Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser – september 2015
kjaereleser
Velkommen til Det Norske Magasinets septemberutgave. September er en måned som tradisjonelt markerer begynnelsen på en ny sesong for spanianordmenn i Spania. Sportsaktiviteter, klubber og foreningslivet starter opp, og mange fastboende møtes igjen etter sommeroppholdet i Norge.
 
Denne utgaven av magasinet deles også ut på den store boligmessen i Oslo i begynnelsen av oktober. I tillegg til alle dere som er våre faste lesere, vil dermed mange flere potensielle spanianordmenn her finne mer informasjon om Spania og særlig om Costa del Sol.
 
Det handler om mye mer enn et fantastisk klima med mye lys og varme når beslutningen om kjøp av en feriebolig eller et permanent hjem her på Solkysten skal fattes. Noe av det som har fått og får stadig flere nordmenn til å tilbringe en stor del av året her i sør, kan du lese mer om inne i dette magasinet.
 
Men nå skal det handle om sommerens mange tusen fester – fiestas – som arrangeres over hele Spania i sommermånedene. Det meste er fryd og gammen og handler mest om livsglede, overskudd og sosialt samvær sammen med mye god mat og godt drikke.
 
Men. Medaljen har en bakside. For i svært mange av sommerens festlighetene er okseløp og andre former for mishandling av okser – dessverre – et vanlig innslag. Forskremte okser slippes løs på åpne plasser eller for å løpe gjennom bygatene mens unge og gamle menn – ja, for det er så godt som bare menn – skal utfordre oksen, løpe foran, irritere og plage den.
Ikke bare handler dette om fryktelig dyreplageri. Det spesielle i år er at så langt har 11 mennesker blitt drept under sommerens mange okseløp. Ikke på 15 år har flere tallet vært høyere.
 
Vi har sett mange innslag på tv-nyhetene i sommer med mennesker som spiddes av spisse oksehorn, mennesker som kastes opp i lufta som tøydukker av rasende og forskremte okser og hardt sårede mennesker som blir båret bort og sendt videre til sykehus for å lappes sammen.
 
Okseløpene i den nordspanske byen Pamplona i begynnelsen av juli er de mest kjente av alle okseløpene. Under den ukelange festen til ære for byens skytshelgen San Fermin, løper hver morgen innpå 700 kg tunge okser gjennom bygatene med hundrevis av ”okseløpere” foran seg og med titusenvis av mennesker som tilskuere langs ruta. Målet for både okser og de hvitkledde menneskene med de røde tørkledene er tyrefekterarenaen 825 meter lenger framme. Under årets løp i Pamplona ble 10 mennesker skadet av oksehornene, mens 27 andre ble lettere skadet. Når det tross alt går såpass bra, skyldes det at Pamplona har strenge regler for sikkerhet og førstehjelp. Men slik er det ikke alle steder.
 
For mangel på felles nasjonale retningslinjer og uklare ansvarsforhold, gjør okseløpene til en ekstrem risikosport. I tillegg er det altfor mange mennesker som deltar, og svært mange av dem er helt uerfarne. Mangel på søvn på grunn av overdreven festing og høyt alkoholforbruk natten før, gjør at tallet på skader og dødsfall kan bli svært høyt.
 
Likevel er det oksenes egen oppførsel som er avgjørende, for dyrene er stresset og redde og blir ofte plaget og slått. Dermed er det også vanskelig å forutse hvordan de reagerer.
 
Heldigvis har sommerens mange dødsfallene satt ny fart i debatten om både tyrefekting, okseløp og dyrevern. Det er tydelig at et økende antall spanjoler ser på slike arrangementer som ren dyremishandling. Tallet på protestaksjoner fra dyrevernaktivister øker da også sterkt.
 
Lederen for Den spanske dyrevernpartiet (PACMA), Silvia Barquero, opplyser at de i mange år har anmeldt arrangementer der okseløp inngår fordi de er voldelige og medfører fare for mennesker og dyr. Barquero frykter at slike tradisjoner skader Spanias rykte utad: – Utlendingene ser på disse festene som meningsløse og groteske, sier hun til avisen El País.
 
Hun har rett! Det er på høy tid at tradisjonen med okseløp og tyrefekting forsvinner over i historien.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.