Månedsmagasinet på Costa del Sol
Stans de digitale tidstyvene – Online

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
online
 
Vi kjenner det sikkert alle sammen. Regninger skal betales, tøyet vaskes, eposter sendes, eksamensoppgaver venter og det samme gjør artikler, og så skal du gjøre lekser. Av en eller annen grunn kommer det alltid noe i veien som er langt viktigere.
 
Dine venner skriver til deg på Skype, Whatsapp og Messenger. Mailboksen dine piper og forteller at du har uleste eposter. Det er nye bilder på Instagram, som skal sjekkes, og dine profiler på de forskjellige sosiale medier popper opp med nye oppdateringer. Og de livsnødvendige opplysningene om sommerfugler eller Melkeveien som du plutselig ikke kan leve uten, sjekker du på Wikipedia og diverse andre sider. Og nå ja, så er det selvfølgelig også nyhetene som du følger online.
 
Vi er mange – ja, i hvertfall jeg – som kan nikke gjenkjennende til det ovenfor nevnte, altså der de mindre viktige tingene plutselig har overtatt. Det du burde ha gjort har tatt flere timer enn nødvendig og er fortsatt ikke gjort.
Heldigvis har det dukket opp flere programmer som kan være med på å løse problemene med digitale tidstyver. Blant disse er Freedom, RescueTime og Anti-Social.
 
Freedom
Freedom kan redde dagen din. Det er et enkelt program, og det har bare én funksjon: Det kan nekte deg å få adgang til Internett. Når du starter programmet, blir du spurt om hvor lenge du ønsker å være offline, og deretter stenger programmet rett og slett for din internett-tilgang. Det lengste du kan være offline er 360 minutter.
 
Ønsker du å komme deg online mens Freedom kjører, blir du nødt til å starte datamaskinen på nytt. Og denne lille og irriterende tingen skulle være nok til at man ‘holder ut’ ikke å være online, i alle fall en stund.
Lenge nok til å få skrevet brevet, kapittelet i boken eller avsnittet i ditt prosjekt.
 
Anti-Social
Men flere av trenger likevel adgang til forskjellige sider på internett i løpet av arbeidsdagen, og her kommer Anti-Social til unnsetning. Med dette programmet, velger du hvilke hjemmesider du trenger for å ha adgang til, før programmet blir aktivert. I motsetning til Freedom sperrer Anti-Social bare for din adgang til sosiale medier, for eksempel Facebook, Youtube, Instagram og Twitter.
 
RescueTime
RescueTime kan også låse deg ute fra internett for en bestemt periode som du selv bestemmer. Men det har også den smarte funksjonen at det samtidig har et interessant program som kjører i bakgrunnen og registrerer hva du bruker internett-tiden din på. Etterpå kan du gå inn på hjemmesiden til RescueTime og få en rapport over hva du har brukt tiden foran skjermen på. Det kan være litt skremmende lesning. Med RescueTime kan du også aktivere alarmer hvis du bruker mer enn for eksempel én time på Facebook og Twitter.
 
Selvfølgelig ikke til deg
Programmene er selvfølgelig ikke til deg, men til din kone, mann, barn og dine beste venner som lett blir distrahert og har masser av digitale tidstyver. Til dem kan du fortelle at flere kjente forfattere bruker disse programmene. For eksempel har den engelske forfatteren Nick Hornby fortalt at internett har ødelagt hans evne til å fordype seg.
«Men jeg har funnet denne app´en som heter Freedom og som stenger deg ute internett. Jeg stenger for internett 180 minutter om gangen, og det er en underlig følelse ikke å motta eposter eller kunne søke noe på nettet i 180 minutter», sier han.
 
Noe lignende sier den danske forfatteren Leonara Christina Skov som hver dag var på sosiale medier som Facebook for å pleie sitt online-image og brukte mye tid på å oppdatere statusoppdateringer, dele ting og høste anerkjennelse via kommentarer og såkalte likes. Hun har også brukt programmet Freedom til å stenge for internett et par timer om gangen for å gi seg selv arbeidsro.
 
Hvis du er modig og gjerne vil være fullstendig uforstyrret av den pulserende online-verdenen, kan du jo vurdere å koble ut internettilgangen fra datamaskinen og skru av mobilen. Det trenger du ikke engang en app for å gjøre.
 
Freedom: Steng av internett
Finnes til Mac, Windows, Android og Kindle
Hjemmeside: www.macfreedom.com
Anti-Social: Lås adgangen til sosiale medier
Kan brukes både på Mac og Windows.
Hjemmeside: www.anti-social.cc
RescueTime: Hvad bruker du tiden på online?
Finnes til Mac, PC, Android og Linux.
Hjemmeside: www.rescuetime.com
Av Michael Andersen, michael@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet