Månedsmagasinet på Costa del Sol
Krisen i Catalonia: Torsdag er dommedag for Puigdemont – Massive skogbranner i Spania – Nå kommer høsten

Krisen i Catalonia: Torsdag er dommedag for Puigdemont - Massive skogbranner i Spania - Nå kommer høsten

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Krisen i Catalonia: Torsdag er dommedag for Puigdemont

Mariano Rajoys regjering i Madrid har gitt en siste frist til den katalanske lederen Carles Puigdemont. Senest på torsdag formiddag skal han gi klar melding om han har erklært Catalonia for en ny selvstendig republikk eller ikke. Puigdemont hadde i første omgang frist til mandag, men nok en gang var svaret uklart.
Han får derfor en siste sjanse, og hvis det ikke kommer et klart svar vil sentralregjeringen sannsynligvis aktivere den mye omtalte paragraf 155 i grunnloven, som går ut på å oppløse det katalanske parlamentet for deretter å sette inn en administrator, eller utskrive regionalt valg.
Mye tyder på at Rajoy & Co. mener alvor denne gangen. De to lederne av valgkomiteen som sto bak det ulovlige uavhengighetsvalget ble pågrepet i helgen, og siktet for brudd på grunnloven. De sitter fortsatt varetektsfengslet på ubestemt tid. Tilsvarende fortsetter rettsaken mot sjefen for det katalanske regionalpolitiet. Han anklages for passivitet under urolighetene i dagene som ledet opp mot ”valget”. Han er ikke blitt varetektsfengslet, men har fått passet sitt beslaglagt.
Alt dette skjer samtidig som bedriftsflukten fra Catalonia fortsetter. Totalt har over tusen bedrifter forlatt Catalonia det siste året – heriblant 28 av Catalonias største og mest prestisjefylte bedrifter. Siste skudd på stammen er bodegaen Coderníu, som flytter til Rioja.
 
{loadposition landingpage2}
 

Massive skogbranner i Spania

I løpet av helgen og tidlig i uken ble det registrert hele 82 skogbranner i Galicia og nærområdene. De fleste var små og ubetydelige branner, men syv av skogbrannene er så omfattende og tett på befolkede områder at de er til fare for befolkningen. Fire har mistet livet til tross for massive evakueringer og en effektiv innsats fra brannvesenet, som har fått støtte fra de nærliggende regionene. Mariano Rajoy, som selv er fra Galicia, besøkte for et par dager siden flere av de verst skadede områdene for å støtte brannvesenet og politiet i sitt arbeid. Det råder en oppfatning om at flere av brannene er påsatt. Det er ytterst sjeldent at det brenner i det regnfylte Galicia, men da det ikke har regnet på flere måneder er det i år knusktørt overalt.
 

Nå kommer høsten

Shorts, t-skjorter og folk på stranden. Det har vært et dagligdags syn på hele Costa del Sol i oktober, men nå er det slutt. På onsdag rammer høstværet kysten og det betyr regn, vind og fallende temperaturer. Det kommer til å regne flere steder i provinsen på onsdag, og temperaturene vil falle overalt. Dette vil kunne merkes spesielt på kvelden, da temperaturen vil falle med mellom fem og åtte grader på kveld- og nattestid.
I slutten av uken kommer solen delvis tilbake, men temperaturene endrer seg ikke.
 
NORRBOM LR warehouse clearance banner 600x300px eng

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet