Månedsmagasinet på Costa del Sol
 
Våren og mai måned regnes av mange for å være starten på årets spanske festsesong. Etter at påsken med sine store prosesjoner, dystre musikk og gravalvor er over, er det endelig tid for å riste litt løs. I ukene og månedene framover går det slag i slag. Det er nå du virkelig kan oppleve en rekke av Spanias største og viktigste ferias og fiestas.
Holder du til her i Andalucía og på kysten, gikk du forhåpentligvis ikke glipp av årets utgave av feria´en «Feria Internacional de los Pueblos» (Internasjonale dager) i Fuengirola – den 20. i rekken.
Trolig var godt over én millioner mennesker innom byens feria-plass i løpet av de fem dagene festen varte. I caseta´ene var 33 av verdens land og spanske regioner representert. Her fikk festdeltakerne oppleve nasjonale særegenheter i form av musikk, dans, mat og drikke. Norge er for øvrig en gjenganger på denne feriae´n og deltok for 19. gang med et bredt musikalsk tilbud, i tillegg til norske favoritter som gravet og røket laks, pølser, vafler, akevitt og ikke minst norskbrygget øl.
Men musikken på feria-plassen hadde knapt stilnet i de forskjellige caseta´ene og den siste festdeltakeren hadde ikke rukket å kommet seg hjem før neste feria var i gang.
Vi snakker om Sevilla og byens nesten ukelange «Feria de abril». Dette er trolig Spanias aller største folkefest og utrolige mengder mat og drikke går med. Samtidig med at de mange tusen appelsintrærne blomstrer i Sevilla, er byens feria-plass utenfor sentrum et fargerikt skue, stappfull av festglade mennesker og flott pyntede hester.
På grunn av den sene påsken, ble april-festen i år flyttet til mai måned.
Men det stanser ikke her. Folk med kjennskap til spanske tradisjoner vet at i nabobyen Córdoba blir det i mai og nesten parallelt med årets april-fest i Sevilla arrangert «Cruz de Mayo»-fest og litt senere i måneden den fargerike patio-festivalen.
Her kan fastboende og de mange tusen tilreisende oppleve gamlebyens sjarmerende gater og trange smug og samtidig de flotte og vakkert utsmykkede private patioene som nå åpnes for publikum.
Lenger sør, i sherrybyen Jerez de la Frontera startet årets Feria del Caballo ¬– hesteferiaen – akkurat da April-feriaen ble avsluttet i Sevilla. Dette er en fest som har sine røtter tilbake til 1200-tallet og er et ukelangt, prektig skue av Andalucías fineste hester. Flamenco og sherry hører absolutt med denne uken.
Sånn fortsetter det; Du kan vente deg både storstilte Romerías (pilegrimsvandringer), stappfulle strender under årets St. Hans-feiringer, San Fermin-festen i Pamplona i juli med sine berømte okseløp, noen Vikingo-festivaler og en rekke store og små «Fiestas de moros y cristianos».
Når Málagas store byfest arrangeres i august, går det med store mengder søt Málaga-vin og tapas. I slutten av august er det tid for å feire årets tomathøst under «La Tomatina-festen» i den lille byen Buñol i Valencia, én av verdens merkeligste fester. Her går voksne mennesker ut i gatene for å slåss, rustet til tennene med mer enn 100 tonn fullmodne tomater som våpen.
Jo, det er riktig: Spania er annerledes. Og du og jeg har mye å glede oss til i ukene og månedene framover.
Men la oss til slutt ta med litt om vår egen fest nå midt i mai. For nordmenn flest her på kysten står nemlig 17.mai-feiringen i en særklasse. Festlighetene starter, tradisjonen tro, i havna i Fuengirola med offisiell flaggheising kl. 09:30, gudstjeneste i Turistkirken i Los Boliches kl. 11:00. Deretter det tradisjonelle og godt besøkte 17.mai-toget på Paseo Maritimo. Toget går fram til fritidsbåthavnen med alt som hører med; musikkorps og tradisjonelle marsjer, norske og spanske flagg, faner, barne- og folketog, hurrarop og glade smil. På plassen blir det tale for dagen, sang og enda mer musikk. Du er velkommen!
 
Gratulerer med dagen og god feiring!
Av Arne Bjørndal arne.bjorndal@me.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.