Månedsmagasinet på Costa del Sol
Oppfinner eller gründer?
Nikola Tesla0711
Jeg har ofte lurt på hva som er forskjellen på en oppfinner og en gründer, og når jeg virkelig begynner å bli nysgjerrig, ja, da må jeg begynne å lete litt rundt i leksikon og på internett.

Og det var virkelig interessant å se alt som kom frem om disse temaene, så la meg i korthet fortelle litt om mine funn;
En oppfinner er en person som finner på eller oppdager nye metoder, hjelpemidler eller anordning, for å utføre en oppgave. Dette hjelpemiddelet eller anordningen kalles med en fellesbetegnelse for en oppfinnelse. Juridisk sett kan man så ta patent på oppfinnelsen.
En gründer er en person som har tatt initiativ til å starte et selskap eller virksomhet og som også svarer for deler av dette, eller også hele risikoen som er involvert i foretaket.
Konklusjonen min blir da at en oppfinner er en person som har oppfunnet noe, men som ikke behøver å ha kapital for å få denne i produksjon, men som da er avhengig av andre investorer.
Mine tanker går tilbake til min barndom da jeg elsket å lese historiene til Walt Disney, og ikke minst om den herlige oppfinneren Petter Smart som ikke hadde penger til å gjennomføre sine patenter, men som alltid fikk hjelp av sin onkel Skrue. Til å teste ut sine oppfinnelsene, var alltid Donald Duck klar sammen med sine tre nevører, Ole, Dole og Doffen. Herlig lesing som jeg savner!
Videre i min konklusjon er en gründer en person som kan videreutvikle en annen persons oppfinnelse og patent, eller også en person som selv har gjort oppfinnelsen, og har også kapital til å få denne gjennomført.
Kjære leser, tenk bare på hvilken utvikling det har vært de siste 200 årene.
Oppfinneren og gründeren Alexander Graham Bell, født 3. mars 1847 og som døde 2. august 1922, tok patent på telefonen 14. februar 1876. Men så må det ikke glemmes at det var en mindre kjent oppfinner, Antonio Meucci fra Italia som virkelig oppfant telefonen. I 2002 mistet mr. Bell sin anerkjennelse for patenten, og den ble overført til Anonio Meucci.
Dramatikk har det også vært innen utvikling og oppfinnelser innen strøm og elektronikk, og de aller fleste vet at Thomas Edison oppfant lyspæren og tok patent på den 4. november 1879 som da var laget på karbon. Thomas Edison regnes som en av verdens største oppfinnere og også gründere fordi han hadde kapital til å gjennomføre sine patenter. Han ble født 11. februar 1847 og døde 18. oktober 1931. Han er nok mest kjent for å være skaperen av fonografen.
Men dramatikken lå i at en av hans ansatte, Nikola Tesla, født i Smiljen i Kroatia, virkelig var mannen bak lyspæren, mens Edison fikk æren for patenten.
Det vi vet om Tesla i ettertid, er hans patent på radarer, røntgenapperater og verdens første høytalere.
Men også Nikola Tesla har nå fått sin store anerkjennelse, gjennom den lekre el- bilen Tesla.
Tidene forandrer seg, men helt sikkert er det at nye oppfinnelser kommer det flere av!
Av Øysteins blogg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.