Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tøffe tider – marts 2016

Kilder: veientilhelse.no, dagens.dk, The Telegraph, Vikingposten, NRK, NTB, videnskab.dk.

Et glass rødvin = 1 times trening?!

Det er visst ikke måte på hvor sunt det skal være med alkohol. Nå foreligger en ny studie som forskere ved The University of Alberta i Canada står bak. Her blir det hevdet at stoffet resveratrol som skal finnes i rikt monn i rødvin, kan øke puls og muskelstyrke, skriver nettstedet veientilhelse.no. Ett glass rødvin kan dermed tilsvare en time med intens trening. På grunn av denne oppdagelsen har forskerne nå begynt å teste effekten av resveratrol på mennesker med diabetes og hjerteproblemer for å fastslå om dette også kan forbedre hjertefunksjonen.

Kanskje du bør øke dine daglige rødvinsdoser?

Kvinne – kast deg på sofaen!

En ny dansk studie som undersøkte hvor stresset kvinner og menn er, viser at det er stor forskjell på kjønnene. I undersøkelsen testet man kvinner og menns urin, før og etter at de sluttet å jobbe. Resultatet viser at kvinners stressnivåer ikke synker før i 22-23 tiden på kvelden. Menns stressnivåer synker derimot ganske umiddelbart når de kommer fra jobb. Grunnen til at kvinner fortsetter å være stresset når de kommer hjem og ikke får til å slappe av slik menn gjør, skal være at de tar på seg et større ansvar i hjemmet. Ifølge statistikk fra OECD bruker kvinner 243 minutter i snitt på husarbeid hver dag. Mannen ligger i snitt på 186 minutter. Overlege Ane Marie Thulstrup ved Århus Universitetssykehus anbefaler kvinner å trene på å slappe av i sofaen når man er hjemme.

Men hvem skal da gjøre husarbeidet?!

Bra med en tur på byen

Her er nyheten alle menn har ventet på: Tyske forskere har funnet ut at alle menn trenger en tur på byen med gutta innimellom. Årsaken er at det rett og slett er bra for menns mentale helse. Det er forskere ved Universitetet i Gottingen som har kommet fram til dette fantastiske resultatet etter å ha forsket på berberaper som visstnok skal ha en oppførsel som ligner på menneskets. Konklusjonen til forskerne, basert på apestudiene, er at det å ta en tur på byen med andre menn er den beste måten å senke stressnivået hos menn. Faktisk har det større virkning enn å gå ut med partneren eller tilbringe tid sammen med familien. Menn blir også mindre angstfylte når de er i en gruppe med andre menn enn når de opptrer alene.

Spørsmål til forskerne er om de virkelig har observert hvordan berberaper oppfører seg når de går på byen?

107 år med 1,5 liter vin

De siste årene før Antonio Docampo Garcia døde, drakk han ikke en dråpe vann, men skal ha drukket halvannen liter rødvin om dagen. Til tross for dette(eller snarere nettopp på grunn av dette, red. anm.) hadde han en ungdommelig og misunnelsesverdig helse, helt til han nylig døde av lungebetennelse, 107 år gammel.

Gjennom hele livet drakk Antonio sin egen produserte økologiske rødvin. Vinen som han produserte på sin egen vingård, Bodegas Docampa, beskrives som fersk og helt uten konserveringsmidler. 

— Han kunne drikke en og en halv liter på en gang, sier hans sønn Miguel Docampo Lopez som legger til at Antonio likte å drikke to flasker vin til lunsj, og enda to flasker til middag! Godt gjort å holde på så lenge med et slikt forbruk?!

Banning og bra språk

Er du god til å banne, har du også et bra ordforråd, hevder amerikanske forskere. De testet 43 personer fra slutten av tenårene til begynnelsen av 20-årene. I det første forsøket ble deltakerne bedt om å ramse opp så mange ord som mulig som begynte på en bestemt bokstav. Deretter skulle de gjenta øvelsen ved å navngi så mange dyr som mulig – før de til sist skulle gjøre det samme med tabubelagte ord. Etterpå ble det gjennomført en skriftlig test. Konklusjonen var at de som hadde et stort ordforråd, også kjente til flest dyrenavn og flest banneord. Dermed er det ikke slik som mange tror at den som banner bare har et dårligere språk enn alle andre. Snarer er det tvert om!

Rekordmange haiangrep i 2015

Hele 98 ganger angrep haier mennesker i løpet av fjoråret. Det er en økning på 10 registrerte tilfeller fra det forrige rekordåret i år 2000. Heldigvis ble likevel ”bare” seks

mennesker drept som følge av angrep fra hai, viser databasen International Shark Attack File ved University of Florida. To mistet livet ved øya Réunion i Indiahavet, én på Hawaii, én i Australia, én i Egypt og én i Ny-Caledonia. Direktøren for databasen, George Burgess, mener at økningen i antall haiangrep har sammenheng med at det både blir flere mennesker og haier i verden. 59 av de registrerte haiangrepene i fjor skjedde i USA, og siden havene blir stadig varmere, spår Burgess at man vil se flere haiangrep lenger nord i USA i årene som kommer.

Derfor maler katten

Når du koser med katter, begynner de ofte å male. Hvorfor, lurer du kanskje på? Malelyden hos huskatten oppstår når luft passerer vibrerende muskler i strupehodet. Disse musklene er kattens stemmebånd. Katter maler både bevisst og ubevisst. Den kan male uavbrutt, både på utpust og innpust, og lyden er uavhengig av de andre lyder katten kan lage. Dermed kan katter både male og mjaue samtidig, trolig fordi lyden skaper trygghet mellom ungen og moren. Men katter maler ofte når de er i tett kontakt med mennesker og blir kost med. Derfor tolkes dette som et signal om at katten har det godt og føler seg trygg. Altså akkurat slik som alle katteiere alltid har visst! Hva i all verden skal vi med forskere?

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.