Månedsmagasinet på Costa del Sol
Málaga ligger ved Europas ytterkant, men etterhvert er flyforbindelsene så gode at vi uten problemer kan dra på utflukter over det meste av det europeiske kontinentet. Vi bringer i denne serien appetittvekkere om byer og steder som vi kan reise til fra Málaga, uten å måtte mellomlande på en større lufthavn.
 
escapate-dublin

John gir deg det store Dublin-bildet
 
Kjøp deg en billett og sett deg godt til rette i andre etasje på turistbussene –dobbeltdekkerne – som cruiser gjennom gatene i gode, gamle Dublin. Da får du det store bildet av den irske hovedstaden og attraksjonene den byr på. Av bussjåfør John og hans populære kollegaer får du bonusmateriale i form av god lokalkunnskap og morsomme kommentarer i løpet av den halvannen times lange kjøreturen.
 

”Absolutt fantastisk. Dette er den beste måten å starte ferien i Dublin. Veldig underholdende”. ”Ypperlig ”value for money”. Bussjåførene er kunnskapsrike, vennlige og underholdende.”

Dette er noen av kommentarer du finner på reiselivssidene til TripAdvisor der turistene skryter uhemmet av John og de andre bussjåførene i Dublin som hver dag kjører tusenvis av turister rundt i Dublin.
I flere av bussene kan du velge om du vil lytte til lydbånd på åtte språk eller ha levende kommentarer på engelsk fra bussjåføren under kjøreturen.
– Tramp i gulvet om dere heller vil høre på meg, oppfordrer John i mikrofonen, og hele bussen tramper. Dermed er turen i gang.
Her er noen av de attraksjonene du kan oppleve på bussturene rundt i irenes hovedstad:
 
escapate-trinity
Det gamle universitetet Trinity College finner du midt i sentrum og ligger der som en grunn lunge.
 
* Trinity College
Dette universitetet ble grunnlagt i 1592 av dronning Elisabeth I. Den eldste bevarte bygningen er fra 1722. Biblioteket rommer over en halv million trykte bøker og over 2.000 håndskrifter. Det skyldes at siden 1801 har universitetet hatt rett til ett eksemplar av alle bøker utgitt i Irland og Storbritannia. Den største skatten i biblioteket er ”Book of Kells”, en rikt illustrert håndskrift av evangeliene, trolig fra det 8. århundret. Universitetet har 12.000 studenter.

 
escapate-castle
I dette 800 år gamle festningsanlegget blir de irske presidentene høytidelig innsatt.
 
* Dublin Castle
Slottet ble bygget mellom 1208 og 1220 og var lenge bolig for britiske kongelige. Det brukes nå blant annet til innsettelse av presidenten og andre viktige statlige tilstelninger.
 
 
escapate-kilmainham
Dette fengselet har fått en viktig posisjon i irenes kamp mot britene og for irsk selvstendighet.
 
* Kilmainham fengsel
Under hungersnøden på 1840-tallet var fengselet et av de stedene man var garantert å få mat, dermed gjorde mange hungersrammede seg til forbrytere for å havne her. Etter Påskeopprøret i 1916 ble flere av lederne fengslet og senere henrettet i Kilmainham. På grunn av dette er fengselet nå gjort om til museum som forteller om Irlands frihetskamp.

 
escapate-cathedral
Christ Church er et sentralt kirkebygg i den irske hovedstaden.
 
* Christ Church Cathedral
Kirken har sin opprinnelse i en katedral som ble reist på 1000-tallet og er dermed byens eldste bygning. Jarlen av Pembroke erstattet den med et større bygg reist fra 1172 til omkring 1220. Deler av middelalderkatedralen er bevart. Etter reformasjonen har den vært en anglikansk katedral.

 
escapate-tempel
The Tempel er stappfullt av studenter, turister og vanlige irer hver eneste kveld.
 
The Tempel
Denne sentrale bydelen ligger på østsiden av byelven Liffey og er stedet du skal besøke om du vil ha deg noen øl og vil høre bra musikk. Her finnes det mer enn 100 puber, barer og restauranter og flertallet av dem byr på levende musikk hver kveld.

 
escapate-guinness
På Guinness-bryggeriet får du også kurs i riktig tapping av det mørke ølet. Det skal nemlig tappes i to omganger og med en liten pause midt i!
 
Guinness bryggeriet
Det sorte gullet som framstilles her – det tørre stout-ølet som er brygget fra 1759 – har gjort bryggeriet til Irlands mest populære attraksjon. Her går du gjennom alle prosessene som har gjort ølet verdenskjent, du lærer deg hvordan ølet skal tappes og som premie venter en nytappet Guinness i Gravity bar på toppen av det seks etasjes høye besøkssenteret.
I dag brygges det populære ølet i 40 land og selges i mer enn 150.
 
 
escapate-jameson-whiskey
– Beste whiskey i verden, ifølge guiden på Jameson. Som bevis får utvalgte besøkende sammenligne drikken med både skotsk og amerikanske whisky-varianter.
 
Jameson whiskey-destilleri
En ny historietime venter når turistbussen stanser ved Jameson-destilleriet, – stedet som ingen med vettet i behold styrer unna, ifølge bussjåfør John. Her blir du også guidet gjennom kunsten å lage den eneste whiskyen i verden som er tredobbelt destillert, ifølge guiden. Og etter fullført tur er premien igjen et lite glass med edle dråper.
 
 
escapate-oldpub
Det går unna med pints – både Guinness og vanlig Ale-brygg – på Irlands eldste pub.
 
Irlands eldste pub
The Brazen Head er offisielt Irlands eldste pub og har en historie som går tilbake til 1198! Derfor må vi jo innom, mener bussjåfør John. Vi tar ham på ordet, går av bussen og bestiller en øl i baren. Stemningen er god, men det er ikke mye som i dag viser en 800 år lang historie.

 
escapate-molly
Like ved Trinity College, på Dame Street, finner du statuen av Molly Malone.
 
Molly Malone
Her er kvinnen som har gitt navn til Dublins uoffisielle bysang; ”Molly Malone” (kjælenavn for Mary). Kvinnen som om dagen solgte fisk og som om natten jobbet som deltidsprostituert, har neppe levd i virkeligheten. Men i 1988 fant man ifølge manntallet ut at en kvinne som het Mary Malone skal ha dødd 13. juni 1699, og dermed gjorde man likegodt dagen til offisiell Molly Malone-dag i byen. Både U2, Johhny Logan og Sinéad O´Connor er blant irske artister som har gitt sine versjoner av den vakre sangen.

 
escapate-viking
Vikingenes levesett, skikker og bruk blir fortalt i vikingmuseet Dublinia. Vel verdt et besøk, særlig om du har med barn.
 
Vikingmuseet Dublinia
Siden det er norske vikinger som har fått æren for å ha grunnlagt Dublin og anlagt en festning i området i 840, må vi jo besøke byens vikingmuseum. Du finner det rett ved Christ Church. Museet er pedagogisk bygd opp og blir flittig besøkt av irske skoleklasser. Ideelt for barn!
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.