Månedsmagasinet på Costa del Sol
DNB arrangerte førjulskonsert og seminar også i år!

DNB arrangerte førjulskonsert og seminar også i år!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Tradisjonen tro inviterte DNB Luxembourg og deres avdelingskontor i Marbella også i år til førjulskonsert i samarbeid Den Norske Sjømannskirken, samt sitt årlige makroseminar på Hotel Los Monteros. Begge steder var fylt opp av nordmenn med tilknytning til Costa del Sol, og undertegnede, Det Norske Magasinets journalist, var så heldig å få anledning til å delta på begge arrangementene.
Som ved tidligere anledninger var det også i år Gaute Ormåsen og Cecilia Vennersten som sto for underholdningen i sjømannskirken, og vi møtte dem under en økt med øving den 15. november, dagen før konserten. Artistene hadde tatt i bruk en toppleilighet på det tilstøtende leilighetshotellet til sjømannskirken, El Campanario, og da jeg ankom hotellet midt på dagen var det bare å følge musikken som kom fra en av tak-terrassene.
 
En smilende og blid Gaute Ormåsen slapp meg inn og inviterte meg opp på takterrassen, hvor jeg raskt ble introdusert for Cecilia Vennersten, Kristin Sevaldsen og Trond Nagell-Dahl. Gaute Ormåsen er kjent for de fleste gjennom en rekke album og opptredener i Norge, både alene og med andre artister, samt som deltaker i Stjernekamp på norsk TV. De fleste kjenner gjerne også til svenske Cecilia Vennersten, kanskje først og fremst for sangen «Det vackraste», som hun fremførte i Melodi Grand Prix. Trond Nagell-dahl er kjent som kapellmester i programmet «Beat for Beat» på NRK, og Kristin Sevaldsen er en kjent saxofonist, jazz-musiker, komponist og produsent gjennom mange år i Norge.
 
Det Norske Magasinets journalist har vært så mange år borte fra Norge og Skandinavia at kunnskapen og kjennskapen til artistene var relativt beskjeden, men samtlige av dem var så super-hyggelige at det utgjorde ikke noe problem. Foruten en liten forsmak på noen av de nydelige låtene som skulle fremføres på konserten dagen etterpå, fikk jeg høre litt om hva artistene synes om Costa del Sol. «Det er jo bare helt fantastisk når slikt vær som dette danner rammen rundt konserten, så vi skulle gjerne vært her lengre», sier Gaute, og legger til at «dessverre er perioden på senhøsten og perioden som leder opp mot jul årets travleste tid for oss, så det blir ikke tid til så mye ferie og sightseeing – allerede dagen etter konserten drar vi til Norge igjen». Kristin nevner at hun gjerne skulle hatt et kult studio her på solkysten å trekke seg tilbake til når tiden tillater det, og Cecilia skyter inn at hun i en årrekke har feriert i Alicante-området hvor hennes familie har feriebolig. «Jeg synes Spania er et fantastisk land, og har masse gode minner herfra», legger Cecilia til.
Dagen etter, kl. 19.00 den 16. november, ankommer jeg sjømannskirken akkurat i det første låt spilles, og kirkens sal er så full som den kan bli, med hele 200 glade nordmenn som fyller hvert eneste sete. Konserten er nydelig og kraftfull, og etter et par timer med både kjente og mindre kjente sanger får artistene stående applaus, og både DNBs ledelse og de fremmøtte har hatt en kjempeopplevelse, Det Norske Magasinets journalist og hans datter inkludert. Artistene tar seg tid til litt fotografering, før det serveres gløgg og pepperkaker av sjømannskirkens ansatte ved utgangen. En kjempefin og vakker konsert, så om du ikke var der i år, anbefaler jeg på det sterkeste å sette av tid i kalenderen ved neste anledning!
Den 17. november kl. 09.00 hadde DNB organisert med morgenkaffe og en liten matbit på Hotel Los Monteros, før senioranalytiker i DNB Markets, Eirik Larsen, kl. 09.30 startet oppsummeringen av 2017 og forventningene til 2018 gjennom seminaret som hadde fått den beskrivende tittelen «Det lysner nu, det gryr av dag…». I likhet med førjulskonserten kvelden i forveien var det også mange fremmøtte til dette frokostseminaret, og hele 40 nordmenn var samlet i en av hotellets konferansesaler denne morgenen. For undertegnede var dette den første gangen jeg deltok på DNBs årlige seminar, og noe jeg så frem til med spenning. Forventningene ble så absolutt innfridd, og senioranalytiker Eirik Larsen var en meget dyktig og engasjert foredragsholder som det var svært interessant å lytte til, samtidig som han stil var underholdende på en måte som gjorde at tiden bare fløy av sted. Mange av tilhørerne var faste gjengangere, noe som vitner om kvaliteten og interessen for dette årlige seminaret i regi av DNB Luxembourg.

I grove trekk omhandlet seminaret de følgende temaene:

• Hvordan vi så på verden for ett år siden…
• … og hva vi forventer nå.
• Verden er et farlig sted: Hva kan gå galt?
• Kommer renten noen gang til å stige igjen?
• Norsk økonomi på vei ut av bakevja.
• Og hva skal vi tro om kronekursen?
Generelt kan det sies at DNB Markets forventninger til 2018 er mer positiv enn prognosene var for 2017, da en del av de faktorene som ble lagt inn som mulige begrensningsfaktorer for økonomisk vekst i 2017 ikke slo ut som verst antatt. Samtidig ble vi minnet om at farene ikke nødvendigvis er over, da vi rent politisk befinner oss i en situasjon med mindre stabile verdensledere enn vi har gjort på lenge. Her ble Trump og Kim Jong-un, men også Putin, og ikke minst Tyrkias president Erdogan, trukket frem som ledere som potensielt kan endre verdensmarkedene og verdensbildet drastisk med sine politiske beslutninger.
I Norge ble det trukket frem at oljenedturen er i ferd med å slippe taket, og at veksten er på vei tilbake. Arbeidsledigheten forventes å reduseres ytterligere, forbruket vil øke, og nye investeringer vil bli foretatt. Rentene vil forbli lave, og inflasjonen vil være lav og under kontroll.
Som risiko i markedet nevnte og understreket Eirik Larsen de fallende boligprisene i Norge, da særlig i Oslo (men ikke begrenset til bare Oslo) og usikkerheten forbundet med hvor mye de vil falle, noe som vil ha stor innvirkning på markedene. Det Norske Magasinet konstaterer at ca. 1 mnd. etter at dette seminaret fant sted har boligprisene i Norge falt med sitt høyeste prosentvise nivå for denne måneden siden finanskrisen, noe som understreker og bekrefter Eirik Larsen og DNBs prognoser.
DNB Markets anser den norske kronen som undervurdert, og tror at den på sikt skal opp igjen i verdi, dog ikke med det første. Verdensøkonomien anses å få litt høyere temperatur, og en av vinnerne er euroen, etter en lengre periode med ekstrem pengepolitikk i Europa og blant medlemslandene i EU. Dette antas å skape grunnlag for høyere renter i både Norge og Sverige etter hvert.
For de som har investert i bitcoin og spent følger med i den rivende utviklingen og økningen av verdien på bitcoin i disse dager var ikke Eirik Larsen særlig optimistisk, og fastslo at det etter hans mening er en boble som nesten garantert sprekker før eller siden. Men, som ved alle investeringer er spørsmålet selvsagt hvor lenge man tør å ha is i magen, og på hvilket tidspunkt man selger og casher inn avkastningen!
Avslutningsvis vil jeg takke DNB Luxembourg for at de arrangerer både konsert og seminar for oss nordmenn på Solkysten hvert eneste år nå de siste 9 årene, og det var tydelig at det er mange som setter stor pris på begge arrangementene. Vi i Det Norske Magasinet gleder oss allerede til neste gang!
 
DNB des
Ledelsen i DNB Luxembourg hadde all grunn til å smile, etter to otte førjuls-arrangement på Costa del Sol.
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet