Vi er i mars og kan se tilbake på en fin vinter med mye sol og høye temperaturer, men dog med en kaldere periode i slutten av februar.
Det vi helst vil huske fra denne vinteren er jordskjelvet 25. januar. De som bor høyt oppe i etasjene, merket det veldig godt. Det var uhyggelig, og det var naturlig nok eneste samtaleemne neste dag.
I tiden etterpå har vi lest og lært mye om jordskjelv generelt, og spesielt her i vårt område. Godt å vite at alle hus som er bygget i Malagadistriktet etter 1968 er jordskjelvsikret.
Norsk Forening kan vel sies å være i sin driftigste periode i de trettitre årene den har eksistert, med mange middagsgjester hver dag og en rekke ulike aktiviteter i egen regi og hos de mange undergruppene.
Mandag 18. februar var det medlemsmøte med godt oppmøte. Det ble servert ost og skinke og drikke til alle. Anette Langfeldt fra advokatfirmaet Cramer snakket lett og forståelig om arv og skatt i Spania. Slike ting det er viktig å vite for dem som er residenter og eier noe her.
Etterpå holdt Britt-Helén Johansen et flott kåseri om Malagas tilblivelse. Om hvordan den byen vokste frem gjennom århundrene, men stadig ble hjemsøkt av ulykker. Det var svartedauen, dysenteri, tyfus og gul feber og nye pestutbrudd. Et stort jordskjelv i 1680 utslettet hele byen. Det var bare kirketårnet som sto igjen. Byen bygges påny, men det var mange vanskeligheter. I 1772 og 1884 kom det nye jordskjelv som tok livet av mange. Senere var det druelusa som ødela vinmarkene, og landeveisrøvere som skapte vanskeligheter for all transport. Men historien er også om driftige personer som kom og bygget byen til hva den er i dag. Vi takker Britt Helén for et veldig interessant foredrag.
Onsdag 25. februar var det GENERALFORSAMLING i Norsk Forening. 56 medlemmer møtte. President Gunnar Finholth var forhindret og visepresident Solveig Tandberg ønsket velkommen. Olaf Jakhelln ble valgt til møteleder, og møtet ble åpnet med å minnes seks medlemmer som var gått bort det siste året.
Ved årsskiftet hadde foreningen 213 medlemmer. Det var noe reduksjon i medlemsmassen i forhold til fjoråret.
Fire nye medlemmer ble valgt inn i styret. Visepresident Solveig Tandberg blir erstattet av Vigdis Holmeide. Styremedlem Liv Rassmusen erstattes av Grete Klavenes. Varamann Vebjørn Tandberg erstattes av Britt Helén Johansen, og Grete Folkedal går inn som ekstra varamann.
Det nye styret er da slik:
President Gunnar Finholth
Visepresident Vigdis Holmeide
Sekretær Lars-Harald Torbjørnsen
Kasserer Janne Hoel
Øvrige styremedlemmer Inger Jakhelln
Elisabeth Petterson
Britt Helén Johansen
Varamedlemmer Grete Klavenes
Laila Finholth
Jan Erik Heimtun
Grete Folkedahl
Det ble på møtet tildelt to nye ÆRESMEDLEMSKAP:
GRETE FOLKEDAHL har arbeidet i Foreningen i ti år. Fem år har hun vært medlem av styret og tre år president. To år har hun vært kjøkkensjef. Hun har i alle år arbeidet for kjøkkendriften. Hun har sørget for å bedre arbeidsforholdene i kjøkkenet og bak disken. Hun har stått for ombygging og nyinnkjøp og for oppussing og vedlikehold av lokalene for øvrig.
Generalforsamlingen tildelte henne æresmedlemskap som takk for den store innsatsen.
OLAF JAKHELLN har vært sekretær i styret i seks år. Han har ryddet og arkivert alt av papirer og dokumenter har vært stuet bort i kasser. Han har ved nitidig arbeid kunnet dokumentere Foreningens historikk. Han har forestått ajourføring av Foreningens vedtekter slik at de nå er i overensstemmelse med spansk lovgivning og registrert i det offentlige foreningsregister.
Som sekretær har han nedlagt et stort arbeid i å dokumentere fra styremøter, planlegge generalforsamlinger og føre all korrespondanse.
Generalforsamlingen takket for arbeidet og tildelte ham æresmedlemskap.
Den 5. februar holdt Norsk Forening HONNØRFEST for 35 medlemmer som på ulike måter har bidratt med tid og krefter for å holde Foreningen levende og aktiv. Det var invitert til treretters middag på restaurant Lucia. Det ble en vellykket fest og stemningen var på topp.
BOULEGRUPPEN har hatt sin vårfest på restaurant la Chispa.
Spillet fortsetter hver mandag , onsdag og fredag kl. 11.00 så lenge folk møter opp.
ALPINGRUPPEN har hatt sin vårfest med over førti deltakere i restaurant Mix Longue. Medlemstallet i Alpingruppen øker stadig og runder snart hundre. En søndag i februar møtte 32 personer til tur. Det er rekord. Nye turdeltakere er velkommen.
HJELPE- OG STØTTEGRUPPEN har sine månedlige vennetreff med stor deltagelse.
SKRIVEGRUPPEN er stadig aktiv og har sine møter fast hver mandag.
MALEGRUPPEN holder sine åpne kurs mandag kl.16.00 – 19.00 og torsdag kl. 11.00 – 14.00. Nye elever er velkommen.
De månedlige kunstnertreffene er populære og trekker fulle hus.
For tiden er det elevutstilling i Sjømannskirken i Calahonda. Den blir hengende utover våren.
Ellers minner vi om at
onsdag 9. mars har Hjelpe- og støttegruppen vennetreff,
onsdag 16. mars er det filmkveld i Norsk Forenings lokaler,
lørdag 26. mars er det Påskeaftenslunsj,
onsdag 6. april er det Pubaften kl. 20.00 og
fredag 15. april er det Rekeaften.
Foreningen stenger for sommeren 23. april
TURER
Den 10. februar hadde Norsk forening sin tradisjonelle mandelblomstringstur i samarbeid med Ruta Solar. Turen skulle gå til den lille byen Ventas de Zafarraya ikke langt fra Alhama de Granada. Der skulle vi være med på en liten togtur.
Tidligere gikk det tog fra Vélez Malaga opp til de små fjellandsbyene i regionen. Men denne ble nedlagt allerede i 1954. Jernbanestrekningen ble lagt ut til vandrestier, men i 2008 begynte man å rekonstruere banen og laget en minikopi av den gamle lokomotivet.
Dagen før avreise kom det melding fra togets eier om at vi måtte kle oss godt, for det var kaldt i fjellet.
Omkring femti av medlemmene hadde meldt seg på turen. Da vi hadde kommet av sted, registrerte at mandelblomstringen var over. Det var resultat av den milde høsten og vinteren, men da vi kom i høyden var trærne i full blomst.
Å være på tur med Ruta Solar med Magdalena som reiseleder, er en fornøyelse og meget lærerikt.
Hele tiden underveis forteller hun om regionens topografi, fra historien, om jordbruket og menneskene der.
For oss som nettopp hadde opplevd et jordskjelv var det interessant det hun fortalte om det seismiske området vi befant oss i. Der er det mange rystelser i året. I 1844 var det et stort skjelv som varte i 20 sekunder. Mange små landsbyer ble ødelagt, 1500 mennesker ble skadet og 4000 ble husløse.
Vi kjører opp gjennom Puerto de Zafarraya, passet som fører opp til høysletten. Området er svært fruktbart. I den senere tid har avokadoen erstattet sitrus og oliven. Markedet er enormt og det er bare mangel på jord som begrenser avlingen. Vi får høre om avokadoens mange positive egenskaper og alt det gode den inneholder.
Underveis til Zafarraya holder vi en liten kaffepause og vi kjenner at det er skikkelig kaldt. Vel fremme ved målet er mange glade for den store sekken Magdalena hadde med. Den var full av luer og skjerf, boblevester og jakker. Det var bare å kle seg.
Vi ble tatt imot av familien som eide jernbanen. To brødre drev toget. I et lite museum med gjenstander som familien hadde samlet, viste familiefaren oss rundt. Familien drev også et lite bakeri.
Togturen ble en opplevelse. Sporvidden var 26 cm. og vognene ikke stort større enn dukkevogner.
Gruppen måtte deles i to. I røyk og damp fra det lille lokomotivet ble vi fraktet opp til et skar der vi fikk gå av og se på utsikten. Det var vind og iskaldt og alle var glade for luene til Magdalena.
Turen varte bare en halv time. Men moro var det!
Toget går ikke i rute, så du kan ikke ta turen på egenhånd. Det kreves at det er en gruppe og at det er bestilt på forhånd.
Etter å ha kjørt et stykke videre var det dekket til lunsj på en venta, typisk for området. Det ble servert fire lokale retter. Det ble mye mat. En ting som forundrer oss, er at porsjonene alltid er så store at ingen greier å spise opp. Så ser vi at maten blir båret ut igjen, og vi undrer oss over hvor det blir av alle restene. Vi får håpe de går i grisen!
Etter endt måltid, gikk noen av oss en tur i området. Vi befinner oss ved Embalse de los Bermejales, en av de store oppdemmede sjøene i Andalucia. Langs sjøen og en stor ravine i landskapet er det anlagt fine turveier. Et sted å besøke for dem som liker å utforske litt spennende landskaper. Det hadde ikke vi tid til denne gangen. Dagen var gått, og vi måtte videre for å være hjemme til avtalt tid etter, en som alltid, hyggelig og lærerik tur.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001