Månedsmagasinet på Costa del Sol
Innovasjon i kristider – Spansk entreprenør satset på wellness-produkter

Innovasjon i kristider - Spansk entreprenør satset på wellness-produkter


Carlos Abehsera, Álvaro Simón, Laura Calderón og Jose Manuel Zurera.

I forrige nummer av Det Norske Magasinet skrev vi om innovasjonssenteret BIC Euronova som hjelper lokale og internasjonale, nye entreprenører med å starta opp sitt drømmeforetak. Da vi besøkte senteret, ble vi presentert for ett av de tilknyttede innovasjonsforetakene som kom med sine tips om hvordan man er innovativ i spanske krisetider.

I tider med lavkonjunktur og økt konkurranse er den nåværende konstellasjonen av forskning og utvikling ikke lenger tilstrekkelig for mange små og middelstore foretak. I kampen om å styrke seg på markedet, er den innovative metoden i høyere högre grad alfa og omega, noe som er nødvendig for å differensiere seg fra øvrige aktører innenfor samme eller liknende sektorer. Det innovative elementet er derfor noe selvsagt for mange av nåtidens entreprenører.

Ettersom den innovative holdningen vinner bredere støtte enn innenfor de rene forsknings- og teknologiorienterte områdene, gir det ikke bare en grobunn for nye arbeidsmetoder, men også for nytt samarbeid og for fusjoner. Det skjedde i og med samarbeidet mellom teknologiforetaket bTH Laboratories og markedsføringsbyrået Caycom.

Vi har snakket med den administrative sjefen for begge foretak, Carlos Abehsera, om bakgrunnen for fusjonen og hvordan BIC Euronova har fungert som katalysator for den innovative prosessen.

Kunnskap som merverdi
Selv om om Carlos Abehsera ikke har ligget på latsiden når det handler om å utforske nye markeder, valgte han tross alt å kontakte BIC Euronova da han tok beslutningen om å starte et foretak i Málaga.

”Jeg arbeidet i USA og ville gjerne starte et foretak i Spania, så jeg sendte en epost til sjefen for BIC Euronova, Don Álvaro, og han inviterte oss til Spania for å presentere senteret for oss.

I dag er han glad for at han kontaktet BIC Euronova når han ser tilbake på den enorme merverdien som har blitt tilført hans foretak. Han legger, i tillegg til fysiske fasiliteter, også til den verdifulle og innbyrdes kunnskapen mellom de tilsluttede entreprenørene.

”Senteret har hjulpet oss med alle de saker som ligger utenfor vårt arbeidsfelt. Dette intervjuet hadde for eksempel trolig ikke kommet i stand om det ikke hadde vært for BIC Euronova, forteller han og legger til: ”Det er en rekke ulike institutter som hjelper innovative foretak i Málaga, men BIC er det senteret som har hatt flest prosjekter og som har mest erfaring innenfor sitt felt”.

Carlos Abehsera har nå hatt sin hverdag på senteret i snart fire år og han begynner å bli ganske varm i klærne når det gjelder foretak i Spania. Jeg spurte han om man smertefritt kan starte et aksjeselskap for 3 000 euro som vi fikk bnle fortalt i de foregående intervjuet (Det Norske Magasinet mai 2013), og hans svar var at man må være litt forsiktig med sifrene:

”Det holder ikke med 3 000 euro om du vil starte et foretak. Det tar ti dager å etablere et S.L. (aksjeselskap), men du må regne med 2 – 3 måneder for foretaket er 100 % konsolidert, så det kommer noen ekstra utgifter på toppen.

Markedsføring av high-end wellness-produkter
Carlos Abehsera hadde allerede et foretak da han begynte hos BIC Euronova. Han startet foretaket Caycom 1998, et markedsføringsbyrå som blant annet har arbeidet fram kampanjer for Telecinco og Vodafone. Etter mange år som framgangsrik markedsføringsspesialist tenkte han derfor:

”Hvorfor starter jeg ikke et eget foretak og markedsfører det via Caycom?”.

Og det var slik bTH Laboratories ble født. Som navnet antyder er det et teknikkforetak som bedriver forskning, utvikling og tester av biotekniske produkter. Virksomhetsprofilen passer som hånd i hanske på BIC Euronova, og det var en selvfølgelighet å innlede et samarbeid med senteret.

”På Caycom fikk vi ideen til bTH Laboratories, og i og med dette oppstod det innovative aspektet – bTH framstiller formelen og Caycom markedsfører den”, forklarer han.

I dag er altså Caycom dedikert til direkte markedsføring av high-end produkter som masseproduseres til wellness-sektoren. Det første eksempelet fra bTH Laboratories er en krem, Skinergiè, som er den første av en rekke merker som lanseres på markedet av Caycom. Carlos Abehsera forteller:

”Skinergié er bedre enn andre kremer fordi den har ti effekter som kan sees etter bare en dag. Den er flytende, absorberes raskt og koster bare 49 euro.

I dette prosjektet har det blitt investert 100 000 euro, og nå vil Caycom markedsføre Skinergié i 20 land i en treårsperiode, noe som kommer til generere mange jobber i i løpet av de kommende 18 månedene. Med en galopperende ekspensjon på markedet har det vært nødvendig å få ulike administrative biter på plass, noe BIC Euronova hjelper til med.

”Skinergiè oppfyller alle nødvendige regler og lover på et stort antall markeder, blant disse større markeder som USA og Brasil”, sier Carlos Abehsera.

Likevel kommer man ikke til å se kremen i butikkene ettersom den bare kommer til å selges av agenter. Caycom regner med å tilsette 40.000 selgere, samt gjøre kampanjer i USA, England og andre europeiske land.

Stor fleksibilitet i Andalucía
Carlos Abehsera har et svært positivt humør og lar seg ikke dempe av krisen og oppfordrer skandinaviske entreprenører til å tørre å ta spranget og starte noe eget, til tross for at det spanske byråkratiet kan kjennes uoverskuelig:

”Det kan være en utfordring å starte foretak i Spania. Alt tar tid, krever tålmodighet, byråkrati og penger. Vi ligger langt etter på den fronten. I USA trenger du bare registrere deg, og neste dag har du et foretak. Her er det papirarbeidet og etter det enda mer papirarbeid– derfor er det bra med et senter som BIC som kan ta hånd om det og hjelpe deg med deg.

Likevel advarer han om at nystartede foretak ikke kan forventa seg noe offentlige finansieringsbidrag. De må selv se til å ha startkapital eller bli finansiert på annen måte. Carlos Abehsera påpeker derimot at det finnes mange fordeler med å starte et foretak i det sørlige Spania, særlig i Andalucía, og en av dem er fleksibilitet. Som eksempel nevner han Oracle som har mange skandinaver blant sine tilsatte.

”De andre landene i Europa er mye mer produktive enn det Spania er. Vi tar en kaffe og snakker litt for ofte, men det begynner å forandres nå”, sier han og legger til:

”Men det finnes også andre aspekter som spiller inn som for eksempel at det er viktig å lære seg å kjenne sina medarbeidere, noe vi prioriterer her”.

Uansett hva som prioriteres, så finnes fleksibiliteten der for å sette dem på dagsorden. Visst ville de fleste prioritere å produsere mer uten at arbeidet blir overveldende slik at vi får tid til overs for å lære oss å kjenne våre kolleger. Innovasjon kan bane veien for ikke bare nye foretak, men også for helt nye og bedre måter å arbeide på.

Vi håper at denne artikkelen har gitt inspirasjon til hvordan man kan få en bra start med sin innovative start-up.

Du kan lese mer om bTH Laboratories og Caycom på: www.b-th.com og www.caycom.org.

 

Carlos Abehsera
Etter å ha studert og arbeidet i nestan 10 år i USA, flyttet Carlos Abehsera tilbake til Málaga for å starte sitt første aksjeselskap i El Parque Tecnológico i 1998. Siden dengang har Carlos Abehsera gått i bresjen for prosjekter innenfor telekommunikasjon, direkte markedsføring, mobil markedsføring og nå til slutt: design, utvikling og produksjon av high-end produkter til wellness-sektoren.

 

 

Av Lajka Birkedal Hollesen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.