Månedsmagasinet på Costa del Sol
Full fres i turistsektoren

Godt og vel halvveis ut i årets sommersesong er optimismen i ferd med å vende tilbake innenfor turisme og reiseliv her på Costa del Sol. Det er både profesjonelle reiselivsfolk og turistmyndighetene skjønt enige om. Alle piler peker oppover, og Solkysten befester sin posisjonen som én av Middelhavets absolutt mest populære sommerdestinasjoner.
Takket være økningen i tallet på utenlandske turister, melder hotellene her på kysten at de har vært fullbooket siden juni. Trenden med færre innenlandske turister er også i ferd med å snu.
Ferske tall fra turistmyndighetene på Costa del Sol viser at i juni økte tallet på utenlandske turister med hele 8,2 prosent. Det tilsvarer mer enn 817.000 turister, en økning på 2,5 prosent i forhold til i 2012 da tilsvarende juni-tall lå 20.000 lavere. Tallet på turister i juni i år er dermed ”bare” 20.000 lavere enn det var i 2011 da ”Den arabiske våren” herjet langs store deler av Middelhavets sørlige kyst og gjorde at tilstrømmingen til fredelige og trygge Costa del Sol ble all-time-high.
Bak denne sommerens turistinvasjon på Solkysten og på andre spanske destinasjoner, er nok også en bit av forklaringene på årets suksess ganske sikkert sommerens voldsomme uroligheter i populære ferieland som Tyrkia og Egypt, ¬ – selv om reiselivsbransjen selvsagt krysser fingrene for at andre faktorer er viktigere.
I fjor besøkte 4,9 millioner turister Solkysten i perioden juni til august. De stod for 6,2 millioner hotellovernattinger her på kysten og brukte 3,7 milliarder euro i løpet av oppholdet.
Denne sommeren legger turistmyndighetene lista høyere: Lederen for de regionale turistmyndighetene i Andalucía, Rafael Rodríguez, tror det samlede tallet på turister i regionen denne sommeren kan komme opp i seks millioner og 20 millioner hotellovernattinger.
– Økningen vil bli merkbar, selv om vi fortsatt må være litt avventende, sier han til avisen Sur.
Ifølge spanske turistmyndigheter har skandinaviske turister bidratt mest til årets turistvekst, mens britene fortsatt er flest. Hele tre av ti turister i Andalucía-regionen er fortsatt briter.
Likevel er det et stykke fram til at turistnæringen kan sprette sjampanjen og la den flomme. For selv om alle hilser sommerens positive tall velkommen, peker hotellbransjen på at økningen i antallet overnattinger foreløpig ikke er stor nok til å veie opp for hotellenes utgiftsøkninger på tre prosent dette året.
Men la oss holde oss på det positive sporet: For økt turisme betyr også flere jobber. Det kommer godt med her til lands der vi konkurrerer med Hellas om å ha Europas høyeste arbeidsledighet. I andre kvartal i år sank den spanske arbeidsledigheten til 26,3 prosent, og det er første gang på to år at ledigheten går ned.
Politisk krangler man selvsagt om hvorvidt dette skyldes økt behov for arbeidskraft innenfor turistnæringen denne sommeren. Opposisjonen holder på at nedgangen bare er midlertidig og arbeidsledigheten igjen vil øke når turistene reiser hjem ut i oktober en gang.
Regjeringen ser nedgangen derimot som begynnelsen på en mer positiv og varig trend som til slutt skal få Spania ut av resesjon og krise. Svaret på hvem som har rett får vi først senhøstes.

Bruk stemmeretten!
Om du ikke allerede har gjort det, så husk at du fortsatt har muligheten til å gi din stemme ved høstens norske stortings- og sametingsvalg. I Norge finner selve valget sted mandag 9.september. Vi som har stemmerett og befinner oss i utlandet kan forhåndsstemme både ved Den norske ambassaden i Madrid og ved de norske konsulatene. På Costa del Sol betyr det at du kan avgi stemme fram til og med 30. august på det norske konsulatet i Los Boliches i Fuengirola, hverdager mellom kl. 10 og 13. Det eneste du må huske å ta med er gyldig legitimasjon.

Godt valg!

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.