Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sabor a Málaga – Sabor & Salud får mesterkokkenes tallerkener til å blomstre

Sabor a Málaga - Sabor & Salud får mesterkokkenes tallerkener til å blomstre

Har du noensinne vært på en slik spennende restaurant med innovative retter, hvorav mange er dekorert med en blomst, når de serveres? Sitter du med tallerken foran deg og plukker forsiktig blomst for blomst og legger dem fint til siden? Spis dem! De er en del av smaksopplevelsen!

 
Denne måned settes kursen mot de dyrkede markene i områdene rundt Vélez-Málaga. Jeg er der for å møte tyske Peter Knacke, grunnlegger og direktør for Sabor & Salud. Gården er beskjeden. To bygninger herfra ligger drivhuset. Det har nylig regnet, og luften føles frisk. Inne i drivhuset, som er dekket av en duk for å beskytte mot sol og vind, vokser massevis av smak, herunder spiselige blomster.
 

Eksklusivt produkt til den gastronomiske verden

«Jeg kan ikke si akkurat når jeg fikk ideen,» svarer Peter, da jeg spør hvordan Sabor & Salud startet. Han forklarer: «Dette er resultatet av flere ideer som oppstod. Den første tingen som fikk meg til å ta beslutningen om å endre min livsstil husker jeg godt. Det var terrorangrepene den 11. september 2001. På det tidspunktet jobbet jeg som bankmann i Bremen, og den dagen tenkte jeg over hva mitt arbeid ga meg. Jeg innså at jeg i stedet for ville gjøre noe praktisk. Senere leste jeg en artikkel i et tysk magasin om dyrkning av urter og andre planter til bruk i den ypperste gastronomi, og det inspirerte meg. I tankene hadde jeg økologi, naturliv og et eksklusivt produkt. Etter ytterligere overveielser besluttet jeg i juli 2004 å flytte til Spania og starte et firma som skulle dyrke omhyggelig utvalgte planter til den fineste gastronomi, og i oktober samme år begynte jeg.»
Da Peter kjøpte sin første finca med 1000 m2 marker, visste han fremdeles ikke nøyaktig hvilke planter han ville fokusere på. Tankene var på blomster, og for moro skyld sa han til sine venner at han en dag ville levere spiselige blomster til Ferran Adrìa selv.

 

Største kunde er Ferran Adrià

«Da jeg startet var det på et testnivå med kun fire produkter. Vi hadde en urtemiks og tre blomster. Jeg kom fra bankverdenen og visste ikke egentlig noe om det jeg gikk inn i. Men takket være min bakgrunn kjente jeg til viktigheten av markedsføring, og derfor bruker jeg mange arbeidstimer på dette feltet. Takket være den konstante markedsføringen fikk Junta de Andalucía øye på meg og inviterte meg og mine produkter, som produkter fra Andalucía, til Salon Gourmet Fair i Madrid i 2006. Det mener jeg har vært avgjørende for meg. Der hadde jeg nemlig flaks med få en monter rett bak ved scenen med matlagingsshow, så alle som skulle se de showene kom forbi mine spiselige blomster. Den siste dagen kom ingen ringere enn Ferran Adrià (flere ganger kåret til verdens beste kokk) forbi mitt bord. Ferran Adrià så på produktene, tok et visittkort og gikk igjen. De dagene som fulgte var lange, og jeg husker hvor nervøs jeg var. Men tredje dagen etter showet ringte han og tilbød Sabor & Salud å bli eneleverandør av spiselige blomster til El Bulli.»
 
Å bli leverandør til restauranten, som har blitt tildelt tittelen som verdens beste restaurant, ble inngangen for Sabor & Salud til Spanias øverste gastronomiske verden, og virksomheten har kunder som Dani García, Juan Mari og Elena Arzak, Carme Ruscalleda, Viktor Arguinzoniz, Roland Trettl og Michael Kempf, bare for å nevne noen få.
 
I dag er avlingene blitt flyttet to ganger, og den plasseringen som de har nå er på den første fincaen hvor hele virksomheten – administrasjon, dyrkning, distribusjon m.m. – er samlet på et sted.
 

Fullendte retter

«I dag dyrker vi 200 forskjellige planter oppdelt i fem forskjellige grupper: Blandinger, salater som babyblader og skudd, urter, spiselige blomster og andre planter til dekorasjon som aloe vera-stilker og for eksempel forskjellige kronblader. Når det bare gjelder blomstene, plukker vi ca. 120.000 blomster i måneden, som deretter selges til kundene. Jeg har ni ansatte til det. Våre blomster anvendes til alt fra salater, varme retter, drikkevarer, is, kaker osv., og hver blomst er omhyggelig utvalgt og håndplukket. Kvaliteten skal være den beste mulige, ca. 70 prosent av Spanias beste kokker kjøper sine blomster av oss, og vi eksporterer også til Frankrike og Holland. Selskapets utvikling inkluderer dessuten at vi jobber med vår webshop (www.flowers2taste.com), hvor vi nylig har lansert et nytt produkt: Vi lager hagelandskap med spiselige planter. Forestill deg et boutiquehotell med egen hage full av smaksopplevelser til kjøkkenet,» sier Peter, som nå reiser seg fra bordet og viser vei til et av drivhusene.
 
Peter forklarer at mange tror ​​at blomster i matlagning kun er til dekorasjon, men han ser selv at smaken av nøye utvalgte blomster hjelper til å perfeksjonere matretten, både smakfullt og visuelt.
 

Prøvesmaking

Vi stopper ved en ca. meter høy busk med små, stjerneformede blå blomster. Peter velger ut noe og plukker to blomster og gir den ene til meg, idet han selv spiser den andre. Jeg gjør det samme, og tror at jeg skal konsentrere meg kraftig for å definere smaken. Til min overraskelse møter mine smaksløker en tydelig, men mild agurksmak. Blomsten er hjulkrone, Flor de borraja på spansk (borago officinalis, latin).
 
«Blomster i matlagning er ikke noe nytt, da romerne også brukte dem,» sier han, da han flytter videre til den neste busken og velger to sorte blomster. Jeg blir instruert i først å suge nektar og deretter spise hele blomsten. Nektaren er søt, og smaken er tydelig og minner om sorte vindruer. Denne er virkelig god og heter sort salvie, Flor de salvia negra (Salvia discolor).
Mens vi går fra busk til busk forklarer Peter at hans kunnskap har vokst med dette arbeidet. Blant annet er hans blomster i blomst 3-4 ganger i året. Dertil har han lært at det er meget viktig å tenke på holdbarhet, og det er i særlig grad derfor at Peters dyrking er økologisk.
 
«Generelt er de mest kjente spiselige blomster nok Minipensées, Flor de mini-pensamientos (Viola cornuta) og bladene av Ringblomst, Flor de caléndula (Calendula officinalis). Men dem som vi selger mest av er hvitløksblomst, gurkemeie, mynteblomster, sort salvie, mandelblomster, indianermynte ‘Navajo Sunset’ og begonia. ”Smak, det er surt,» sier Peter, som viser frem en begonia, en Flor de Begonia Rosa (Begonia semperflorens). Og helt klart er det surt – akkurat som de grønne eplene smakte da du var liten og plukket dem tidlig på våren i naboens hage. I fantasien begynner en salat å ta form, vakkert dekorert med fetaost og disse lyserøde begonia-blomstene i kombinasjon med agurk.
 

Fusjon mellom tradisjon og moderne

Det er på tide at Peter vender tilbake til arbeidet på gården, men før han tar farvel gir han meg et tips om noe meget tradisjonelt spansk som gazpacho servert på en ny måte:
«Ta et cocktailglass og tilsett litt grovt salt i bunnen. Press en stor tomat så du kun får den gjennomsiktige juicen, og hell det i glasset. Server det med en agurkblomst, hvidløksblomst, purreløksblomst og et purreløksstrå. Det er en sann fusjon mellom tradisjonell og moderne gastronomisk kunst! «

 

Åpent for besøkende

Vil du selv besøke Sabor & Salud?
Øk din kunnskap, vekk smaksløkene og bli inspirert. Fincaen tar imot grupper. Kontakt Sabor & Salud på tlf. +34 951 16 75 84 eller e-mail: info@sabor-salud.com
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.