Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sensommer: Fyre nære utfluktsmål og to båtturer

Sensommer: Fyre nære utfluktsmål og to båtturer

Sensommer 1
 
Det er sensommer, og solen står fortsatt høyt, dagene er varme, stranden lokker og havet glitrer. Men visst kan det bli kjedelig å bruke mer tid i en solstol og høre bølgene rulle inn. Derfor byr vi denne måneden på små smaksprøver på utflukter som alternative aktiviteter på varme sommerdager.

 
Barranco Blanco
Bare et steinkast fra kysten ligger Barranco Blanco, den hvite ravinedalen som også kalles Tyskerdalen. Det finnes nemlig historier om at Franco låt tyske militæret av høy rang slå seg ned i fred og ro i denne bortgjemte dalen etter Andre verdenskrigen. Men det er ikke derfor som Barranco Blanco utgjør et utmerket utfluktsmål for en dag. Barranco Blanco er nemlig helt spesiell. Her hører man vannet klunke og det er grønt og frodig med mange sjeldne arter – både vekster og dyr, og sammen skaper alt en herlig kontrast mot kystens tørre sand. Elven, Río Alaminos (en bielv til Río Fuengirola som munner ut ved Castillo Sohail), renner gjennom Barranco Blanco og langs denne veien finnes det naturlige vannfall og dammer, i en nesten lagunelignende miljø. Og det er akkurat derfor Barranco Blanco utgjør et utmerket sommerutfluktsmål. Så ta med deg matpakke, håndkle og badeklær. Bade i vannfallene og sving deg ut i dammene med de oppsatte lianene. Vannet er rent og så klart at man ser bunnen. På de fleste steder er dammene grunne, men på visse steder så dype som tre meter. Området passer også utmerket til vandreturer, sykkelutflukter eller en piknikk i det grønne.
Sted: Det er ikke skilter til Barranco Blanco, så her følger to veibeskrivelser:
Fra Marbella og Málaga: Kjør mot Coín og ta av mot Fuengirola/Mijas på MA-485. Etter ca. 10 minutter kjører man forbi to urbanisasjoner på venstre side (Las Delicias og Los Nebrales), begynner en liten vei på høyre side som leder ned til Barranco Blanco.
Fra Fuengirola: Kjør A-7053 (Camino de Coín) og rette etter Alhaurín Golf ligger en BP-bensinstasjon og restauranten Venta Los Morenos. Kjør her mot Coín på MA-485. Etter ca. fem minutter er det en liten vei som tar av mot venstre og som leder til Barranco Blanco.
 
Laguna Fuente de Piedra
Om det ikke er høysesong for fugler, fordi trekkfuglene kommer igjen først til vinteren, er Fuente de Piedra, naturreservatet nord for Málaga, verdt et besøk. Her finnes Laguna Fuente de Piedra, som er svært populært, særlig blant fugletittere, her har man nemlig regnet seg fram til over 170 ulike fuglearter. Sjøen er 2,5 kilometer bred og 6,5 kilometer lang, noe som gjør den til det spanske fastlandets største, naturlige sjø.
Det sterkeste trekkplasteret må være sjøens bestand av de kroknebbete, langbente, rosa fuglene som utgjør den nest største flamingokolonien i Europa, etter Camargue i Frankrike. Faktisk er dette den eneste plassen på fastlandet der de hekkar (derfor er utsikten om våren helt rosa). Hit kommer altså mange flamingoer flygende, først og fremst i løpet av årets første måneder, men også på sommertid kan man se dem, Laguna Fuente de Piedra kan nemlig skryte på seg en året-rundt-boende-fløamingflokk.
Sjøen ligger rett inntil byen Fuente de Piedra og langs veien mellom byen og sjøen finnes et besøkssenter ved Cerro del Palo med mye informasjon om plassen. Det finnes også en mirador over sjøen. Det tilbys også guidede turer i området.
Foruten ulike fuglearter finnes en rik flora og området har også for øvrig et rikt dyreliv.
Sted: Funente de Piedra. Kjør mot Antequera fra kysten og ta siden motorveien A-92 mot Sevilla. Sving av mot byen Fuente de Piedra og derfra er det bare noen kilometer til sjøen.
Det går også an å ta tog fra Málaga mot Sevilla eller Cordoba og gå av ved Fuente de Piedra, bare 500 meter fra besøkssenteret.
 
sensommer 2
 
Ruinas de Bobastro
Eller på norsk Bobastros ruiner, er en fascinerende plass. Forberedes besøket med en kjapp dykking i historiebøkene, forgylles det dessuten med gullrand. Med sin unike historie blir plassen nemlig spektakulær. Dette er ruinene av en gammal by som en gang i tiden, nærmere bestemt år 880, etablert av Omar Ben Hafsun, leder over en gruppe som gjorde opprør mot emiren av Córdoba.
På avstand ser de ulike steinformasjonene svært underlige ut, men på kortere hold framgår det tydelig hva som en gang var den ytre muren. Overalt ligger store steinblokker som antas en gang i tiden å ha vært vakttårn. Innenfor de ytre murene, i midten, står noen hesteskoformede buer. Til sammen skaper de restene av det som en gang var Bobastros Mozarab-steinkirke – banket ut av stein, med en basilika, tre skip og tverrskip samt buer og dette var den eneste mozarabiska kirken i Al-Ándalus-tiden, og én av to i hele Spania som er helt i mozarabisk stil. Og dette imponerer, tross sine knapt 16 meter x 10 meter. Det kan være vanskelig å se hva som er skapt av menneskelig hånd fordi naturens elementer har tatt sin rett, men buene står der fortsatt. Og svært snart slås man av at Bobastro sikkert har mye mer å vise om det skulle gjøres arkeologiske utgravinger i området.
Sted: Las Mesas de ViIlaverde, Sierra de Pizarra, Ardales. Til Ardales tar man vei A-357 fra Málaga. Fra Marbella tar man vei A-355 som man fra Fuengirola når via A-7053 (Camino de Coín) som slutter seg til A-357 på høyde med Cartama. Vel framme ved Ardales må man holde utkikk etter en parkering som det finnes en svært lite skilt som viser at man er framme.
I Ardales finns også 120 millioner år gamle grottemalerier. Disse går det an å besøke, men bare gjennom guidede turer som bestilles på forhånd. Les mer på: www.cuevadeardales.com
 
Sensommer 3
 
El Chorro
Vill man være aktiv, har El Chorro et bredt tilbud av aktiviteter. Dette er en naturpark som byr på alt fra lette vandringsstier til svimlende, klatremuligheter som for eksempel ravinen Desfiladero de los Gaitanes, der spesielt broen over ravinen har vært et populært mål for klattrere, en del av El Camino del Rey. I skrivende stund er broen stengt på grunn av renovering. Men bare synet og tanken på å vandre på den er spektakulær. Mest populært i El Chorro sommertid er nok i alle fall alle mulighetene til vannaktiviteter som foruten et svalende dypp i sjøene som man kommer til straks etter at man har kjørt forbi den store dammen, området virker som et stort vannreservoar som tar vare på vannet fra elven Guadalhorce. Til tross for at disse sjøene er svært populær om sommeren, finns det flere muligheter om man søker seg en uforstyrret plass. Her finnes det også mulighet for å gi seg ut på småeventyr med både pedalbåt og kano samt når vinden tiltar er det mange som vindsurfer. Vil man ikke ta med seg piknik-kurven, finnes det restauranter langs veien, en og annen med utrolig vakker utsikt.
Stedet: El Chorro. Først kjører man mot Cártama og Campillos og så følger man skiltene mot Álora. Fra Álora er det skiltet til El Chorro.
 
sensommer 4
 
Til destinasjon med båt
Kystens iblant bortglemte transportmiddel, en liten utflukt i seg selv, er båten mellom Benalmádena og Fuengirola, og vice versa. Denne båten heter Starfish og en enkel reise tar ca. en time. Turen i seg selv er et avslappende eventyr med fin utsikt over kysten og passer utmerket å kombinere med en lunsj ved ankomst. Det finnes et rikt tilbud med restauranter, barer og caféer i direkte sammenheng med begge havnene. Båten går fra og ankommer fire ganger dagl (sommertid) fra og til Puerto Marina i Benalmádena og Fuengirolas hamn. Info, tidtabeller og priser for Benalmádena – Fuengirola se: www.costasolcruceros.com/ferry/
En lignende båttur finnes mellom Marbella hamn og Puerto Banús. En enkel vei tar denne reisen ca. 30 minutter og båten Fly Blue Uno er en katamaran. Denne strekningen er mer trafikkert med no avgangar daglig fra hver havn. Også denne turen byr på en fantastisk utsikt over kysten og destinasjonene tilbyr både shopping, restauranter, barer og caféer.
Info, tidtabeller og priser for Marbella – Puerto Banús, se: www.fly-blue.com/ferry-fly-blue/
 
Husk! Plastposer, servietter, engangskrus med mer, hører ikke hjemme i det grønne – alt du tar med deg ut i naturen skal følge med deg tilbake og finne veien til søppelposen.
Av Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.