Månedsmagasinet på Costa del Sol
Med fysisk aktivitet på timeplanen

Med fysisk aktivitet på timeplanen

Fysisk aktivitet 3
 
Det handler mest om lek og moro, tror du kanskje? Men når elevene ved Den norske skolen Málaga har sine 30 minutter med ekstra fysisk aktivitet hver eneste skoledag, så er faktisk målet også at de også skal bli bedre på skolen!
 
– Den er min! Nei, jeg tar den!
Elevenes kamp om ballen kan virke hard, men mest av alt handler dette om lek og bare det å røre litt på seg for å kunne yte bedre når klasseromsundervisningen begynner 30 minutter senere.
 
Viktig for læring
Daglig leder ved Den norske skolen Málaga, Trond Are Gjone, har stor tro på denne kick-starten på skoledagen som elevene fra første til sjuende klasse får hver morgen.
– Fysisk aktivitet gjør barna opplagte og mer mottakelige for læring, sier han og viser til forskningsrapporter som dokumenterer at spreke barn bruker hjernen mer aktivt til å løse kompliserte oppgaver enn mindre spreke barn:
– Derfor er fysisk aktivitet viktig for læring, sier Gjone som også forklarer at norske barn i Spania ofte kan være mindre fysisk aktive enn barn i Norge der de gjerne kan velge mellom idrettslag, SFO, aktivitetskurs, speider´n, løkkefotball, osv. Her nede bor barna ofte spredt, og det betyr at ikke alle kan gå til skolen, men er avhengige av å bli kjørt med bil.
 
For alle
– Vårt nye tiltak med 30 minutter fysisk aktivitet for alle elever hver dag, skal kompensere for dette og i tillegg stimulere til mer læring, forklarer Gjone.
Mens elevene fra første til sjuende klasse har 30 minutter ekstra fysisk aktivitet fra klokken 08:45 hver dag, har ungdomsskoleelevene og elevene på videregående sine 30 minutter med aktiviteter lagt til store fri/spisefriminuttet.
Både morgen og midt på dagen blir elevene delt i to grupper, én legger aktivitetene til ballplassen, den andre gruppa går tur i nærområdet. Etter viss tid bytter gruppene aktiviter.
– Er tiltaket populært blant elevene?
– Noen elever synes nok det er hardt å måtte stå opp tidligere om morgenen for å få med seg fysisk aktivitet, men tilbakemeldingene fra foreldrene er veldig bra. Dessuten tror vi at når høstens nye tiltak har blitt rutine, vil alle synes at en slik start på skoledagen er flott, avslutter daglig leder Trond Are Gjone.
 

 
Bokvake 1
 
Populær «bok-vake»
 
Femte, sjette og sjuendeklassingene på Den norske skolen Málaga nyter sosialt samvær. Derfor flyttet de like godt inn på skolen et helt døgn.
 
Først lek og moro i skolegården, så pizza og mer lek og moro før det ble filmvisning i klasserommene. Så ble det bok-vake på ordentlig med både stillelesing og høytlesing og deretter overnatting i klasserommene.
 
Målet med det spesielle arrangementet var å bli bedre kjent mer hverandre på tvers av klassetrinnene og være sammen på en annen måte enn en vanlig skoledag, forklarer kontaktlærerne for de tre klassetrinnene, Heidi, Arne og Siv Martha.
 
For noen ble det ikke altfor mye søvn dette døgnet. Ja, noen av elevene prøvde seg til og med på «å døgne», altså holde seg våken hele natta. Og det var ikke fritt for at noen av elevene slet med å komme seg opp da de ble vekket av lærerne sine dagen etter.
Den heftigste starten på dagen fikk nok sjuendeklassingene som ble vekket med populære «What does the fox say?» på full guffe.
 
Frokosten på skolen bestod av ferske rundstykker, juice og godt på legg.
Og kontaktlærernes melding er klar: Utrolig god stemning, ingen konflikter. Bare glade og fornøyde barn!
– Et supert døgn!
 

Bad 5
 
I vill og vakker natur
 
Samtlige elever på ungdomstrinnet og videregående deltok da Den norske skolen Málaga nylig arrangerte tur til Rio Guadalmina.
 
Når målet er å bli kjent med nye klassekamerater og skape god kontakt, er det ikke mye som er mer effektivt enn det å gjøre ting sammen og samtidig ha det gøy.
 
– Stor suksess
Lærer Kim er ikke i tvil om at turen ut i grønn og frodig spansk natur var en stor suksess: – Masse latter, mange blide smil, nye vennskap, både lekne, tøffe og hjelpsomme ungdommer og etterhvert en god del slitne kropper.
 
Vil på tur hver uke
Så populær var denne utflukten at elevene nå vil ha tur hver uke, forteller lærer Kim.
Ettersommerens utflukt var sponset av skolens FAU, og dermed var det mulig å få leid en buss til turen.
Vel oppe ved elven spiste elever og lærere medbrakt lunsj.
 
Klart for høydepunktene
Så var det tid for høydepunktet, nemlig hopping fra klipper, svømming gjennom lagunene, vandring i elva, klatring over steiner, under steiner og gjennom steiner.
En magisk natur, en topp skoledag borte fra skolen, var kommentarene fra sporty elever og lærere.
– Hele turen kan beskrives med et stor smil, mener lærer Kim.
 
Av Colegio Noruego

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.