosttilskudd. Hos Moringa Spain dreier det seg først og fremst om blader og frø. Frøene er rike på Omega 3,6 samt 9, og svelges hele. Salvador løfter en liten advarende pekefinger mot å tygge frøene, for tydeligvis smaker de forferdelig. Bladene tørkes og males til et fint pulver, eller så kan de tørkede bladene benyttes direkte i matlagning, eller man kan la de trekke i varmt vann som så drikkes. Moringa er en utmerket kilde til store mengder med vitaminer og mineraler. Blant annet inneholder bladene mer enn 90 næringsemner, 46 ulike anti-oksidanter og så er de blant annet rik på vitaminene B1, B2, B6 og B12. Bare for å gi noen tall: moringa inneholder: 31-35 prosent protein, 15 ganger mer kalium enn bananer, 17 ganger mer kalsium enn melk, 10 ganger mer A-vitamin enn gulrøtter, 25 ganger mer jern enn spinat, 4 ganger mer protein enn egg og 8 ganger mer C-vitamin enn appelsin. Leovigildo Martín Ruiz er Salvadors forretningspartner og når vi snakker om innholdet i planten er han nøye med å lete frem ulike laboratoriedokumenter. Disse viser tester gjort på nettopp Moringa Spains produkter, som styrker tallene som Salvador nettopp presenterte. For å sette litt tydelige ord på hva moringa kan væra bra for kan det nevnes at et kontinuerlig inntak av moringapulver har stabilisert blodsukkernivået, redusert betennelse, senket kolesterolnivået samt renset kroppen fra giftstoffer.
Hurtigvoksende
Leovigildo forteller mer om selve planten: ”Moringa er et meget hardført tre, som akkurat som avokado og mango krever lite vann. Forskjellen er at moringa vokser mye raskere. Derfor var planten interessant for oss som nystartede, som ville komme hurtig i gang, og ikke vente i flere år som er tilfellet med f.eks. avokado.” Faktum er at moringa er et enormt hurtigvoksende tre, som heller ikke trenger mye næring. Faktisk vokser dette treet hele 3 cm for dagen! Til forskjell fra andre planter er det derfor mulig å høste inn moringa allerede ett år etter at det ble plantet, og deretter flere ganger i året. ”Vi holder fortsatt på å eksperimentere for å finne den helt rette dyrkingsmetoden for oss. På en del plasser har vi latt moringaen vokse til et tre, mens vi på andre plasser holder den lav, som en busk. Så får vi helt enkelt se hva som blir best”, forteller Leovigildo.
Nøkkelen til markedet
Salvador er nøye med å uttrykke sin takknemlighet til Sabor a Málaga: ”Vi er utrolig stolte over å kunne presentere våre produkter som økologiske, det har vært en selvfølge fra starten av, og at de dessuten bærer det blå merket Sabor a Málaga er en anerkjennelse for oss. Sabor a Málaga er virkelig en hjelp for å nå ut til markeder som vi ellers vanskelig kunne ha nådd, og Sabor a Málaga har vært en stor hjelp allerede fra starten. Som ny aktør er det vanskelig nok å nå ut med sine produkter.” Han forteller at bedriften gjennom Sabor a Málaga til og med har fått kontakt med stjernekokker som interesserer seg for moringa – for å se hvordan det kan benyttes i matlagning. Salvador blander selv en teskje moringapulver i sin morgenjuice eller smuldrer de tørkede bladene over en salat eller pizza når den kommer ut av ovnen, og han er sikker på at det finnes mange flere måter å benytte planten på – bare den ikke varmes opp til mer enn 40 grader, for da går næringsverdiene tapt.
Utvikling på markedet
Når Moringa Spain ble startet for to år siden hadde de kastet sine øyne på planten stevia. Den gangen var det dog ulovlig å selge de tørkede bladene fra stevia. Dette har mange hatt vanskelig for å forstå, blant annet folkene bak Moringa Spain, som lenge har vært vitne til utviklingen i f.eks. Tyskland, der stadig flere erstatter tradisjonelle søtningsmiddel med nettopp stevia. Nå har det blitt en åpning i lovverket, og tørkede steviablader kan nå selges også i Spania, forutsatt at det angis på produktet at det skal benyttes til te. ”Vi har allerede ferdige produkter som venter på å slippes på markedet, som f.eks. kamillete med stevia tilsatt, men vi selger også tørket stevia i poser (ja, det står infusion på forpakningen), så dette har vi ventet på lenge. Men siden Moringa Spain er et bedriftsnavn som ikke har noe med andre produkter å gjøre kommer steviaproduktene til å bli markedsført under CETEC (Centro de Transformación Ecológica). I januar signerte vi en kontrakt for at også de skal bli en del av Sabor a Málaga. Så nå har vi snart forhåpentligvis to produkter med det blå merket – og begge er økologiske!
Det finnes appelsinmarmelade og aprikosmarmelade. Andre foretrekker jordbærmarmelade eller kanskje tomatmarmelade. Men hvem har prøvd Gin & Tonic-marmelade? Denne måneden…
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.