Månedsmagasinet på Costa del Sol
Turismen i Málaga by mot nye høyder
MulleUno

Kongressenteret sprudler av aktiviteter. Museene er proppfulle. Nye hoteller slår opp dørene, og Málaga by regner med å komme opp i over én millioner turister i år.

Kultur- og næringslivsturismen vinner for alvor fram i Málaga by. På midten av 1990-tallet la kommunen en langsiktig plan der man så bort fra den klassiske «Sol & Playa»-turismen og i stedet satse på kultur- og næringslivsturisme. Det begynner nå å gi resultat. Men det har vært en lang og sei kamp som begynte for knapt 20 år siden.

 
Torremolinos gikk solo
Foran kommunevalget i Málaga i 1995 gikk Partido Popular til valg på å renovere den gamle bydelen som var preget av utallige forlatte og falleferdige bygninger. Dessuten en rekke andre initiativer som skulle fremme turismen i byen. På dette tidspunktet var nettopp denne næringen i Málaga nesten lik null og byen hadde bare to større hoteller. Mange turistguider nevnte knapt Málaga by, men anbefalte isteden at man som turist hurtigst mulig burde søke seg kysten. Málaga hadde ellers hatt mye turisme, men bare fram til 1987. For da hadde man levd godt av de mange gjestene som besøkte Torremolinos, fordi byen da hørte til Málaga. Men så fikk Torremolinos «selvstendighet», bl.a. på grunn av det høye innbyggertallet, og Málaga mistet dermed sin turisme. Partido Popular vant kommunevalget i ’95, og rett etterpå satte man sammen gruppen CIEDES som ifølge byens turistråd «Área de Turismo» var den viktige drivkraften bak de mange prosjekter som i dag har blitt satt i verk.
 
Slutt på politiske slagsmål
«Mange prosjekter går i stå fordi politikerne ikke kan bli enige, men det har ikke skjedd i Málaga, nettopp takket være CIEDES. Rådet er nemlig satt sammen av folk fra kommunen, Junta de Andalucía og representanter fra alle politiske partier, arbeidsgiverforeninger, fagforeninger og universitetet. Alle blir hørt og det skaper forståelse for viktigheten av turismen og de mange nye prosjektene,» forklarer Francisco Pastor som er pressesjef i Málagas turistråd. Han understreker at takket være CIEDES og den aktive involveringen av alle parter, vil selv et nytt bystyre neppe endre de ambisiøse planene for turismen. Men forståelsen har ikke alltid vært intakt: «På midten av 1990-tallet vurderte man at man ikke kunne og ville konkurrere med den tradisjonelle «Sol & Playa» og golfturisme som jo finnes langs hele Costa del Sol. I stedet ville man satse på kultur og næring, og det var helt nytt og ukjent for mange. Men heldigvis fikk flertallet rett,» forteller Francisco Pastor.
I tillegg til å renovere den gamle bydelen, hadde det nye prosjektet fire viktige milepæler: Næring, kultur, språk og cruise-trafikk.
 
museer
 
Business first
En av de største investeringene i kommunens storstilte prosjekt er kongressenteret som ble innviet i 2003. Kongressenteret er 100 % kommunalt eid og finansiert, og et viktig alternativ til det «gamle» kongressenteret i Torremolinos som Málaga kommune også mistet ved «skilsmissen» i 1987.
Mye tyder på at kommunen hadde gjort hjemmeleksene sine, for allerede i årene før innvielsen hadde man stiftet Málaga Convention Bureau og ansatt seks personer som utelukkende arbeider med å få konferanser, messer, seminarer og utstillinger til kongressenteret. Bare i løpet av de de fire første månedene i år har man avviklet 33 konferanser med i alt over 20.000 deltakere. Det er nesten en fordobling i forhold til året før. Den største konferansen var «Foro Samsung» med nesten 10.000 distributører og journalister. Kongressenteret har i dag over 200 opplegg klare for virksomheter som vurderer å legge sine kommende konferanser i Málaga. Den store og økende næringslivsturismen smitter naturligvis av på byens øvrige næringsliv. «Byplanen ble også revidert på midten av 90-tallet slik at det ble plass til flere hoteller både i og utenfor byen. Administrasjonen ble forenklet slik at det skulle bli lettere å komme i gang med byggevirksomheter, og skattemessig ble det gjort mere attraktivt for hotelleierne å investere i Málaga,» forklarer pressesjefen for Turistrådet som kan legge fram fine tall for utviklingen innenfor turismen:
I år 2000 hadde Málaga 379.000 turister som bodde på hotell. I 2013 var tallet økt til 955.000 og man føler seg sikker på å runde én millioner turister i år. Tilsvarende er antallet hoteller – alle kategorier og størrelser – steget fra 24 i år 2000 til 61 i 2013. Tallene viser også at turistene i Málaga har mellom to og tre overnattinger. Ganske typisk for en næringslivsturist og for en turist som ønsker et såkalt «City-Break», for eksempel for å besøke byens mange museer.
 
Tid til kultur
Málaga er Picassos fødeby, og ingen kan i dag forstå hvorfor man ikke tidligere har dratt fordel av dette. Inntil starten på 1990-tallet var Picassos barndomshjem på Plaza de la Merced i Málaga sentrum en frukt- og grønthandel. «Det kan man godt trekke på smilebåndet av i dag, men slik var det. Det var ikke mye å finne i Málaga rent kulturelt. Overtakelsen og restaureringen av Picassos barndomshjem var det første store prosjektet fra kommunens side og et klart signal om at man ville noe med kulturen,» beretter Francisco Pastor fra Turistrådet og fortsetter: «Deretter kom det «skikkelige» og langt større Picasso-museet i det gamle jødekvarteret. Og siden da har kulturen i Málaga blomstret langt bedre enn vi noensinne hadde turt å håpe på.»
Málaga har i dag 28 museer og minst tre til ser dagens lys i 2015. Og det er ytterst ambisiøse prosjekter anført av museet «Bellas Artes del Siglo 19», hvis utstilling vil være på nivå med selve Prado-museet i Madrid. «Vi får et gyllent trekløver med dette museet, Picasso- og Carmen Thyssen-museet. Våre ferskeste analyser viser at hele 70 % av byens turister kommer hit på grunn av våre kulturelle tilbud, så også her er vi inne i en god og spennende utvikling,» forteller Francisco Pastor. Han kan også fortelle at byens kulturliv har klart seg forholdsvis godt gjennom krisen. Kun enkelte prosjekter er nemlig blitt forsinket eller utsatt, men ingen er blitt droppet. Mange av de store prosjektene ble finansiert før den finansielle krisen brøt ut. Dessuten hører det med at mange museer og andre kulturelle tiltak støttes av private fond.
Francisco Pastor runder av med en oppsiktsvekkende betraktning: «Kultur behøver ikke koste kommunen og borgerne dyrt. Har man et interessant museum eller et velfungerende kongressenter, er det intet til hinder for at det kan gi overskudd.»
Overskudd har man i alt fall masser av i Málagas turistråd. De turistguidene som tidligere gjerne hoppet over Málaga by, publiserer i dag store artikler om byens mange tilbud. Og ambisjonene er store – voldsomt store. I løpet av de neste ti årene skal Málaga inn på Topp 10 over Europas mest besøkte byer.
 
kongres
 

Språkturismen

Málagas turistråd gjør også en aktiv innsats for å få mange europeere, amerikanere og asiater som ønsker å lære spansk, til byen. Derfor er man bl.a. med på språk- og reisemesser verden over. Også her har anstrengelsene gitt resultater. I fjor lærte 24.000 utlendinger spansk i Málaga. Dermed er Málaga den by i Andalucía som har flest språkstudenter og på landsplan er byen nummer to – bare forbigått av Salamanca. «Det er et interessant segment, for en språkstudent blir i byen i flere måneder. Dessuten er jo de unge framtidens turister, for vi tror sterkt på at de studerende kommer tilbake som turister på et senere tidspunkt», forteller pressesjefen for Málagas turistråd. Málaga by har i dag 17 private språkskoler i tillegg til universitetet som også tilbyr språkundervisning.
 
Cruiseskipene
Byen har åpnet seg mot havet. En trist og forlatt industrihavn har blitt til en flott og spennende fritidsbåthavn. Fra år 2000 har Málagas byråd arbeidet på det ambisiøse havneprosjektet som også skulle åpne mulighetene for å ta imot de store cruiseskipene og dermed flere turister.
«Man behøvde bare å rette blikket mot Kanariøyene, Palma de Mallorca, Barcelona og Valencia for å få blod på tann,» forteller Francisco Pastor fra Málagas turistråd. Det skulle likevel gå 12 år før prosjektet ble til virkelighet.
«Havneprosjektet ligger verken økonomisk eller juridisk innenfor kommunens handleområde. Det er Departementet for infrastruktur og offentlige anlegg som hører under regjeringen i Madrid som må vedta og finansiere denne typen prosjekter,» forklarer pressesjefen og fortsetter:
«I en tid med voldsomme investeringer og store landsdekkende prosjekter innenfor infrastrukturen, fikk ikke vårt prosjekt førsteprioritet. Men i 2012 sto den nye havnen, Muelle Uno, klar og den vil fortsatt utvikle seg,» avslutter Francisco Pastor. På bare to år har Málagas fritidsbåthavn vokst til å bli landets femte største, målt etter antall turister fra cruiseskipene. 390.000 turister kom til byen sjøveien i 2013 og i år runder man 400.000. Hadde operatøren Royal Carribian ikke endret sine planer, hadde ytterligere 180.000 turister ekstra kommet til byen i løpet av året. I turistrådet forsikrer man likevel at man er i full gang med å få i stand samarbeidsavtaler med nye rederier.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.