Månedsmagasinet på Costa del Sol
Månedens anbefaling: Fersk fisk på havnen i Caleta de Vélez

Månedens anbefaling: Fersk fisk på havnen i Caleta de Vélez

IMG 3366Kysten langs de sørspanske strendene byr på mer enn bare sand og palmer. Et rikt fiske gjør nemlig stedet til et paradis for folk som liker å spise alt godt fra havet – og her er det et ”must” å dra til den lille fiskerlandsbyen Caleta de Vélez uten for Torre del Mar.
To solbrente menn står på havnen, den ene med en kasse sardiner på bagasjebrettet på sykkelen, den andre med et blått spann i hånden med samme type fisk. De anbefaler restaurant Mani ved enden av havnefronten til dagens lunsj.

Lange turkise og gråblå fiskenett ligger spredt ut som tepper langs kaia. Fiskelukten forsterkes av varmen og river i nesen, mens skrik fra havmåkene lyder som søppel-musikk i ørene. Der framme skimter vi dagens mål, Marisquería Mani, en autentisk fiskerestaurant som har ry på seg for å være en av de beste i byen. Det henger da også flere diplomer på veggene, og kjøleren med dagens utvalg skaper forventninger til matopplevelsen. Servitørene småløper fra det ene bordet til det andre der de tar imot bestillinger fra lokale fiskere, tyske turister og velhavende forretningsmenn.

Reker, sardiner, muslinger og blekksprut
Eieren, Mani Peláez, en liten mann i rutete skjorte, viser vei bort til bordet og anbefaler ferske reker til å begynne med. En tallerken med de lyserøde skalldyrene, grovt salt og sitron kommer raskt på bordet sammen med et glass kjølig hvitvin og ferskt brød. Smaken vitner om at rekene bare er et par timer gamle, og de pilles i et raskt tempo. Grillmesteren kommer inn med en porsjon espetos de sardinas (spyd med grillede sardiner), som er obligatorisk når man spiser fisk i Sør-Spania. Blåskjell og boquerones fritos plasseres ved siden av sardinene før siste tallerken kommer på bordet på Mani Peláez´ anbefaling. Retten ser merkelig ut. Halvparten av en grillet blekksprut kalt Chopo de Serpia ligger klar til å bli spist. Peláez skjærer den i mindre stykker, og snart gir anbefalingen mening. Det hvite kjøttet smelter på tungen. Glem alt om gummiaktige, panerte blekksprutringer – dette er et skikkelig blekksprutmåltid. Retten er laget på en spesiell måte der blekkspruten stekes i panne og med jevne mellomrom blir det helt olje over slik at den blir mør. Det er bare to restauranter i området som lager denne retten, og den er det verdt å kjøre etter.

En autentisk fiskelandsby
I Caleta de Vélez er livet sentrert rundt havnen der det hver dag er fiskeauksjon i en nedkjølt lagerbygning for områdets mange restaurantdrivende. Fiskebåtene legger til kaia der dagens fangst sorteres og legges i kasser som så selges til høystbydende. Minihaier, små rokker, steinbit, kjempekrabber og slimete blekkspruter ligger side om side med mer gjenkjennelige fiskearter. Auksjonen foregår i et imponerende tempo, og lyden av fuktige gummistøvler som trasker over betonggulvet blandes med høye rop fra rustne stemmer. Det er her man finner hemmeligheten bak den gode fiskesmaken på restaurant Mani. For i Caleta de Vélez er fiskene ikke bare fersk, her er de også landsbysamfunnets hjerteblod.

Av Christine Petersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.