Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nytt fra Den norske skolen – Avisprosjekt om 2. verdenskrig

Nytt fra Den norske skolen - Avisprosjekt om 2. verdenskrig

Tverrfaglig arbeid er i vinden på ungdomstrinnene ved Den Norske Skolen, Malaga. Å være med på et slikt prosjekt, er en reise gjennom mange prosesser. I gjennom turbulens, samarbeid, utfordringer og mestring og med en klar destinasjon for øyet, har elevene lært kjempemasse og nærmer seg nå det store målet: Avisutgivelse. Et stort prosjekt går inn for landing med flotte, kreative besvarelser ombord.

Hva inneholder en avis?

– Først bladde vi oss igjennom aviser, side for side. Vi så på forskjellige former for reportasje, fagartikkel, intervju, quiz, reklame og anmeldelser. Siden hadde vi en «brainstorming» rundt temaer og hendelser under andre verdenskrig, forteller lærer Hilde Rasmussen.
 
Faginnholdet i dette prosjektet er omfattende. Oppgaven inneholder kompetansemål i hovedsak innen norskfaget, samfunnsfag og KRLE, men også noe innen engelskfaget og kunst og håndverk. Elevene har sett filmer og de har fått undervisning gjennom Nearpod*, lest aviser, brukt læreboka og analysert dikt fra og om krigen. Temaene har vært mange og viktige: Blucher, OL i Berlin og Jessie Owens, historien om Lofoten og brente gårder, Hitlers liv og politikk og hvordan han kom til makten, og Jødenes skjebne og Holocaust, står blant flere temaer på lista.

Lærings- og kompetansemål

De viktigste læringsmålene ligger innenfor samfunnsfag, norsk og engelsk. Drøfting av menneskeverd, diskriminering, rasisme og samtale rundt egne tekster så vel som annen litteratur, teater og film, har vært viktige muntlige kompetanseøvelser underveis i prosjektet.
 
Viktige temaer om krigen i Norge, Hitler og Holocaust, ble belyst gjennom arbeid med sentrale tekster om 2. verdenskrig. Siden fikk elevene selv velge om de ville skrive fagartikkel, intervju eller lage filmanmeldelser. Noen av filmene var med engelsk tale, og omhandlet krigshendelser knyttet til Storbritannia og USA.

Avisen tar form

På «desken» henger det masse godt elevarbeid, som snart skal syes sammen til en ferdig avis. Kart, bilder, forklaringer, anmeldelser, quiz. Et bredt utvalg av tekster siver inn og festes til korktavla. Det gjenstår litt arbeid med layout og ferdigstillelse, og lærer Hilde har satt deadline til mandag.
 
Hitlers politiske liv og krigføring er en av reportasjene som er klare for å gå i pressa. En elev har valgt å lage et fiktivt intervju om Jessie Owens, idrettsutøveren som vant OL i Berlin, men ikke fikk noen berømmelse fordi han var mørkhudet og ikke passet inn i Hitlers «utstillingsvindu». To gode filmanmeldelser om de krigsaktuelle filmene «Gutten i den stripete pyjamasen» og «Kongens nei», er ferdige. En krigsquiz er lovet ferdig til «deadline» samt en reportasje om Blucher. Denne blir skrevet av en elev som kommer fra nettopp Drøbak. – Jeg skal intervjue bestemor, for hun har opplevd det på nært hold, forteller eleven. Bildene til reportasjen har hun også tatt selv på Oscarsborg i hjembyen. En reportasje om Holocaust er også på blokka og blir til gjennom litt god, journalistisk «research» i bøker og på nettet. Gode skriverammer sikrer at både headinger, ingresser, innhold og bildebruk blir velbalansert.
 
Lærer Hilde Rasmussen liker denne arbeidsformen. -Jeg tror elevene lærer bedre av å gå mer i dybden på ting. Å se at emner man jobber med henger sammen, at det de lærer i ett fag har relevans for det de gjør i andre fag. Sånn er det jo også i livet forøvrig.
 
-Hva har dere erfart underveis i prosessen?
 
-At det ikke blir slik jeg som lærer har tenkt. Og ved nærmere ettertanke; at det er helt greit. Elevene eier prosjektet og har selv tanker om hvordan det skal løses. Det gir god læring.
 
Den Norske Skolen, Malaga jobber vi kontinuerlig med å løfte undervisningen og gjøre den mer meningsfylt for elevene. Gjennom prosjekter og tverrfaglig arbeid, skal elevene blant annet få oppleve utvidet eierskap til eget arbeid. Ved denne skolen opplever alle elever faglig vekst uansett nivå. Hos oss bryr vi oss om at alle skal lykkes. -Les mer om våre læringsstrategier på www.dnsmalaga.com. PS: Vi har ledige skoleplasser for skoleåret 2017/2018.(*et undervisningsverktøy for iPad)
 
norske skole april2
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.