Månedsmagasinet på Costa del Sol
Andalusisk inspireret hammam i Málaga: Skrur tiden 700 år tilbake til maurernes tid i Andalucía

Andalusisk inspireret hammam i Málaga: Skrur tiden 700 år tilbake til maurernes tid i Andalucía

I det historiske sentrum i Málaga ligger Hammam Al Andalus Málaga. Smale gater snor seg rundt bygningen i det gamle araberkvarteret. En gang (for mer enn 500 år siden) besatt maurerne Andalucía, og i den arabiske tid bredte byens medina seg ut fra dette kvarteret. I dag er severdigheter som Carmen Thyssen Museet en attraksjon for turister som besøker det historiske sentrum. Bare et steinkast bortenfor ligger en vakker bygning som mer enn antyder at den gjemmer på mer enn bare en flott fasade. Historisk sett skulle bygningene være diskret ut mot gaten. Først når man åpnet døren og trådte innenfor oppdaget man den virkelige skatten: Hammamen. Og sant nok. Det er et overveldende syn å tre inn i hammamen. Likevel er fasaden i seg selv smukk og et blikkfang i spanske gater anno 2013. Den er iøynefallende og skiller seg ut fra de omkringliggende bygningene på Plaza de los Mátires i Málaga.
Hammamen i Málaga er firmaet Grupo Al Andalus’ siste skudd på stammen. Firmaet har allerede en rekke arabiske bad i Granada, Córdoba og Madrid, men ingen kan måle seg med det nye prakteksemplaret i Málaga, sier Antonio Rivadeneyra Sicilia som er leder for hammamen i Málaga og tidligere direktør for de tre andre badene.
”Hammam Al Andalus Málaga er stjernen, det fineste av dem alle. Det er det største, flotteste og det hittil dyreste. De andre tre kan ikke måle seg med dette.”

Når man trår inn i den nyoppførte hammam´en, vil man med det samme bli overveldet av det fem millioner euro dyre prosjekt, og man vil straks oppdage at det er som om man blir sendt 700 år tilbake i tiden. Alt er inspirert av Nazarí-tiden fra 1300-1400-tallet, både bassengene og utsmykningene. På den tiden var Málaga sentrum for hele Andalucía. Ut over å være et kommersielt knutepunkt med sin travle havn, var byen også kjent for sine utsmykninger. Det var en flott by som gjorde mye ut av å dekorere gatene og bygningene. Hvis man har besøkt Alhambra i Granada eller Alcazaba i Málaga, vil man straks kunne nikke gjenkjennende til utsmykningen i den nye hammam´en.
Det blir lagt stor vekt på at badene er i andalusisk stil. Det kommer blant annet til uttrykk ved at både menn og kvinner bader sammen. Normalt foregår det nemlig hver for seg i arabiske bad. Det er fem bad hvorav ett er andalusisk. Altså har de her valgt å gjøre det på sin egen andalusiske måte.
Hammam Al Andalus Málaga er 1.300 m2 og består av fem bygninger som er satt sammen. Det man har gjort i forbindelse med oppføringen av de fire hammam´ene, er at firmaet bak kjøpte noen bygninger og gir dem ny verdi i det viktigste historiske sentrum i byene. I Granada ligger det oppe ved Alhambra, i Madrid ved Plaza Mayor og i Córdoba ved siden av moskéen. I Málaga ligger hammam´en overfor den gamle moskeen Iglesias de los Mártires som nå er en kirke, i det tidligere araberkvarteret.

Lenge underveis
Hammam Al Andalus Málaga åpnet 6. mai i år. Et prosjekt som har vært underveis i 11 år.
”Det har tatt 11 år, fra vi begynte i 2003. Selve byggingen har bare tatt to og et halvt år. Grunnen til at det har tatt så lang tid er at vi ikke har arbeidet like intensivt hele tiden. Det har samtidig vært vanskelig å skaffe penger til prosjektet i et land som er hardt rammet av krisen. Designet er også endret på flere ganger, og to arkitekter har vært involvert. Og så har vi også hentet ned finske ingeniører for å lage den termiske oppvarmnings- og kjøleteknologien,” forteller Antonio.
Det som møter deg når du går rundt i hammam´en, er søyler aom er hugget ut for hånd, skap som er skåret ut i tre, og 12.000 mosaikksteiner som er satt sammen stykke for stykke. 95 prosent av alt er laget for hånd av lokale håndverkere i Málaga, mens resten er fra Granada, og bare gulvet er fra Marokko. Stedet er svært autentisk og en smule orientalsk.

Menn og kvinner har hvert sitt omkledningsrom. Her har man også mulighet for å låse inn personlige eiendeler i et av de flotte skapene som i likhet med de andre utsmykningene i tre er håndlaget av carpinteros (snekkere).
Det spilles Nuba-musikk som er typisk andalusisk. Rose-aroma fyller rommet og lyset fra de mange lanternene speiler seg i konstruksjonens finurligheter. Etter at man har skiftet til badetøy, møtes man av en dame som viser veien ut til badene. Her forteller hun om de forskjellige bassengene, og så er det et område der man kan velge den aromaen man vil masseres i(rose, lavendel, jasmin, og lignende). Avslutningsvis viser hun hvor man kan vaske seg før man går inn i bassengene. Både menn og kvinner går i dusjen badetøy.
Det er to kalde bad på henholdsvis 15 og 19 grader, et lunkent basseng på 36 grader, et varmt på 39 grader og et avslappingsbasseng på 36 grader. Det er ikke klor i vannet, men mineralvann. Dessuten er det et tyrkisk bad som man bare kan oppholde seg i tre-fire minutter. Den varme dampen er med på å rense porene. Har man lyst til å slappe av utenfor bassengene, kan man legge seg på varme marmorsteiner til duften av roser og lyden av Nuba-musikk.
I de kalde badene er mosaikken grønn, blå, hvit og turkis som er fargene som symboliserer det kalde vannet. I de varme bassengene er fargene blant annet oransje og røde. Badene er Nazarí-design, inspirert av Alhambra i Granada. Midt på dagen kommer solens stråler ned gjennom vannet, og gulvet i bassenget er grønt så lyset kan reflekteres.
”Man sier at det er forskjellige hammam´er alt etter årstidene og tidene på dagen, fordi lyset skifter,” forteller Antonio.
Hammam Al Andalus er basert på de fem sansene. Den første er duften/aromaen som er typisk malagueño, så er det varmen i gulvet, de kalde og tempererte bassenger, musikken og teen, som man kan sette seg og få i avslappingsområdet etter massasjen.

Historien bak hammam´ene i Spania
For 15 år siden startet et ungt par konseptet ”hammam” i Granada som er en arabisk badetradisjon. Her tenkte de at det ville være basis for prosjektet på grunn av byens arabiske arv. Den gangen fantes det ikke noe tilsvarende i Spania. De fikk også raskt suksess og utvidet til henholdsvis Córdoba (2001), Madrid (2003) og nå i Málaga (2013). Hammam´en i Málaga har kostet fem millioner euro. Til sammenligning hadde det unge paret 3.000 euro å starte med da de begynte på hammam-prosjektet. Med litt entreprenørstøtte fra kommunen fikk de det første badet opp å stå. Den dag i dag hører det også til et hotell til hammam´en i Granada.

Har man lyst til å prøve Hammam Al Andalus Málaga, kan man dra til Plaza de los Mártires 5, 29008 Málaga. Man kan også besøke hjemmesiden www.hammamalandalus.com, der det er mulig å bestille sitt besøk online. Telefon: 902 333 334.

Faktaboks:
Jeg prøvede pakken: Bath + Al Andalus Ritual. Her fik jeg 15 minutter i bassengene og 15 minutters massasje. Pakken koster 60 euro. Massasjen var nærmere en wellness-opplevelse enn egentlig massasje. Man blir blant annet skummet til med såpeskum med rød grape-aroma. Hvis man har lyst, kan man etterpå gå opp på takterrassen som har utsikt til katedralen og den gamle moskeen, Iglesias de los Mátires.

Av Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.