Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tøffe Tider – april2016

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

 

Derfor får du grått hår

For første gang har forskere identifisert genet som gjør at håret ditt blir grått. Genet heter RFA4. I en studie ledet av professor Andres Ruiz-Linares ved University College London Genetics Institute ble til sammen 6.630 søramerikanere, europeere, nordamerikanske indianere og afrikanere undersøkt.

– Denne variasjonen i opphav har gjort det mulig å identifisere gen som påvirker hårtype og vekst, deriblant RFA4, sier Ruiz-Linares. Studien kom fram til at vi grånes på ulike stadier i livet, avhengig av vårt opphav.

– Gjennomsnittsalderen for hvite er midten av 30-årene, mens hos østasiater starter fargetapet i slutten av 30-årene. Afrikanere med opprinnelse i og rundt Sahara får i gjennomsnitt sine første grå hår i midten av 40-årene, ifølge Andres Ruiz-Linares. Funnene betyr at det i framtiden kan bli mulig gjennom genmanipulering å stanse gråningsprosessen av hår. Kanskje blir det også mulig med rutete hår.

Er dronning Elisabeth norsk?

Forskere har nå fått åpne graven til vikinghøvdingen Rollos etterkommere. Hensikten er å finne ut om Rollo var identisk med Gange-Rolv fra Møre. I så fall stammer det britiske kongehuset fra Norge. Rollo var grunnleggeren av Normandie, greve av Rouen og tipptippoldefar til Vilhelm Erobreren, som igjen er stamfar til det engelske kongehuset. Mens norsk-islandsk historie gjennom Snorres kongesagaer har hevdet at Rollo og Gange-Rolv er en og samme person, har danske historikere ment at han kom fra Danmark. Gange-Rolv, sønn av Ragnvald Mørejarl, ble forvist fra Norge og skal ha bosatt seg i Frankrike. Da forskerne nylig åpnet graven til Rollos etterkommere i Frankrike, tok norske og danske rettsmedisinere ut fem tenner for å sjekke DNA-profilen. Svaret på gåten kommer trolig til høsten. Dronningen Elisabeth fra Møre?!

Språktrim stanser demens

Dersom du jevnlig bruker to språk, står du bedre rustet mot demenssykdom og Alzheimer. Den kanadiske forskeren Ellen Bialystok mener at mennesker som jevnlig snakker to språk, utvikler demenssymptom fire til fem år senere enn enspråklige. Rundt 70.000 nordmenn har lider av demenssykdom, og tallet er ventet å stige. Det betyr at stadig flere nordmenn med økt alder får dårligere hukommelse, språk, personlighet, atferd og handlingsevne.

To-språklige rammes like hardt som andre av demens, men poenget er at de altså får sykdommen senere enn andre. Forklaringen er trolig to-språklige rett og slett har fått mer hjernetrim. Der fikk de fleste av oss et godt argument for å lære oss mer spansk!

Norske menn lever lenger

Levealderen i Norge øker, og forskjellen på kvinner og menns levealder blir stadig mindre. Faktisk har forskjellen i levealder sunket med tre år de siste 30 årene. Ifølge Statistisk sentralbyrå lever norsk kvinner i dag i gjennomsnitt 3,8 år lenger enn norske menn. På 1980-tallet var forskjellen nesten sju år.

Nyfødte norske jenter kan i dag regne med å bli 84,2 år, gutter 80,4 år. Nyfødte jenter i Sogn og Fjordane kan forvente å leve lengst, hele 85,2 år. Møre og Romsdal er på en god andreplass med 84,7 år. Verdensmester i levealder for kvinner er Japan, mens menn i Sveits i gjennomsnitt lever lengst i verden. I 2013 kunne en nyfødt japansk jente forvente å bli 86,6 år, mens en nyfødt sveitsisk gutt kunne forvente å bli 80,7 år.

Hvor sunt er makrell i tomat?

Er makrellen i denne gule boksen like sunn som da den ble trukket fersk og fin opp fra havet? Det var dette forskerne ville finne ut. Makrell er et sesongprodukt som fiskes i store mengder. Derfor må store deler av fangsten fryses ned før den blir hermetisert på fabrikken. Forskerne undersøkte derfor forskjellen mellom makrell som ble filetert i fersk tilstand mot den som var frossen eller tint.

– Vi forventet å finne forskjeller mellom de to råvarene, blant annet fordi Omega-3 harskner fort, sier forsker Revilija Mozuraityte i Sintef.

Forskerne analyserte både kvaliteten på fettsyrene og innholdet av vitamin D og protein. I tillegg ble en rekke mindre forbindelser som aminosyrer i fiskekjøttet studert. Forskerne klarte ikke å påvise noen betydelig forskjeller i kvaliteten på pålegget som var framstilt av frossen råvare mot fersk fisk. Kvaliteten ble heller ikke dårligere av hermetiseringen. Konklusjonen: Makrell i tomat er kjernesunt. Og har topp kvalitet.

A-, B eller C-menneske?

Noen spretter opp av senga om morgenen. Andre kommer seg ikke opp før utpå formiddagen, mens de gjerne sitter oppe utover natta. Hvorfor? Alderen din bestemmer delvis hvor mye søvn du trenger. Men enten du sover mye eller lite, er det forskjell på folk når det gjelder når på dagen de er mest våken og opplagt. Britiske forskere har funnet ut at ”morgenfugler” og ”nattugler” har forskjellig arvestoff. Denne forskjellen gjør at morgenfuglenes og nattuglenes indre klokke virker ulikt. Det finnes dobbelt så mange nattugler som morgenfugler. Mange forskere mener at nattugler derfor bør få sove lenger om morgenen slik at de blir mer opplagte. 

TV gjør norske gutter dummere

Forskere mener å ha funnet en sammenheng mellom norske gutters prestasjoner på Forsvarets «IQ-test» på sesjonen og deres tilgang på kabel-tv.

– Vi fant ut at jo større økning i kabel-tv-dekning det hadde vært i guttenes kommuner, desto mer falt IQ-scoren for guttene, sier Øystein Hærnes. Han er en av forskerne bak studien. Forskerne mener at ”lettere underholdning” på de nye kanalene fortrengte andre aktiviteter som lesing, og at dette påvirket gutters kognitive evner negativt. For hvert år med kabel-tv faller guttenes prestasjoner med 0,08 IQ-poeng. De tre forskerne fant også at ett år med kabel-tv-tilgang reduserer andelen som fullfører videregående med 0,3 prosent. En slik effekt finnes kun hos gutter, ikke jenter.

– Undersøkelser viser at gutter leser mindre når de ser mye på tv. Det er i mindre grad tilfellet med jenter, sier Hernæs.

Kilder: ABC Nyheter, forskning.no, NTB, Universitetet i Oslo, gemini.no, nysgjerrigper.no, Dagens næringsliv.

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet