Månedsmagasinet på Costa del Sol
Regjeringen tar over i Catalonia – Gode tall for Unicaja Banco – Puigdemont har ”flyktet” til Belgia

Regjeringen tar over i Catalonia - Gode tall for Unicaja Banco - Puigdemont har ”flyktet” til Belgia

Regjeringen tar over i Catalonia

Sentralregjeringen i Madrid har oppløst det katalanske parlamentet og utskrevet valg i Catalonia den 21. desember. Det skjer etter at den katalanske regionalregjeringen i forrige uke erklærte Catalonia for en ny selvstendig republikk. Det betyr at Carles Puigdemont har blitt avsatt som president, og hans ”ministre” har mistet sine verv. I stedet er det sentralregjeringens respektive minister som har fått ansvaret for å administrere Catalonia frem til valget. Politisjefen for det katalanske regionalpolitiet har også blitt avskjediget. Regjeringens overtagelse av styringen i Catalonia har gått fredelig for seg, og forberedelsene til valget har så smått kommet i gang. De tre separatistpartiene ERC, PDcat og CUP har alle meddelt at de stiller opp til det kommende regionalvalget, til tross for at de ikke har akseptert at sentralregjeringen grep inn og tok over styringen i Catalonia.
 

{loadposition landingpage2}

 

Gode tall for Unicaja Banco

Det går ganske godt for Málaga-banken Unicaja Banco. I et år med børslansering, fusjoner mellom filialer og fortsatt innhenting av restene fra sparekassen Caja Duero, har lokalbanken i Málaga i år generert et overskudd på 136 millioner euro. Riktignok er det 30 prosent lavere enn i fjor, men banken ser allikevel meget positivt på tallene, da det har vært et år med mange omlegginger. Som følge av at banken har fått redusert sine utestående beløp kraftig – herunder usikrede lån og lager av boliger, innfrir Unicaja Banco i dag alle EUs krav til likviditet.

Puigdemont har ”flyktet” til Belgia

I løpet av helgen tok den nå forhenværende presidenten for det katalanske parlamentet, Carles Puigdemont, sammen med fem parlamentsmedlemmer turen i bil til Marseille for derfra å sette seg i et fly med kurs mot Brussel.
Reisen skapte basis for en masse debatt og rykter, men teorien om at Puigdemont vil søke politisk asyl i Belgia er den mest holdbare, for på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag fortalte Puigdemont at han foreløpig blir i Belgia, hvor han har hyret en kjent advokat med spesialkompetanse i utleveringer av anklagede til rettsforfølgning. Det er den samme advokaten som for noen år siden forsvarte en rekke ETA-medlemmer som hadde søkt politisk asyl i Belgia, mot utlevering til Spania. Puigdemont frykter tydeligvis å bli pågrepet og rettsforfulgt i Spania, hvor rettsvesenet er i ferd med å legge siste hånd på siktelsene mot flere fremtredende katalanske politikere.
Det belgiske statsoverhodet har ikke nølt med å understreke at muligheten for å søke politisk asyl i Belgia ikke lenger finnes.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.