Månedsmagasinet på Costa del Sol
Forleden parkerte jeg bilen i garasjen, og lånte en annen bil som hadde muligheten til å ta av taket, slik at jeg kunne nyte det flotte været med strålende sol.
Etter en forholdsvis lang vinter her i Spania, med tidvis mye regn og kalde dager og netter, har det nå den siste tiden snudd til sol, med varmere dager, deilig temperatur, og ja, nesten som fantastiske sommerdager hjemme i Norge.
Rundt omkring i skog og hager begynner blomstene å komme frem, med vakre farger i stort omfang, og både sitroner, appelsiner og mandariner har flere steder vokst seg store og flotte før de har blitt innhøstet.
Jeg var også nylig hjemme i Norge på en snartur, hvor jeg kom i snakk med noen venner som kunne fortelle meg, at jeg var heldig som bodde i et land uten årstider!
«Herlighet», sa jeg da. «Har dere virkelig så lite kunnskap om Spania» måtte jeg tilføye.
Tydelig vis er det mange som tror at Spania er et land med mye sol og varme hele året.
Jeg måtte fortelle om våre årstider, med muligheter for gode og meget varme somre, høst med litt regn og mørkere dager, vinter med muligheter for mye regn, sur vind, lave temperaturer, men også med muligheter for deilig sol. -Og våren, med nydelige dufter av blomstring, fin temperatur, og med både sol og regn om hverandre…
Jeg la også til i mitt lille foredrag om Spania hvordan dette klimaet som Spania har, med mye varierende temperaturer gjennom hele året, har muligheten til å produsere enormt mye deilig frukt, en av verdens beste olivenoljer, solsikkeolje, og ikke minst; druer – til produksjon av hvite, røde og roséviner, samt sherry, brandy og vin-eddik.
Men tilbake til min biltur med åpent tak, hvor jeg valgte å kjøre opp mot Cordoba, hvor Spania har et av sine største områder med produksjon av oliven.
Etter å ha passert Màlaga og kommet meg opp i fjellene bak byen, kjørte jeg videre til et distrikt som heter Moriles.
Dette området er mest kjent for sin produksjon av hvite druer til sherry, som kalles for Cordoba sherry fra Moriles.
Dette er en meget tørr og velsmakende sherry som kan drikkes gjennom hele måltidet, men som også er spesielt god til spanske oster, skinke og oliven, da gjerne fra samme området.
Duften var enorm, der jeg kjørte gjennom milelange områder med sort oliven, som nå var klar for innhøsting.
Grønn oliven er den typen du vanligvis får servert i restauranten, mens sort oliven brukes til olivenolje.
Her var folket ute og la ned nett rundt oliven-trærne, som ble ristet, slik at oliven falt ned på nettet, og ble deretter fraktet til pressing.
Jeg skar et snitt i en oliven, og ble forklart at inne i frukten er det tre typer flytende masse, som er olje, vann, og en merkelig sort væske, som setter farge hvis du får det på klær, og du får den aldri av igjen. «Hvilket flott minne» sa jeg!
En fantastisk våropplevelse, i stekende sol, mye dufter, og nå gleder jeg meg til sommer. Mye mer frukt, grønn oliven, – og til september, med høsting av vindruer.
Herlighet for et deilig land og bo i… og med flere årstider!
 
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.