Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser – Fordi de fortjener det
Madvarer
 
Nylig hadde jeg oppgaven med å vise 12 norske journalister baksiden av dagens spanske velferdssamfunn. Hva den byr på av økonomisk krise, skyhøy arbeidsledighet og sosial nød.

De norske journalistene fikk bl.a. møte representanter for hjelpeorganisasjonen Bancosol på deres store matvarelager utenfor Málaga og besøke Cruz Roja (Røde Kors) i Málaga by.
De nysgjerrige og vitebegjærlige journalistene fra Norge fikk høre om hvordan matvarebanken Bancosol driver sitt hjelpearbeid i Málaga-provinsen. Om hvordan organisasjonen samler inn matvarer og sørger for at 55.000 spanjoler jevnlig får nok mat.
I hovedkvarteret til Cruz Roja ble de norske journalistene informert om hvordan den internasjonale hjelpeorganisasjonen nå først og fremst har fokus på å hjelpe spanjoler i Spania med å overleve krisa. Om hvordan Cruz Roja gjennom ulike sysselsettingstiltak sørger for å gi arbeidsledige og hardt trengende spanjoler en ny verdighet og selvfølelse. Om storstilt utdeling av klær, nødvendig utstyr til barn og om matvarehjelp.
Hjelpen trengs! For alle dem som befinner seg nederst på samfunnets rangstige, er Spania med dagens økonomiske krise et rått og brutalt samfunn.
For har du gått arbeidsledig over lengre tid, mister du til slutt ledighetstrygden. Da må du over på offentlig sosialhjelp. Men når denne korte perioden er over, har det spanske samfunnet ingenting å by deg.
Det er her Cruz Roja kommer inn som det absolutt siste sikkerhetsnettet for stadig flere spanjoler i dyp nød.
– Vi har sluttet å kontrollere om folk som kommer til oss lurer oss. For vi vet at om folk snyter, gjør de det fordi de vil overleve – ikke for å berike seg selv, sier Cruz Roja-representanten Rafael Salcedo.
Heldigvis har Cruz Roja også positive nyheter, for mens den økonomiske krisen fortsatt herjer, opplever organisasjonen en sterk støtte fra spanjoler flest med økning i tallet på mennesker som vil jobbe frivillig, samtidig som tallet på betalende medlemmer i Cruz Roja også øker. Det tyder på solidaritet med og engasjement for dem som må ta smellen når det spanske samfunnet er i krise.
For krise er det virkelig, selv om det for nordmenn flest eller blant andre grupper med innvandrer ikke bestandig virker sånn. Nylig kunne spanske tv-nyheter melde at i Andalucía er nå tre millioner mennesker – rundt en tredel av befolkningen i regionen – rammet av alvorlig fattigdom og lever på mindre 307 euro i måneden.
Bancosol og Cruz Roja har ikke tenkt å gi opp. Snarer øker de innsatsen. Du kan støtte Cruz Roja og deres arbeid på flere måter. Det enkleste er selvsagt å gi penger, bli betalende medlem i organisasjonen eller delta i det viktige frivillige arbeidet Cruz Roja driver.
Matvarebanken Bancosol har du tidligere kunne lese om her i magasinet. De tropper opp utenfor de store supermarkedene der de i store kasser tar i mot melk, olje, pasta, ris og andre matvarer som tåler litt lagring. Alle matvarene går videre til mennesker som ikke selv klarer å skaffe nødvendig mat til seg og sine.
I slutten av denne måneden, nærmere bestemt 29. og 30. november, har du på nytt sjansen til å gi ditt bidrag til Bancosol gjennom aksjonen «La Gran Recogida» (Den store innsamlingen).
Matvarebanken håper i løpet av disse to dagene at de 3.000 frivillige som skal stå utenfor til sammen 300 butikker og supermarkeder i regionen, klarer å samle inn 400 tonn mat!
Men det stanser ikke her. Matvareinnsamlingen vil foregå samtidig i hele Andalucía, og med 20.000 frivillige som samler inn matvarer utenfor 1.500 butikker, er målet å få inn 2.500 tonn matvarer.
Et stort og «hårete» mål som virkelig fortjener din støtte!
Arne Bjørndal, bjorndal.arne@gmail.com
Av Arne Bjørndal, bjorndal.arne@gmail.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.