Månedsmagasinet på Costa del Sol

Denne måneden handler det om medisinsk termografi av bryster, og hvorfor det er viktig å skanne hele kroppen samtidig.

Medisinsk termografi viser ikke bare et bilde i øyeblikket, men en trend. I våre dager er det mer og mer fokus på forebyggelse. Mange er interessert i å gjøre en aktiv innsats for å forebygge en god helse, i kontrast til utelukkende å behandle og reagere ut i fra sykdom. Medisinsk termografi er et supplerende verktøy for å oppdage betennelser på et tidlig stadium, nydannelse av blodkar, åreforkalkning, sirkulasjonsbesvær, nerveforstyrrelser og skjulte skader.
 
Når vi snakker om friske bryster, er nettopp tidlig oppdagelse alfa og omega. Jo tidligere vi oppdager forandringer i brystvevet, desto hurtigere kan vi gjøre noe med det.
 
Her i klinikken har vi flere ganger funnet termografiske bilder med mistanke om brystkreft. Klienten ble sendt videre til ultralyd og evt. biopsi, for å avkrefte eller bekrefte mistanken. Mistanken viser seg i form av asymmetri, altså at det ene brystet er varmere enn det andre, som er tegn på nydannelse av blodkar eller tegn på forskjellig kjertel-aktivitet.
 
Hvit farge er varmest, deretter rød, oransje, gul, grønn og blå, som er det kaldeste. Det er åtte graders forskjell fra den hvite farge til den mørkeblå.

 
sunde bryster
På bildene her ses mistenkelig asymmetri. I høyre bryst er varmemønsteret utpreget annerledes enn i venstre, noe som avspeiler dannelse av nye blodkar, som skjer når en kreftsvulst har bruk for næring. Vi sendte pasienten umiddelbart til ultralyds-undersøkelse, som bekreftet svulsten. Hun fikk raskt time hos kirurgen, og fikk fjernet svulsten samme uken. Heldigvis ble den oppdaget tidlig, så det var ingen spredning av kreften.
 
En skanning av hele kroppen med spesial-bilder av bryst består av to skanninger: Den første på dag 0. Den andre etter minimum 90 dager. På denne måten får vi en basislinje. Kreftceller har det med å fordoble seg på ca. 90 dager – alt etter hvor aggressive kreftcellene er. Vi kan således holde et øye åpent i dette 90 dages vinduet, om det er forandringer. Er det ikke har vi en basislinje, og anbefalingen vil typisk være re-skanning etter 6-12 måneder, alt etter situasjonen. Er det forandringer, skanner vi igjen etter tre måneder, eller sender klienten videre til utredning.
 
Ofte fanger vi opp forandringer i vev (ikke bare i brystvev), tidligere med medisinsk termografi, sammenlignet med mammografi, røntgen og MR skanninger. Forklaringen finnes i at termografi måler temperaturen i vevet. Den stiger eller synker alt etter de fysiologiske forandringene, f.eks. økt blodgjennomstrømning ved betennelse eller nydannelse av blodkar, skader mm. Røntgenbilder, CT skanninger, mammografi og MR skanninger avbilder form og struktur, dvs. anatomiske forandringer, f.eks. svulster. I forkant av anatomiske forandringer ser man i de fleste tilfeller forandringer i cellefunksjoner, f.eks. mer varme ved nydannelse av blodkar. Det er derfor vår erfaring at termografi er et godt supplement til mammografi og ultralyd, når det dreier seg om bryst-helse.
 
Ingen screeningsformer eller skanninger er 100 % korrekt. Derfor er det en god ide å kombinere forskjellige metoder. Anvendes f.eks. mammografi alene, har undersøkelser vist at det er en del falske positive resultater, dvs. at det finnes svulster som ikke er kreftsvulster, og en del falske negative resultater, dvs. at kreftsvulstene ikke oppdages. Derfor anbefales typisk supplerende ultralyds-undersøkelse. Mange kvinner foretrekker å supplere med medisinsk termografi, som er uten stråler, kompresjon, berøring eller smerter sammen med ultralyd, når det handler om bryst-helse.
Flere med brystkreft velger å følge utviklingen i et behandlingsforløp med termografi.
 
En klient fikk påvist brystkreft. Legene anbefalte akutt operasjon, noe hun ikke kunne forstå og derfor valgte å utsette. Hun henvendte seg til oss, og vi begynte et intensivt forløp med basedannende kost, mosjon, og utrensning både fysisk og psykisk. Hun var blant annet med på vårt intensive kurs ”Reisen til ditt indre”, som handler om utrensning på flere plan. Se mer på www.vitafakta.es
 
Hver måned tok vi thermoskanning av hele kroppen og spesielle brystbilder, for å følge med på svulsten i brystet, samt den generelle betennelsen i hele kroppen. Faktisk avtok betennelsen i vev, bihuler, muskler, ben og tarmer, før vi kunne måle endringene i selve brystet. Etter tre måneder var hun til kontroll med ultralyd, mammografi og MR skanning, som viste en kraftig reduksjon av svulstens størrelse. Legene ga henne en ny time tre måneder senere. Vi følger henne opp med hyppige termografier av hele kroppen samt bryst, for å følge med på det generelle nivået av betennelse, som har så stor betydning for kroppens helse og er en indikator for syre-basebalansen og kroppens evne til å opprettholde et sunt miljø. Derfor er det viktig å skanne hele kroppen, sammen med spesialbilder av brystet.
 
Vi er så glade og takknemlige for å ha hjulpet henne til dette stadiet og videre fremover!
 
Hvis du ikke har lest våre andre artikler om termografi, kan du finne dem på vår blogg på www.vitafakta.es
Av Vitafakta Health Clinic www.vitafakta.es vitafakta@vitafakta.es

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.