Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det går mot jul, og aktiviteten er som vanlig stor på denne tiden.

I tillegg til alle faste gjøremål er dette tiden for selskapelighet og fester og ulike arrangementer. Litt skal også gjøres på hjemmefronten. Det gjelder vel både de som blir her, og de som reiser hjem til jul.
 
Norsk Forening arrangerte bacalaoaften 4. november. Alle plasser var fylt opp, og bacalaoen var perfekt. Alle koste seg om stemningen var god.
Videre ble det arrangert to lutefiskkvelder, også med stor oppslutning. Det ble sunget og fortalt historier, det var diktlesning, og vi fikk servert gamle og nye vitser.
Innimellom alt ble det også arrangert en pubkveld med hyggelig musikk som passet for vår generasjon. Den 9. desember var det pinnekjøttaften.
Den 16. november var høstens andre medlemsmøte. Det ble servert ost og skinke. Formannen fortalte litt om driften av Foreningen, og Britt Helén Johansen holdt et av sine flotte kåserier om spansk historie.
Det annonserte spanskkurset til Arne Bjørndal og Lasse M. Finstad ble raskt fylt opp av medlemmer som vil lære litt enkel spansk. Og det vi har hørt av tilbakemeldinger er veldig positivt. Så nå gjelder det bare å stå på.
Boulegruppen hadde årsmøte med lunsj i Babu’s Bar, like ved siden av Foreningens lokaler. Formann Lars-H. Torbjørnsen ledet møtet. Han og nestleder Roal Kjønstad sitter ett år til, mens Liv Grønlien takket av som kasserer. Hun etterfølges av Finn Mostad. Lederen, den alltid trofaste banemester Ingvar Torsholt og den avgåtte kasserer fikk fortjente påskjønnelser.
Alpingruppen hadde nok en gang sin juletilstelning på restaurant Aquavit. 56 personer deltok. Spesielt hyggelig er det at det har dukket opp flere nye fjes i løpet av høsten. Buffeten var som alltid god. Alle Alpinsangene ble avsunget, og mange hadde noe å bidra med. Lisen Nørbech ledet oss elegant gjennom kvelden. Og som alltid når de kommer sammen, koser alpinistene seg.
Inger Jakhelln, som i ti år har vært medlem av Artic Circle, malegruppen tilknyttet Norsk Forening, har åpnet separatutstilling i Sjømannskirken El Campanario 7. desember. Den blir hengende til 3. januar. Hjertelig velkommen til å ta en titt.
 

TUR TIL ESTEPONA OG CASARES

Den 22. november ble det arrangert dagstur til Estepona og Casares. Lenge så det ut til at det ikke skulle bli noen tur grunnet få påmeldte. Vi tipper at noe av forklaringen er at det var kort tid siden den ganske så krevende turen til Toledo. Tilsist var vi fjorten stykker. Ruta Solar valgte å kjøre turen til tross for at nedre grense var satt til 20 personer. – Det er vi, som var med, takknemlige for, for det ble en ualminnelig hyggelig og innholdsrik tur.
Etter morgenkaffe i solen på den flotte paseoen i Estepona, tok en lokal guide oss med på byvandring. Mange sitter nok med et litt negativt inntrykk av Estepona, men gamlebyen i Estepona er noe av det vakreste vi har sett. I de senere år er det blitt brukt mange penger på å renovere byen, alt med tanke på å bevare det historiske gatenettet og de vakre plassene.
I byens Orchidarium kunne vi beundre både den flotte arkitekturen og de rundt 5.000 plantene, hvorav 1.300 orkideer. Riktignok var ikke blomstringen på topp, men det ble likevel en stor opplevelse.
På vei til Casares bsøkte vi en 5.000 år gammel «dolmen» – en megalittisk gravplass. Fem velbevarte graver ble funnet da den nye motorveien skulle bygges. Men bilen skal frem, så det hele ble nennsomt flyttet og bygget opp på et egnet sted i nærheten. Alt plassert under en spektakulær overbygning.
Etter lunsj gikk turen til Casares. Byen måtte vi innta til fots. Her kunne ikke busser komme frem. Ved det lille torvet i byen delte gruppen seg. De sprekeste karet seg opp til slottet på toppen. Det ble bygget av maurerne på 1100-tallet. Herfra var det en fantastisk utsikt. Resten av gruppen inntok en lokal bar, og da alle igjen var samlet, besøkte vi Blas Infantes museum i det huset han var født i. Blas Infante er et navn vi, som bor i og er glad i Andalucía, bør merke oss.
Blas Infante var født i 1885. Han var politiker, historiker og forfatter, og er kjent som «Andalucías far». Han så hvordan fattige bønder og arbeidere levde et ytterst kummerlig liv. Hardt arbeid fra morgen til kveld ga ikke utbytte nok til at familiene kunne spise seg mette. Han stimulerte til selvbevissthet og styrke og nasjonal bevissthet, og var initiativtager til nasjonalistbevegelsen i Andalucía. Men som så mange andre som var politisk aktive, ble han skutt av Francos tilhengere allerede i begynnelsen av borgerkrigen.
Vi takker for en flott tur, og en spesiell takk til vår reiseleder Magdalena Thomell som har fulgt oss på så mange turer og lært oss så mye om Spania og Andalucía.
 
Norsk Forening lukker lørdag 16. desember. Da serveres gløgg, og de som fortsatt er i Spania, kan møtes og ønske hverandre God Jul.
Også i år feires julaften i Foreningen. Denne gangen er det formann Leif Halvorsrød som står for arrangementet. Stemningen blir sikkert like god og høytidelig som den pleier.
Mandag 8. januar åpnes Foreningen for et nytt driftsår. Det blir enkel servering frem til 15. januar. Da kommer middagsserveringen igang igjen.
Den 16. januar starter tombolaspillet, og den 17. januar starter quizen.
Torsdag 25. januar kl 1800 blir årets første medlemsmøte.
Årets generalforsamling holdes torsdag 22. februar.
 
Tilslutt vil vi ønske alle en riktig god jul her i Spania eller hjemme i Norge. Nå vil vi nyte julen på hvert vårt vis, og så møtes vi på nyåret til en ny sesong i Norsk Forening – til godt kameratskap og hyggelige aktiviteter, til sol og tidlig vår.
 
Inger Jakhelln

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet