Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det blir atter sol og sommer…

Det blir atter sol og sommer…

oystein
Slik begynner sangen som vi kjenner fra Norge, fra de mange sommerfestene som ble arrangert rundt i byparker over hele landet.
 
I skrivende stund er det nok mange i Norge som lengter etter sol og sommer fordi det regner som aldri før, og med temperaturer rundt fem til seks plussgrader, flomvarsler og snø på fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet.
Og når vi da vet at på St. Hans-aften 23. juni, snur solen igjen, og dagene blir mørkere og mørkere…
Men kjære leser! Kanskje du akkurat nå oppholder deg i Norge; Tenk positivt, nyt sommeren uansett, og husk at det alltid er et lys i enden av tunnelen.
 
Regn og flom i Norge – Sol og varme i Spania
Flyselskapene har fortsatt ledig kapasitet på reiser til Spania, og det finnes godt med leiligheter for leie i sommer, og mange hoteller frister med gode tilbud, både ved kysten, og opp i fjellene, så alle er hjertelig velkommen til solens land.
I motsetning til Norge som ikke har hatt en så kald maimåned på over 70 år, skal vi tro meteorologene, er det i Spania varmerekorder i siste halvdel av mai og begynnelsen av juni. Forleden dag satt jeg ute og spiste frokost på min terrasse klokken 10.30, og temperaturmåleren viste 32 grader.
Og ennå er vi bare i juni, for tenk deg, det er først i siste halvdel av juli, august og første halvdel av september, at varmen virkelig slår til i Spania, så det skal bli interessant å se hvordan sommer vi skal få dette året. Men deilig er det.
Noen små tips for deg som ønsker ferie med litt utflukter
Og for dere som nå allerede er her i Spania og kanskje syntes at det blir for varmt og ligge i solen dag etter dag, så benytt anledningen til en biltur rundt om i distriktet.
Hvis dere ikke har leid bil, så er det flere muligheter ved å ta kontakt med utleiefirmaene som dere kan finne annonser for her i magasinet, og dere kan leie for en uke, noen dager, eller bare én dag, men da blir det dyrere.
Solkysten fra Malaga og ned til Algeciras er en vakker kyst med mange flotte badestrender, et utall av strandrestauranter, og mange hyggelige byer, med spennende butikker og spisesteder.
Du kan velge å kjøre den gamle motorveien som følger stort sett kysten hele tiden, Autovia A-7, eller kjøre på motorveien som går høyere opp i fjellet, Autopista AP-7, men husk at denne koster det penger å få kjøre på.
 
Solkystens vakreste by?
Hvert år arrangeres det en konkurranse mellom Solkystens byer om hvem som er Den vakreste byen, og Estepona har vunnet denne prisen flere ganger, men andre byer følger godt etter, og det skal bli spennende i år og se hvem som går av med tittelen.
 
Marbella – en flott by med mange muligheter
Marbella er også en flott og vakker by, spesielt med sin gamle bydel som omkranser byens flotte torg, Appelsintre-torget der det oser rundt alle de ulike spisestedene, og på sommeren sitter du svalt under alle appelsintrærne og kan nyte et godt måltid, eller bare noe kjølig og drikke.
Byen har også en deilig promenade, som følger stranden gjennom hele byen, og det kryr av restauranter og barer hele veien der du kan sitte ned og bare nyte utsikten utover havet eller følge interessant med på alle som passerer forbi, spesielt på kvelden da folk kler seg opp i lekre antrekk.
Det er mange spisesteder og barer i Marbella jeg kunne ha fortalt om, men jeg velger å anbefale en restaurant som ligger på nevnte promenade, og denne heter restaurant Garum. Eieren er finsk og heter Timo, men menyen er veldig internasjonal, spennende retter, både til lunsj og til middag, og det å kunne sitte ute på terrassen der og nyte livet, er bare fantastisk.
Byen har også mange hestetaxier, hest og karjol, som tar deg med på en runde i hele byen, og jeg kan garantere deg som har mindreårige barn, at de vil elske dette.
Ordføreren i Marbella er en kvinne som er spansk, men gift med en svensk mann.
Hun vant nylig valget for en ny periode, og har så langt, gjort et flott arbeid, ikke minst med å få Marbella ”på kartet igjen” etter år med korrupsjon der byen har tapt store summer, men altså, nå er byen på full vei oppover, og det skal bli interessant å følge utviklingen.
Den største utfordreren til Estepona, om å bli kystens vakreste by, vil nok være Marbella.
 
Torremolinos og Benalmàdena – fest og moro døgnet rundt
Liker du byer med høy faktor av fest og moro, skal du velge Torremolinos, eller også Benalmàdena. Disse to byene ligger rett ved hverandre, og etter at du har kjørt ut fra flyplassen, så skal du svinge fort av igjen, og inn til Torremolinos.
Masse hoteller, masse restauranter, veldig mange barer og klubber, og altså, byen for deg som vil ha seg en skikkelig fest.
 
Malaga – Solkystens hovedstad
Selve hovedstaden her på Solkysten er Malaga, og det å skrive om denne byen, ville ha krevd hele artikkelen alene. Men ønsker du en by med mye kultur, en fantastisk gammel bydel, teater og operahus, musikaler, museer, gågater med flotte butikker, spanske og internasjonale restauranter, en spennende havn med mange cruisebåter, ja, da må du ta deg minst to overnattinger i denne byen. Du vil få en opplevelse bare av det å vandre rundt i Malaga, sitte ned på en fortauskafe, suge inn inntrykk og nyte duften av mat fra de mange restauranter.
Hvis du nå tenker deg Solkysten fra Malaga og nedover mot Tarifa og du ønsker å planlegge din tur nedover kysten, så starter du med Malaga og videre mot Torremolinos og til Benalmàdena.
Fuengirola ved havet og Mijas oppe i fjellet
Neste store by etter dette er Fuengirola som også ligger ved havet og har en promenade gjennom hele byen. Dette er den byen hvor det bor mange fastboende skandinaver gjennom hele året, og du finner både norske, svenske og danske restauranter.
Det er en rimelig stor by, og bakover i byen, finner du handlegater og markeder, mange fortauskafeer og restauranter, og det er alltid et yrende og fascinerende liv overalt.
Krysser du begge motorveiene fra Fuengirola og opp i fjellet, finner du den hvite byen Mijas som er en utrolig sjarmerende by, kjent for sine mange esel-taxier, og butikker med salg av skinn og lær, og du kan finne deg en lekker skinnveske her oppe til en fornuftig pris, og du må gjerne prøve deg med litt pruting.
For øvrig har også denne byen sine mange restauranter, og noen med fantastisk utsikt over Middelhavet.
Kjører du nå videre nedover Solkysten, vil neste stor by være Marbella.
Her forleden dag ringte jeg til Mugge hos Norrbom, og ba han ta med kameraet sitt og være med meg på en liten tur nedover kysten til Estepona. Han var velvilligheten selv og stilte opp med kamera og et stort smil.
 
Puerto Banus og St. Pedro
På veien fra Marbella passerer du den lille, og veldig spanske byen San Pedro.
Jeg anbefaler alle på det varmeste og svinge av før tunnelen, og i stedet kjøre gjennom denne byen. Den har jo alltid ligget der på oversiden av veien, nærmest litt i skyggen av byen Puerto Banús som ligger rett på andre siden og helt ned til havet.
Puerto Banús er jo kjent gjennom mange år som ”jetsett-byen” på Solkysten, med sine enorme båter i havnen, og alle de som ønsker å vise frem sine lekre biler, ja, de finner du i denne byen.
Men San Pedro by er mye mer beskjeden og med en personlighet som du ikke finner mye av langs kysten. Denne byen minner meg mer om en landsby oppe i fjellene, med alle spanjolene sittende ute på sine krakker for å slå av en prat, eller sette seg på en fortauskafe for en kaffe, eller en liten øl. Jeg rett og slett elsker denne byen.
 
Blomsterbyen Estepona – en oase av en by
Men det var først og fremst Estepona jeg så gjerne ville vise frem til Mugge. Også  her ble den mannlige ordføreren gjenvalgt.
Også her, som i Marbella, og mange andre byer på kysten, har korrupsjonen gjennom de siste årene satt sine dype spor, men den sittende ordføreren har gjennomført en snuoperasjon det virkelig står respekt av.
Han gikk til valg om at byen skulle gjenreises med respekt, og at byen skulle bli en veiviser for andre byer, og at Estepona skulle være Spanias store blomsterby. Det har han virkelig klart.
Selve Estepona er delt opp i tre deler, med mye shopping og noe industri på den ene siden, i midten ligger selve sentrum, og på andre siden ligger havnen med fiskebåter og lystbåter.
Det går en hovedgate gjennom hele byen med et fantastisk midtparti med flotte blomster og planter og gatelamper som er en kopi av de gamle gasslampene.
I midten av selve sentrum ligger torget der det også er appelsintrær, men i Marbella har de okkupert navnet Appelsintre-torget, så i Estepona heter dette Blomstertorget.
Ordførerens ønske om blomster rundt i hele byen ble til ved at kommunen delte opp hele sentrum, og spesielt i den gamle bydelen, i forskjellige soner. Så kjøpte de inn blomsterpotter til å henge på veggen. Hver sone fikk sin egen farge, noe som har ført til at når du nå går rundt i byen, vil du se blomsterpotter i alle slags farger, og noen med prikker, noen med stjerner og noen med linjer på kryss og tvers.
 
Blomsterpotter i masse farger
Noen steder er det også blitt kjøpt inn blomsterkrukker som står på gaten, også de med mange farger, og det er helt umulig å forklare deg, kjære leser, om hvordan dette ser ut, med sin prakt av mange forskjellige farger og dufter. Dette må oppleves.
Hva ordfører og kommunestyret har fått til i denne byen på kort tid er enormt, og når du vandrer rundt i Estepona, så får du en god følelse, for alle er hyggelige, de smiler, tar seg god tid til deg som gjest, og jeg tror dette skyldes at hver enkelt person i Estepona føler seg medansvarlig for pynting av byen, at de blir behandlet med respekt, og dermed kommer også smilet frem.
 
Nytt teater, og snart, nytt varehus
Like utenfor Marbella sentrum, ligger det som i dag er Solkystens største varehus og som heter La Canada.
Nå har da ordføreren i Estepona, med et samlet kommunestyre bak seg, bestemt seg for at de skal bygge et stort varehus også i Estepona. Det skal ligge nesten helt ned til stranden, ved byens store fontene og rundkjøring.
Allerede nå har de startet på dette ved å rive ned mange gamle hus, og til høsten starter de på byggingen av varehuset som skal bygges i to faser. Det flotte med dette varehuset, er at de inkluderer allerede butikker og restauranter som ligger i sentrum, og når siste fase er ferdig om cirka fire år, skal varehuset bli større enn La Canada.
 
”Feria” for både store og små
Sist jul åpnet de også et nytt teater og kulturhus som ligger rett ved sentrum.
Dette kulturhuset skal brukes til teater, opera og musikal, samt til kongresser og events.
Feria-plassen ligger rett ved siden av kulturhuset, og stort sett brukes arealer for feria´en kun en gang i året, når det er karnevalstid, men her har kommunen nå laget et fantastisk sportssenter som kan brukes hele året av barn, ungdom og voksne, til ulike idrettsgrener.
Selv Mugge ble imponert når han så dette, og uttalte spontant at for en gang skyld opplever han et kommunestyre som bruker sitt hode og legger en plan, noe som ikke er helt vanlig rundt om i Spania. Men her er det tydelig gjort med en strukturert plan.
 
Botanisk Hage – en annen verden
Det siste som har skjedd i Estepona, er åpningen av en botanisk hage som ligger midt i byen, og er et fremragende byggverk, blant annet laget med plastvegger som ”puster”, det vi si at veggene er helt tette, men likevel slipper de inn luft, noe som gjør at blomstene skal trives bedre.
Jeg har aldri hørt om dette tidligere, men jeg har vært inne i hagen, med sine utrolige planter, rennende vann, forskjellige blomster, og følt fullstendig ro inne i meg selv. Helt utrolig!
Jeg ble fortalt at de også veldig gjerne ville bruke huset til opplevelser og gjerne til konserter, og jeg så for meg både kor og strykere eller klassisk spansk gitar. Spennende!
Som jeg har nevnt for de øvrige byene, så har også Estepona ut utall av restauranter og barer, og det er nok veldig typisk for alle plasser rundt i Spania, for spanjolene har en helt annen kultur enn oss nordmenn i forhold til å spise ute, i stedet for å lage mat hjemme.
 
Fersk fisk hos Miguel og Jamon hos Typical Andaluz
Hvis du besøker Puerto Estepona, vil du oppleve restauranter fra mange forskjellige land, i tillegg til typiske spanske restauranter, og da spesielt svært gode fiskerestauranter.
Her finner du fransk restaurant, Italiensk og selvfølgelig, som alltid, flere asiatiske restauranter. Min favoritt av alle disse er Thai-/ Kina-restauranten Bankok.
Rundt i sentrum og bak i gågatene ved den gamle bydel, vil du finne en nydelig restaurant, like ved den store rundkjøringen som heter La Pampa.
Hvis du velger å spasere rundt i gågatene, kan du gjerne starte ved nevnte rundkjøring og starte med et glass deilig vin eller øl og gjerne noe tapas hos Carlos på hans strandrestaurant. Den ligger fantastisk til på promenaden, og hele huset er bygget i glass som åpnes når solen skinner, og du kan bare nyte deg selv.
Videre bortover gågaten, parallelt med promenaden, passerer du mange butikker og restauranter, og etter å ha passert blomstertorget, kommer du til en helt spesiell skinkebar som eies og drives av Javier, og denne heter Typical Andaluz.
Han har alltid seks skinker stående i baren, og han skjærer ingen ting opp, før du har bestilt det du ønsker. Alt i denne baren er spansk, og all mat er hjemmelaget. I tillegg får du her servert kald, deilig tørr sherry fra Moriles som ligger like ved Priego de Cordoba, på vei til Cordoba.
For å fortsette med spansk mat og atmosfære, er det bare å krysse gågaten fra Typical Andaluz og over til restauranten til Miguel som heter Taberna Miguel. En av mine mange favoritter, men denne er helt i særklasse når det gjelder et førsteklasses spansk kjøkken. Fersk fisk hver dag og gode sesongvarer på kjøtt, friske grønnsaker og ingenting fra boks. Førsteklasses service og hyggelig atmosfære, ja, da kan det bare bli bra. Anbefales på det sterkeste, og nå i sommer må du sitte ute og nyte duften fra havet kombinert med god mat og drikke.
Mens Mugge og jeg sto utenfor Taberna Miguel, kom det et par forbi oss i kveldsolen og som var norske og som fortalte at de kjørte hver måned for å hente Det Norske Magasinet og leste dette hver måned med stor interesse. Dette var jo veldig hyggelig, så en stor hilsen til Bente og Rasmus.
Mugge hadde vært i Estepona bare tre ganger tidligere, men ble veldig imponert, og ville svært gjerne komme tilbake, og han smilte enda mere nå da han kjørte hjem.
 
Algeciras – havn og handelsby
Etter Estepona kommer den siste av de store byene nedover Solkysten, og det er Algeciras. En stor havneby og handelsby, mye industri, store områder med mange butikker, og en viktig by for handel og utveksling mellom Spania og Marokko.
Ligger nært til Gibraltar, og en av linjene som seiler over til Marokko, går fra denne byen.
Den andre linjen som seiler over til Marokko, går fra Tarifa, som er Spanias, og Europas sørligste by.
Fra Tarifa og oppover mot Cadiz og Portugal, kalles kysten for Lyskysten og ligger ut mot Atlanterhavet.
 
Råd og vink
Kjære leser. Det er utrolig mange steder du kan kjøre rundt for og oppleve steder av Spania, i stedet for å ligge hver dag på stranden eller ved bassenget.
Jeg håper at min lille reise nedover hele Solkysten, kan gi deg ”smaken” på en liten tur, enten du gjør det på en dag, eller tar med deg et par overnattinger.
Du skal også tenke på muligheten av å komme deg litt lenger bort, og du kan gjøre mye også på en dags kjøring.
For eksempel kan du, hvis du har kommet deg til Tarifa, kjøre videre oppover mot Cádiz, og oppleve Spania eldste by. Du kan også fortsette videre til Spanias største by for produksjon av sherry og brandy som heter Jerez. Du kan svinge av ved San Pedro og kjøre opp til fjellet og besøke byen Ronda. Og, du kan kjøre fra Málaga og opp til Sevilla eller Córdoba som begge har fantastiske historie med sine katedraler og gamle bygninger.
Mulighetene er mange, og du skal også tenke på, at vi nå er midt inne i ”Feria-tiden” som altså arrangeres rundt i hele Spania, og hvert sted varer den gjerne fra fire til sju dager.
Disse karnevalene startet nå i begynnelsen av maimåned, og varer frem til oktober.
Spanjolene elsker å lage fester, og de gjør det også skikkelig, og det er en opplevelse. Alle som besøker Spania på sommeren må ha med seg dette!  Anbefales sterkt av meg!
 
Spanjoler elsker tradisjoner og festivaler
Spanjolene elsker tradisjoner, og de finner alltid et påskudd for å kunne lage et arrangement.
Siste helgen i mai, ble jeg invitert opp med min gode venn Antonio Madrid og hans familie, til hans fødeby, Priego de Cordoba. Den ligger som nevnt like i nærheten av vindistriktet Moriles. Dette er en perle av en by, selvfølgelig veldig spansk, og ligger inne mellom fjellene, helt alene, med store fjell og sletter rundt omkring, og ranker med vindruer og oliventrær. Det helt spesielle med denne byen, er at det kommer opp kildevann, som alle kan drikke av over hele byen, direkte fra kraner, og under byen, er det årer med saltvann, som også blir pumpet opp til et svømmebasseng, hvor de har helsekurer.
Denne byen har ”Feria” i september, og derfor mener de at byen trenger et ekstra arrangement hvor de kan feste og ha det gøy tidligere på sommeren.
 
Religiøs festival i fjellbyen Priego de Cordoba
Løsningen var grei, for på 1600 tallet, ble byen angrepet av en epidemi  som var helt forferdelig, og det ble utløst store infeksjonskader på grunn av skadedyr.
Dette er ikke så helt uvanlig i vindistrikter, og også i Frankrike, har det vært store skader i vindistriktene av samme grunn.
I Priego de Cordoba ble kirken involvert i skadedyrbekjempelsen og gikk i forbønn for denne tragiske infeksjonen. Man åpnet kirken for bønn og fordømmelse av infeksjonen. Denne varte totalt i seks uker der det hver helg, fra siste halvdel av aprilmåned, ble sendt ut fordømmelser fra kirken, og i tillegg kom fruktdyrkerne med frukt, bakere med kaker og ellers alle som kunne levere varer, til kirken.  Disse varene ble auksjonert bort, slik at de hadde penger til å redde de som var skadet.
Tradisjonen har nå holdt på i 350 år, og kalles for en religiøs festival.
Fortsatt starter de med forbønner seks uker før siste helg i mai, og da er det fest i tre dager, fra fredag til søndag, og inne i kirken er det høymesse og utenfor, på kirkeplassen, er det folkefest med barservering av vin, øl, sprit og mineralvann, og på lørdagskvelden, er det stor auksjon, hvor folk betaler masse penger for en liten kake. Pengene går til kirken. Ja, ja, tradisjoner er til for å holdes.
For å komme deg til Priego de Cordoba, må du kjøre veien opp til Córdoba, og etter cirka en times kjøring fra Málaga, ser du etter skilt til Lucena norte og svinger av motorveien og ned til rundkjøringen. Der står det skilt til Priego de Córdoba.
Uansett hva du og dere gjør, så ha en fortsatt god sommer, god ferie, og god tur!   
 
MÅNEDENS DIKT
Når vi nå er i junimåned, er det vel ikke noe dikt som passer bedre enn diktet til
Nordahl Grieg;
 
SYKKELSTYRET
Det glitrer blankt i et sykkelstyre.
Nu er det juni og heggeduft.
Og unger jenter har tynne tøyer
Imellom seg og den lyse luft.
De går på veien med hver sin sykkel.
I taushet vandrer de, to og to.
Men bak dem driver de unge gutter
I Søndagsblå dress og brune sko.
Og de blir modige; Lån med syklen!
Det får de lov til, de unge menn.
Blå dresser suser langs hvite hegger.
Så får hun sykkelen sin igjen.
Men nu går gutten ved hennes side,
Hans djerve plan er blitt kront med hell;
Han holder taket i sykkelstyret!
Og rundt omkring er det junikveld.
Og hennes hånd er på andre siden,
Den gjør et kjærtegn, en liten sving;
Vi går og holder i noe sammen!
Og begge later som ingenting.
De går på veiene ganske tause,
Med hjertet fylt av hva begge vet,
Mens neven knuger det blanke nikkel.
O sykkelstyre. O kjærlighet.
   
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.